SZTE Info

Weöres-versek ihlette képzőművészeti alkotások a Reökben

Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese nyitotta meg október 4-én a szegedi képzőművészek festményeiből, plasztikáiból összeállított tárlatot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Különleges kiállítással kapcsolódott a Weöres Sándor-centenáriumhoz a Reök-palota a 18. Őszi Kulturális Fesztivál keretében: szegedi képzőművészek a költő versei által ihletett alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők október 19-ig.

 

A huszadik század egyik legjelentősebb költőjének centenáriumát ünnepeljük idén, 2013 júniusától november végéig országszerte tárlatok, rendezvények és felolvasóestek zajlottak le a Weöres Sándor-emlékév jegyében. A Reök tárlatán a Tisza-parti város képzőművészei (Pataki Ferenc, Sejben Lajos, Ale Ildikó, Darázs József, Henn László András és Balogh Sándor) egy-egy vers kapcsán feltörő érzéseiket örökítették meg a publikum számára vizuálisan „fogyasztható” formában. A képi, plasztikai átiratok az egyszerű szemléltetésen túllépve, új művészi élményként segítik a látogatót az egyes költemények értelmezésében.

 

weores
Weöres-versek ihlette képzőművészeti alkotások a Reökben - GALÉRIA

Október 4-én Pál József irodalomtörténész-professzor, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese nyitotta meg a kiállítást. Felhívta a figyelmet, nem akármilyen irodalmi életmű állt a művészek rendelkezésére. – Költészete emberformáló, lélekformáló, időtállóan nyújt rendkívüli művészeti értéket. Fiatalkoromban nem is lehetett volna szerelmet vallani Weöres Sándor-vers nélkül – vallotta be. A sorokat összekötő, sodró ritmikusságot a képzőművészek geometriai formák sokaságává alakították, megfogva a versekben rejlő, rendkívül gazdag képi világot. – A képzőművészek más és más módon ragadják ki ezeket a sorokból összefonódó képeket, Weöres versei fantasztikus példáit adják a vizualitásnak – tette hozzá az irodalomtörténész.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *