SZTE Info

Átadták az ösztöndíjakat a GTK tehetséges hallgatóinak

Az alapítványi és vállalati partnereknek köszönhetően két évfolyamon összesen 80 hallgatót támogatnak ösztöndíjjal az SZTE Gazdaságtudományi Karon. Az ösztöndíjakat szeptember 6-án adták át a tehetséges hallgatóknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara és alapítványi, vállalati partnerei elkötelezett támogatói a tehetséges fiatalok továbbtanulásának, egyúttal a dél-alföldi közgazdászképzés sikerének. Az együttműködéseknek köszönhetően második éve várják ösztöndíjak a kar önköltséges alapképzéseiben tanulókat, így 2013 őszén két évfolyamon 40-40 hallgató élvezheti az önköltség mértékével 100, illetve 50 százalékban megegyező támogatást.

 

Párbeszéd a cégek és az egyetem között

gtk osztondij 01Az ösztöndíjak alapítói szeptember 6-án sajtótájékoztatón osztották meg a bírálati és tehetséggondozási folyamat során szerzett tapasztalatikat, és számoltak be a jelenlévőknek az ösztöndíj-alapításban szerepet játszó szempontjaikról, motivációjukról. Az eseményen Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta, hogy a Gazdaságtudományi Kar ösztöndíjprogramjának célja kettős: egyrészt a tehetséges hallgatók támogatása, másrészt a kapcsolatteremtés, kommunikáció az ipari szektorral. – Az igazán nívós felsőoktatásban párbeszédnek kell kialakulnia a gazdasági szféra és a felsőoktatás szereplői között. A dolog úgy nem működik, hogy a teljes egyetemi képzés az ipar megrendelését szolgálja, de az sem megy, ha a felsőoktatás valamiféle elefántcsonttoronyba zárkózva nem vesz tudomást a környezetéről. A kettő összhangját kell megteremteni: a Gazdaságtudományi Kar ezen az úton halad, és a partnercégek is ezt a párbeszédet támogatják – fogalmazott az akadémikus.

 

Szövetségesek a gazdasági szférából

– A GTK ösztöndíjprogramját egy felsőoktatási politikai döntés eredményeképpen kezdeményeztük. De már sokkal több ennél: egy széles tehetséggondozási program része, amely átöleli a tehetségekkel való foglalkozást a középiskolától az elhelyezkedésig; az elhelyezkedéstől az alumnifejlesztésig – fogalmazott Vilmányi Márton. A Gazdaságtudományi Kar dékánja kifejtette: az ösztöndíjprogram nemcsak anyagi segítséget nyújt, hanem komoly mentorálást is a partnerek és az egyetemi oktatók segítségével az intézmény falain belül és kívül. Az együttműködés a cégekkel nemcsak az ösztöndíjprogramra vonatozik, hiszen számtalan partnerrel számtalan interakció alakult ki nem csupán az oktatás, hanem a kutatás, a helyi közösségekben való szerepvállalás területén is. A dékán egyfajta szövetségként jellemezte a kapcsolatot, amelynek az a célja, hogy a tehetségeket, a felsőoktatást, a helyi közösséget támogassa.

 

Társadalmi felelősségvállalás

– A Csongrád megyében tevékenykedő vállalkozásoknak kötelességük a kialakult oktatáspolitikai helyzetben támogatni a nehéz helyzetbe került szakokat. Ez társadalmi felelősségvállalás kérdése – fogalmazott Kóti Zoltán, a Lapcom Lapkiadó és Nyomdaipari Zrt. igazgatója.

 

Kovács Attila, a Móra Ferenc Szakkollégium kollégiumi tanára elmondta: az intézet két éve alakult azért, hogy aktívan közreműködjön az egyetemi tehetséggondozásban. Ennek keretében jó kapcsolatot alakítottak ki a GTK-val: közös kurzusokat, tehetséggondozó tábort is szerveztek. Az ösztöndíj-alapításuk célja, hogy a támogatott hallgatók összekötők legyenek a kar és a kollégium között.

 

Szegeden maradjon a hatékony munkaerő

A Provice Kft. aktívan együttműködik a tavaly támogatott három hallgatóval. A közös munkába idén újabb három hallgatót vonnak be – hallottuk Pomázi Gyulától, a kft. ügyvezetőjétől, aki elmondta: szeretnék, ha a hallgatók az egyetemi ismereteik mellett olyan jellegű ipari szolgáltatói hátteret is megismernének, amely tudást aztán jól tudnak használni a mindennapjaikban.

 

– Az ösztöndíj-alapítással példát szerettünk volna mutatni a pénzügyi szektor számára – jelentette ki Sápi Ákos, a PannonSafe Kft. igazgatója. A kétszáz fővel dolgozó pénzügyi közvetítő cég társadalmi felelősségvállalásból hozta létre az Econventio Egyesületet is, amely idén is több mint 12 ezer középiskoláshoz juttatta el programjait.

 

Csapó Gábor, a Realio Kft. ügyvezetője kifejtette: nagyon elégedettek a tavalyi ösztöndíjasaikkal. A GTK-n végzett diákok nagyon jó munkaerők. – Szegednek fontos, hogy a jól képzett munkaerő itt is maradjon. Bízom benne, hogy ha a vállalkozások közel jutnak az egyetemhez, a jó munkaerő megtartás sikerül – fogalmazott.

 

Farkas Lászlótól, az Ökonómia Alapítvány elnökétől megtudtuk, hogy az alapítványt 1992-ben a Magyar Közgazdasági Társaság hozta létre azzal a céllal, hogy a közgazdász felsőfokú képzésben aktív támogatást nyújtson. A támogatási alapot többek között tudományos diákköri konferenciák szponzorálására használták, mostanra hátrányos helyzetű hallgatókat is segítenek. A befolyó személyi jövedelemadó 1 százalékokat is erre a célra fordítják.

 

Munkahelyükön hasznosíthatják a tudást

A Tisza Volán Zrt.-t Mórocz Zsolt képviselte, aki elmondta, hogy a vállalatnál évek óta tudásalapú utánpótlásképzés folyik. Közlekedésmérnök-hallgatóikat hozzájárulással segítik. Bíznak benne, hogy ezek a hallgatók a diploma megszerzése után a cégnél tudnak elhelyezkedni, és azt a tudást, amit náluk és az egyetemen kaptak, munkahelyükön kamatoztatják.

 

– A ContiTech Rubber Industrial Kft. nagyon érdekelt abban, hogy befektessen a fiatal tehetségek fejlesztésében – szögezte le Regina Gensigora, a cég vezetője. – Már most jól látszik, hogy nagy igény lesz cégünknél a jól képzett fiatal szakemberekre. A vállalat világszerte sok országban folytatja tevékenységét, és sok területen világpiaci vezető. Ennek megfelelően a fiatal tehetségeknek izgalmas, jó munkahelyeket tud kínálni. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy hamar kapcsolatba kerüljünk a tehetségekkel. Éppen ezért fontos, hogy részt vehetünk az ösztöndíj kialakításában. A hallgatók így megismerhetik a vállalatot, mi pedig a hallgatókat – zárta beszédét.

 

Tessényi Judit, a Szerencsejáték Zrt. területi igazgatója maga is a GTK-n végzett, ezért teljes nyugalommal és mellszélességgel tudta képviselni a cég felé azt, hogy érdemes itt pénzt befektetni. – Minőségében ismerem az itt folyó kiváló oktatást. Teljességgel szorgalmaztam a mecenatúrát – hallottuk Tessényi Judittól.

 

Az Ariosz Kft. idén először kapcsolódik be az ösztöndíjprogramba. Karajannisz Manolisz, az kft. ügyvezetője a kölcsönös profitálást hangsúlyozta, hiszen támogatott új tehetség később akár kollégájuk is lehet a cégnél.

 

Az ösztöndíjakat a sajtótájékoztatót követően Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Vilmányi Márton, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja és Deák István, az SZTE GTK általános dékánhelyettes adta át a kar aulájában.

 

Az ösztöndíj-alapítók

A ContiTech Rubber Industrial Kft. a gumiipari és műanyagipari technológiák legnagyobb szaktekintélye a nem abroncsgyártó gumiipari szektorban. Az 1871-ben, Hannoverben alapított Continental AG divíziójaként, a vállalat funkcionális részeket, komponenseket és rendszereket tervez és gyárt az autóipar és más fontos iparágak számára.

 

Az 1991-ben alapított nemzeti lottótársaság, a Szerencsejáték Zrt. amellett, hogy törvényes játéklehetőséget nyújt, hozzájárul a közkiadások finanszírozásához, közvetve és közvetlenül is támogatva az állam különböző közpolitikai céljait, különös tekintettel a hazai sportra és kultúrára. A Szerencsejáték Zrt. fennállása óta támogat közcélokat a törvényben előírtakon túl szponzorálási- és támogatási kerete terhére.

 

gtk osztondij 02A Realio Kft. Magyarország egyik vezető internetes ingatlanhirdető, -kereső oldala, a 2000 óta üzemelő ingatlannet.hu portál üzemeltetője. Fiatal és rátermett csapatában egyre több Szegeden végzett közgazdász segíti a vállalkozás fejlődését.

 

Az Ökonómia Közhasznú Alapítvány 1992-ben jött létre azzal a céllal, hogy támogassa a szegedi közgazdászképzést, a képzés feltételeinek javítását, a tudományos munka eredményességét. Az Alapítvány a dél-alföldi és a szegedi közgazdászképzés elkötelezett támogatója, diákrendezvények és találkozók védnöke. Nevelési és oktatási célú tevékenysége révén az alapítvány mára a Gazdaságtudományi Kar életének kiemelkedő szereplőjévé vált.

 

Az Ariosz Kft. adatbányászattal, piackutatással és -elemzéssel, illetve az ezekre épülő tanácsadással foglalkozik. Az Ariosz Kft. jelentős hazai és multinacionális cégek tanácsadójaként az üzleti problémák és információ-igényeik megértését, a kutatási és adatbányászati eredmények tanácsadó jellegű prezentálását biztosítja.

 

A Lapcom Lapkiadó és Nyomdaipari Zrt. a Kisalföld és a Délmagyarország napilap kiadója és többek között a delmagyar.hu internetes online híroldal működtetője. A lapcsalád termékei naponta 180 000 példányban kelnek el, portáljai naponta mindegy 250 000 látogatót vonzanak.

 

gtkosztondij
Átadták az ösztöndíjakat a GTK tehetséges hallgatóinak - GALÉRIA


A Szegedi Tudományegyetem Móra Ferenc Szakkollégiuma több mint négy évtizedes fennállása óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kollégistáknak szellemi otthonul is szolgáljon, hogy feltételeket és lehetőségeket teremtsen az itt lakók szakmai továbbfejlődéséhez, sokoldalú képzéséhez, a nemzeti és az egyetemes kultúra és tudomány értékeinek közvetítéséhez. A kollégium szakmai rendezvényein a tudományos és kulturális élet kiválóságaival találkozhatnak az érdeklődők.

 

A Provice Kft. nagyvállalatok, intézmények szervezeti képességeinek fejlesztésével foglalkozik, annak érdekében, hogy azok eredményesebbé, hatékonyabbá és gazdaságosabbá váljanak. Az ösztöndíj-programban részt vevő hallgatók bekapcsolódhatnak a stratégia végrehajtási-, IT teljesítményfejlesztési projektjeikbe, de arról is képet kaphatnak, hogy hogyan lehet térségfejlesztési projekteket irányítani, klasztereket működtetni, így gyakorlati tapasztalatokkal egészülhet ki az egyetemen szerzett elméleti tudás.

 

Az 1989-ben alapított PannonSafe Kft. a hazai biztosítási- és pénzügyi piac jelentős szereplőjeként hangsúlyozza a társadalmi szerepvállalás fontosságát. Az Econventio Kerekasztal Közhasznú egyesület alapító tagjaként célja a fiatalok pénzügyi kultúrájának felmérése és fejlesztése.

 

A Tisza Volán Zrt. – a Dél-Alföld közlekedési vállalata – mindig nagy szerepet játszott Szeged gazdasági életében, valamint a tudomány és a kultúra támogatásában. A Tisza Volán Zrt. és a Gazdaságtudományi Kar szoros együttműködésének egyik újabb jele a Tisza Volán ösztöndíjának megalapítása.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 21.
  10:00 - 14:00