SZTE Info

Az Úszók Éjszakáján Szegeden is csak nyertest hirdettek

Ugorj fejest az éjszakába pikkelysömörrel élő társainkért! Ezzel a jelszóval csobbant a vízbe 2013. október 29-én este az ország öt városában több ezer ember és számos olimpikon. A szegedi rendezvényen Kemény Lajos, az SZTE professzora is úszott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az idei pikkelysömör-világnapon ismét megrendezték az Úszók Éjszakáját a Magyar Dermatológiai Társulat szervezésében. Cseh László, Molnár Tamás, Biczó Bence és Szécsi Zoltán mellett számos ismert személyiség és sok szimpatizáns vett részt az Úszók Éjszakájának országos rendezvénysorozatán. A társadalmi célú verseny lényege, hogy egy óra leforgása alatt a lehető legtöbb métert ússzák le a résztvevők az élsportolókkal karöltve.

 

Szeged, Budapest, Debrecen, Kaposvár, Pécs egy-egy uszodáját teljesen megtöltötték a 2013-as Úszók Éjszakája látogatói – versenyzők és szurkolók egyaránt. A Magyar Dermatológiai Társulat kezdeményezésében, és Simicskó István Sportért és ifjúságért felelős államtitkár fővédnökségével 2012-ben első alkalommal rendezték meg a nagyszabású társadalmi célú eseményt, ami idén még nagyobb siker lett. Az 5 városban összesen 136 350 métert teljesítettek a versenyzők a rendelkezésükre álló 60 perc alatt, a résztvevők száma pedig másfélszeresére nőtt a tavalyihoz képest. A látogatók egyöntetű véleménye szerint ez annak köszönhető, hogy az Úszók Éjszakája egy valós és oly sokakat érintő problémára hívja fel a figyelmet, a széleskörű társadalmi összefogás erejével.

„Nekem ez az első tapasztalatom az Úszók Éjszakájáról, de nagyon jól éreztem magam. Egyfelől öröm volt látni, hogy mennyien szeretnek sportolni, másfelől különösen tetszett, hogy milyen sokan állnak ki a pikkelysömörrel élőkért, akik sokszor válnak társadalmi megbélyegzés áldozataivá. Nekem úgy tűnt, ez a rendezvény valóban hozhat pozitív változást.” – mondta el véleményét Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, aki a budapesti MOM Sport uszodában volt jelen.

Az uszoda tipikusan olyan helyszín, melyet a pszoriázisos betegek inkább elkerülnek a bőrükön látható elváltozások miatt. Ezáltal hazánkban közel 150 ezer embernek okoz komoly gondot a hétköznapi sport. Pedig az egyébként gyógyíthatatlan betegség tünetmentessé tehető, és a jó életminőség elérésében komoly szerepe van a rendszeres testmozgásnak is. A mozgás olyan, a pikkelysömör társbetegségeként megjelenő kórképekben hozhat javulást, mint a túlsúly, az ízületi érintettség vagy a depresszió. Az Úszók Éjszakája minden helyszínén voltak orvos szakértők, így a látogatók részletes tájékoztatást kaphattak a betegségről.

A szegedi Sportuszodában október 29-én 21 órától Kemény Lajos professzor, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója is vízbe szállt. A Magyar Dermatológiai Társulat vezetője szerint a rendezvény által sokkal hatékonyabban jutnak el a kulcsfontosságú információk a betegekhez.

Szegeden a sportolók közül támogatta a rendezvényt: Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó; Kanyó Dénes kétszeres világbajnok búvárúszó; Novoszáth Melinda Ifjúsági Európa-bajnoki bornzérmes, háromszoros junior bajnok úszó; Nagy Viktor, Decker Ádám, Szívós Márton világbajnok vízilabdázó; Juhász Zsolt és Tóth Marcell Universiade győztes vízilabdázó; Kiss Csaba Európa-bajnok vízilabdázó; Aljosa Kunac világbajnok horvát vízilabdázó; Jansik Szilárd és Sánta Dániel junior VB ezüstérmes vízilabdázó; Árkosy Lilla, Dalmády Petra, Dalmády Szandra Universiade ezüstérmes vízilabdázó. A betegszervezeti vezetőként Hullmann László is megjelent.

A helyi betegszervezetek és klubok, melyek az ország több városában működnek, rendszeres támogatást és segítséget nyújtanak a hozzájuk forduló betegeknek. Túl azon, hogy egymás között megbeszélik problémáikat, gondjaikat, betegségükkel kapcsolatos tudást és lelki támogatást is kapnak. Több városban várják az érdeklődőket.

Betegszervezetek elérhetőségei Szegeden: http://psorinet.hu/index.php/hu/


A 2013-as Úszók Éjszakája rendezvényeken készült fotók itt elérhetőek:

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 04.

kiemelt_konyvhet

Több mint húsz, a szegedi egyetem munkatársai által jegyzett kiadvány ad alkalmat könyves beszélgetésre a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjain. Az SZTE szervezésében 2018. június 5. és 11. között tudománynépszerűsítő programok és könyves utazások várják az érdeklődőket.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 20.
  14:00 - 15:00
  Prof. Dr. Erich Kleinpeter (University of Potsdam, Department of Chemistry) előadása Characterization and Quantification of Antiaromaticity, Aromaticity, „Quasi-„ and „Y-Aromaticity” on the magnetic criterion címmel szervezi: SZAB Gyógyszerésztudományi Szb. Gyógyszertechnológiai Mb., SZTE Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet, MGYT Gyógyszertechnológiai Szakosztály elérhetőség: Csiszárné Marka Erzsébet – tel.: 36 62 545562 – e-mail: makra@pharm.u-szeged.hu
 • június 21.
  15:00 - 16:00
  Köszöntőt mond: Balogh Elemér dékán A könyvet bemutatja: Nagy Csongor István egyetemi tanár szervezi: SZAB Jogtudományi Szb., SZTE ÁJTK elérhetőség: Mészáros Zsuzsanna – tel.: +36 62 544 197 – e-mail: ajtk.dekani@juris.u-szeged.hu A szervezők 2018. június 18-ig kérik a részvétel jelzését a fenti elérhetőségeken.
 • június 22.
  09:00 - 10:00
  SZÉKHÁZUNKBAN MEGTEKINTHETŐ a SZAB Művészeti Szakbizottság szervezésében PROJECT 833 első ízben 2017 őszén, a Csongrádi Művésztelepen megrendezésre kerülő alkotótelep szegedi bemutatkozó kiállítása. A kiállítás megtekinthető június 22-től július 14-ig naponta 900 órától 1800 óráig.
 • június 22.
  18:00 - 19:00
  Orosz Andrea másfél évig élt Hanoiban és ott egy vietnámiak által működtetett japán iskolában tanított. Nem volt egyszerű a kihívás ebben az európaitól nagyon különböző kultúrában. Andrea arról beszél az előadásban, hogy a kezdeti nehézségek után hogyan ismerte ki magát egyre inkább ebben a környezetben, beszél a mindennapokról, de sok kirándulási és kulturális élménybeszámolóval is színesíti az előadást. szervezi: Közéleti Kávéház, SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szb. elérhetőség: Hekáné Dr. Szondi Ildikó – e-mail: szondi@juris.u-szeged.hu
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00