SZTE Info

Weöres-versek ihlette képzőművészeti alkotások a Reökben

Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese nyitotta meg október 4-én a szegedi képzőművészek festményeiből, plasztikáiból összeállított tárlatot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Különleges kiállítással kapcsolódott a Weöres Sándor-centenáriumhoz a Reök-palota a 18. Őszi Kulturális Fesztivál keretében: szegedi képzőművészek a költő versei által ihletett alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők október 19-ig.

 

A huszadik század egyik legjelentősebb költőjének centenáriumát ünnepeljük idén, 2013 júniusától november végéig országszerte tárlatok, rendezvények és felolvasóestek zajlottak le a Weöres Sándor-emlékév jegyében. A Reök tárlatán a Tisza-parti város képzőművészei (Pataki Ferenc, Sejben Lajos, Ale Ildikó, Darázs József, Henn László András és Balogh Sándor) egy-egy vers kapcsán feltörő érzéseiket örökítették meg a publikum számára vizuálisan „fogyasztható” formában. A képi, plasztikai átiratok az egyszerű szemléltetésen túllépve, új művészi élményként segítik a látogatót az egyes költemények értelmezésében.

 

weores
Weöres-versek ihlette képzőművészeti alkotások a Reökben - GALÉRIA

Október 4-én Pál József irodalomtörténész-professzor, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese nyitotta meg a kiállítást. Felhívta a figyelmet, nem akármilyen irodalmi életmű állt a művészek rendelkezésére. – Költészete emberformáló, lélekformáló, időtállóan nyújt rendkívüli művészeti értéket. Fiatalkoromban nem is lehetett volna szerelmet vallani Weöres Sándor-vers nélkül – vallotta be. A sorokat összekötő, sodró ritmikusságot a képzőművészek geometriai formák sokaságává alakították, megfogva a versekben rejlő, rendkívül gazdag képi világot. – A képzőművészek más és más módon ragadják ki ezeket a sorokból összefonódó képeket, Weöres versei fantasztikus példáit adják a vizualitásnak – tette hozzá az irodalomtörténész.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.