SZTE Info

Az Úszók Éjszakáján Szegeden is csak nyertest hirdettek

Ugorj fejest az éjszakába pikkelysömörrel élő társainkért! Ezzel a jelszóval csobbant a vízbe 2013. október 29-én este az ország öt városában több ezer ember és számos olimpikon. A szegedi rendezvényen Kemény Lajos, az SZTE professzora is úszott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az idei pikkelysömör-világnapon ismét megrendezték az Úszók Éjszakáját a Magyar Dermatológiai Társulat szervezésében. Cseh László, Molnár Tamás, Biczó Bence és Szécsi Zoltán mellett számos ismert személyiség és sok szimpatizáns vett részt az Úszók Éjszakájának országos rendezvénysorozatán. A társadalmi célú verseny lényege, hogy egy óra leforgása alatt a lehető legtöbb métert ússzák le a résztvevők az élsportolókkal karöltve.

 

Szeged, Budapest, Debrecen, Kaposvár, Pécs egy-egy uszodáját teljesen megtöltötték a 2013-as Úszók Éjszakája látogatói – versenyzők és szurkolók egyaránt. A Magyar Dermatológiai Társulat kezdeményezésében, és Simicskó István Sportért és ifjúságért felelős államtitkár fővédnökségével 2012-ben első alkalommal rendezték meg a nagyszabású társadalmi célú eseményt, ami idén még nagyobb siker lett. Az 5 városban összesen 136 350 métert teljesítettek a versenyzők a rendelkezésükre álló 60 perc alatt, a résztvevők száma pedig másfélszeresére nőtt a tavalyihoz képest. A látogatók egyöntetű véleménye szerint ez annak köszönhető, hogy az Úszók Éjszakája egy valós és oly sokakat érintő problémára hívja fel a figyelmet, a széleskörű társadalmi összefogás erejével.

„Nekem ez az első tapasztalatom az Úszók Éjszakájáról, de nagyon jól éreztem magam. Egyfelől öröm volt látni, hogy mennyien szeretnek sportolni, másfelől különösen tetszett, hogy milyen sokan állnak ki a pikkelysömörrel élőkért, akik sokszor válnak társadalmi megbélyegzés áldozataivá. Nekem úgy tűnt, ez a rendezvény valóban hozhat pozitív változást.” – mondta el véleményét Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, aki a budapesti MOM Sport uszodában volt jelen.

Az uszoda tipikusan olyan helyszín, melyet a pszoriázisos betegek inkább elkerülnek a bőrükön látható elváltozások miatt. Ezáltal hazánkban közel 150 ezer embernek okoz komoly gondot a hétköznapi sport. Pedig az egyébként gyógyíthatatlan betegség tünetmentessé tehető, és a jó életminőség elérésében komoly szerepe van a rendszeres testmozgásnak is. A mozgás olyan, a pikkelysömör társbetegségeként megjelenő kórképekben hozhat javulást, mint a túlsúly, az ízületi érintettség vagy a depresszió. Az Úszók Éjszakája minden helyszínén voltak orvos szakértők, így a látogatók részletes tájékoztatást kaphattak a betegségről.

A szegedi Sportuszodában október 29-én 21 órától Kemény Lajos professzor, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója is vízbe szállt. A Magyar Dermatológiai Társulat vezetője szerint a rendezvény által sokkal hatékonyabban jutnak el a kulcsfontosságú információk a betegekhez.

Szegeden a sportolók közül támogatta a rendezvényt: Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó; Kanyó Dénes kétszeres világbajnok búvárúszó; Novoszáth Melinda Ifjúsági Európa-bajnoki bornzérmes, háromszoros junior bajnok úszó; Nagy Viktor, Decker Ádám, Szívós Márton világbajnok vízilabdázó; Juhász Zsolt és Tóth Marcell Universiade győztes vízilabdázó; Kiss Csaba Európa-bajnok vízilabdázó; Aljosa Kunac világbajnok horvát vízilabdázó; Jansik Szilárd és Sánta Dániel junior VB ezüstérmes vízilabdázó; Árkosy Lilla, Dalmády Petra, Dalmády Szandra Universiade ezüstérmes vízilabdázó. A betegszervezeti vezetőként Hullmann László is megjelent.

A helyi betegszervezetek és klubok, melyek az ország több városában működnek, rendszeres támogatást és segítséget nyújtanak a hozzájuk forduló betegeknek. Túl azon, hogy egymás között megbeszélik problémáikat, gondjaikat, betegségükkel kapcsolatos tudást és lelki támogatást is kapnak. Több városban várják az érdeklődőket.

Betegszervezetek elérhetőségei Szegeden: http://psorinet.hu/index.php/hu/


A 2013-as Úszók Éjszakája rendezvényeken készült fotók itt elérhetőek:

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.