SZTE Info

Az Úszók Éjszakáján Szegeden is csak nyertest hirdettek

Ugorj fejest az éjszakába pikkelysömörrel élő társainkért! Ezzel a jelszóval csobbant a vízbe 2013. október 29-én este az ország öt városában több ezer ember és számos olimpikon. A szegedi rendezvényen Kemény Lajos, az SZTE professzora is úszott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az idei pikkelysömör-világnapon ismét megrendezték az Úszók Éjszakáját a Magyar Dermatológiai Társulat szervezésében. Cseh László, Molnár Tamás, Biczó Bence és Szécsi Zoltán mellett számos ismert személyiség és sok szimpatizáns vett részt az Úszók Éjszakájának országos rendezvénysorozatán. A társadalmi célú verseny lényege, hogy egy óra leforgása alatt a lehető legtöbb métert ússzák le a résztvevők az élsportolókkal karöltve.

 

Szeged, Budapest, Debrecen, Kaposvár, Pécs egy-egy uszodáját teljesen megtöltötték a 2013-as Úszók Éjszakája látogatói – versenyzők és szurkolók egyaránt. A Magyar Dermatológiai Társulat kezdeményezésében, és Simicskó István Sportért és ifjúságért felelős államtitkár fővédnökségével 2012-ben első alkalommal rendezték meg a nagyszabású társadalmi célú eseményt, ami idén még nagyobb siker lett. Az 5 városban összesen 136 350 métert teljesítettek a versenyzők a rendelkezésükre álló 60 perc alatt, a résztvevők száma pedig másfélszeresére nőtt a tavalyihoz képest. A látogatók egyöntetű véleménye szerint ez annak köszönhető, hogy az Úszók Éjszakája egy valós és oly sokakat érintő problémára hívja fel a figyelmet, a széleskörű társadalmi összefogás erejével.

„Nekem ez az első tapasztalatom az Úszók Éjszakájáról, de nagyon jól éreztem magam. Egyfelől öröm volt látni, hogy mennyien szeretnek sportolni, másfelől különösen tetszett, hogy milyen sokan állnak ki a pikkelysömörrel élőkért, akik sokszor válnak társadalmi megbélyegzés áldozataivá. Nekem úgy tűnt, ez a rendezvény valóban hozhat pozitív változást.” – mondta el véleményét Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, aki a budapesti MOM Sport uszodában volt jelen.

Az uszoda tipikusan olyan helyszín, melyet a pszoriázisos betegek inkább elkerülnek a bőrükön látható elváltozások miatt. Ezáltal hazánkban közel 150 ezer embernek okoz komoly gondot a hétköznapi sport. Pedig az egyébként gyógyíthatatlan betegség tünetmentessé tehető, és a jó életminőség elérésében komoly szerepe van a rendszeres testmozgásnak is. A mozgás olyan, a pikkelysömör társbetegségeként megjelenő kórképekben hozhat javulást, mint a túlsúly, az ízületi érintettség vagy a depresszió. Az Úszók Éjszakája minden helyszínén voltak orvos szakértők, így a látogatók részletes tájékoztatást kaphattak a betegségről.

A szegedi Sportuszodában október 29-én 21 órától Kemény Lajos professzor, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója is vízbe szállt. A Magyar Dermatológiai Társulat vezetője szerint a rendezvény által sokkal hatékonyabban jutnak el a kulcsfontosságú információk a betegekhez.

Szegeden a sportolók közül támogatta a rendezvényt: Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó; Kanyó Dénes kétszeres világbajnok búvárúszó; Novoszáth Melinda Ifjúsági Európa-bajnoki bornzérmes, háromszoros junior bajnok úszó; Nagy Viktor, Decker Ádám, Szívós Márton világbajnok vízilabdázó; Juhász Zsolt és Tóth Marcell Universiade győztes vízilabdázó; Kiss Csaba Európa-bajnok vízilabdázó; Aljosa Kunac világbajnok horvát vízilabdázó; Jansik Szilárd és Sánta Dániel junior VB ezüstérmes vízilabdázó; Árkosy Lilla, Dalmády Petra, Dalmády Szandra Universiade ezüstérmes vízilabdázó. A betegszervezeti vezetőként Hullmann László is megjelent.

A helyi betegszervezetek és klubok, melyek az ország több városában működnek, rendszeres támogatást és segítséget nyújtanak a hozzájuk forduló betegeknek. Túl azon, hogy egymás között megbeszélik problémáikat, gondjaikat, betegségükkel kapcsolatos tudást és lelki támogatást is kapnak. Több városban várják az érdeklődőket.

Betegszervezetek elérhetőségei Szegeden: http://psorinet.hu/index.php/hu/


A 2013-as Úszók Éjszakája rendezvényeken készült fotók itt elérhetőek:

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  14:00 - 16:00
  A SZAB Dermatológiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Dr. Szabó Éva egyetemi docens (DE Bőrgyógyászati Tanszék): A krónikus vénás betegség korszerű kezelése a nemzetközi irányelvek tükrében. Dr. Páczi István orvosigazgató (Unicorp Biotech Kft.). Hogyan ha a szulodexid?
 • február 28.
  16:00 - 17:30
  Az 'Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek' sorozat keretei között a kötetbemutatón a szerzőkkel, Bencsik Péterrel (SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék, egyetemi adjunktus) és Miklós Péterrel (SZTE JGYPK, főiskolai docens, az Emlékpont intézményvezetője) Marjanucz László (SZTE BTK Modernkori Magyar Történeti Tanszék, egyetemi docens) beszélget az Emlékpont könyvek sorozatban megjelent köteteikről.
 • február 28.
  16:00 - 17:00
  A Kínai vizuális kommunikáció előadás-sorozat része a Mai kínai reklám című program. A kínai vizuális kommunikáció a keleti kultúra több ezer éves írásával, képzőművészetével, festészetével, jelrendszerével foglalkozik az ókortól napjainkig. Az előadó: Horváth Janisz kínai kalligráfia oktató, grafikusművész.
 • február 28.
  17:15 - 18:45
  Az SZTE Konfuciusz Intézet program-sorozatában a kínai kalligráfia elméleti és gyakorlati ismertetése részeként szó esik a képírás írásjegyeinek kialakulásától kezdve a mai modern scripturális festészetének esztétikájáig számos érdekességről. Az foglalkozásokat Horváth Janisz kínai kalligráfia oktató, grafikusművész tartja.