SZTE Info

Weöres-versek ihlette képzőművészeti alkotások a Reökben

Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese nyitotta meg október 4-én a szegedi képzőművészek festményeiből, plasztikáiból összeállított tárlatot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Különleges kiállítással kapcsolódott a Weöres Sándor-centenáriumhoz a Reök-palota a 18. Őszi Kulturális Fesztivál keretében: szegedi képzőművészek a költő versei által ihletett alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők október 19-ig.

 

A huszadik század egyik legjelentősebb költőjének centenáriumát ünnepeljük idén, 2013 júniusától november végéig országszerte tárlatok, rendezvények és felolvasóestek zajlottak le a Weöres Sándor-emlékév jegyében. A Reök tárlatán a Tisza-parti város képzőművészei (Pataki Ferenc, Sejben Lajos, Ale Ildikó, Darázs József, Henn László András és Balogh Sándor) egy-egy vers kapcsán feltörő érzéseiket örökítették meg a publikum számára vizuálisan „fogyasztható” formában. A képi, plasztikai átiratok az egyszerű szemléltetésen túllépve, új művészi élményként segítik a látogatót az egyes költemények értelmezésében.

 

weores
Weöres-versek ihlette képzőművészeti alkotások a Reökben - GALÉRIA

Október 4-én Pál József irodalomtörténész-professzor, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese nyitotta meg a kiállítást. Felhívta a figyelmet, nem akármilyen irodalmi életmű állt a művészek rendelkezésére. – Költészete emberformáló, lélekformáló, időtállóan nyújt rendkívüli művészeti értéket. Fiatalkoromban nem is lehetett volna szerelmet vallani Weöres Sándor-vers nélkül – vallotta be. A sorokat összekötő, sodró ritmikusságot a képzőművészek geometriai formák sokaságává alakították, megfogva a versekben rejlő, rendkívül gazdag képi világot. – A képzőművészek más és más módon ragadják ki ezeket a sorokból összefonódó képeket, Weöres versei fantasztikus példáit adják a vizualitásnak – tette hozzá az irodalomtörténész.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.