SZTE Info

Verdire, Wagnerre, Hubayra és Moórra emlékezik az Ének-Zene Tanszék

14. alkalommal rendezi meg nemzetközi zenei konferenciáját az SZTE JGYPK Ének-Zene Tanszék és Diákköre. Az október 7–8-i esemény az „Évfordulók nyomában” címet viseli.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rangos seregszemlét szervezett a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézet Ének-Zene Tanszék és Diákköre Dombi Józsefné főiskolai tanár és Maczelka Noémi egyetemi tanár irányításával. Október 7-én és 8-án „Évfordulók nyomában”. 200 éve született Giuseppe Verdi és Richard Wagner, 155 éve Hubay Jenő, 150 éve Moór Emánuel címmel rendezik meg 14. nemzetközi zenei konferenciájukat a tanszék Hattyas sor 10. szám alatti épületének 8103. termében

 

A programot október 7-én reggel 8 órakor Marsi István, az SZTE JGYPK dékánjának köszöntőbeszéde nyitja meg, aztán Maczelka Noémi 150 éve született Moór Emánuel zeneszerző és zongoraművész címmel tart prezentációt, majd egészen másnap délutánig izgalmas előadások követik egymást.

 

Az eseménysorozat részeként október 7-én este 19 órakor az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay-termében (Tisza L. krt. 79., I. emelet) „A világhírű Hubay hegedűiskola titka” címmel Szecsődi Ferenc tanszékvezető egyetemi tanár, Liszt-díjas hegedűművész, Érdemes művész (SZTE ZMK) hangverseny-előadását hallgathatja meg a közönség. Közreműködik: az SZTE ZMK vonós kamarazenekara (művészeti vezető: Kosztándi István). Megtekinthető lesz továbbá Véber Noémi festőművész mozaik- és kisplasztika-kiállítása, illetve Somodi Sándor borász Hubay borbemutatója és -kóstolója is színesíti az estet. Október 8-án 19 órakor az SZTE Rektori Hivatal épületének dísztermében (Dugonics tér 13.) kerül sor a konferenciazáró hangversenyre. Közreműködnek: B-Konrád Erzsébet (Nagyvárad), Markéta Böhmová (Brno), Martin Heidecker (Freiburg), Judita Kučerová (Brno), Marosvári Dorottya (Zürich), Maria Rapp (Zürich), Szlovják István (Zürich), Dombi Józsefné, Kovács Gábor, Maczelka Noémi, Németh József, SZTE JGYPK Argenteus Vegyeskar.

 meghivo_betetlap 

meghivo_2013

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.