SZTE Info

Bemutatták a sportolanemzet.hu-t

Az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézete biztosította a szakmai hátteret ahhoz a weboldalhoz, melyet szeptember 10-én 11 órakor indítottak el. A cél a sport megszerettetése minél szélesebb rétegekkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

sportolanemzet– A sportolanemzet.hu weboldal küldetése, hogy a sportot szerető, művelő vagy hozzá bármilyen szálon kapcsolódó emberek által megszerettessük a testmozgást. A honlap arra buzdít, hogy mindenki válasszon magának sportágat, figyeljen oda az egészségére, mozogjon rendszeresen – mondta el a sportolanemzet.hu internetes oldalt bemutató sajtótájékoztatón Hoffmann Pál projektvezető a Kenyérgyári úti Squash Club és Szabadidőközpontban. A portál ismeretterjesztő és egyfajta közösségi oldalként is funkcionál. Alapvetően két bázisra épül: különböző fórumokról átvett híreket olvashatunk itt, a hírfolyamban pedig a regisztrált tagok posztjai jelennek meg. Emellett eseménynaptár és egy állandó rovat is helyet kapott a weboldalon. Utóbbiban neves sportolóinkról tájékozódhatunk.

 

Ötszázféle sportágat rendszerez

 

Húsz kategóriába sorolva ötszázféle sportág mutatkozik be a sportolanemzet.hu-n – hallottuk Kecse-Nagy Sándortól. A portál marketingvezetője elmondta: az új internetes fórum hiánypótló a sportéletben, eddig ugyanis nem létezett olyan oldal, amely ilyen részletesen rendszerezte volna a sportágakat. A portál esélyegyenlőséget biztosít, hiszen bárki regisztrálhat rajta, függetlenül attól, hogy igazolt versenyző vagy csak hobbiból sportol. A szerkesztők várják csapatok, egyesületek, szakosztályok regisztrációját is. Az oldal lényege, hogy a regisztráltak nemcsak leírásokat, érdekességeket, új információkat olvashatnak egy-egy sportágról, hanem saját sikereiket is megoszthatják itt. Leírást adhatnak magukról vagy a csapatukról, beszámolhatnak a legutolsó versenyen elért eredményeikről vagy a várható megmérettetés időpontjáról, helyszínéről. Képeket, videókat tölthetnek fel. Az oldalra határon túli magyarok is regisztrálhatnak. Az azonos érdeklődési körű emberek között sportbarátságok szövődhetnek.

 

Folyamatosan megújuló interaktív portál

 

A listán olyan sportágak is megtalálhatók, amelyek eddig méltatlanul szorultak háttérbe. Olvashatunk extrém sportokról, kevésbé ismertekről és a népszerűbbekről is. A honlap készítői szívesen fogadják az olvasók észrevételeit, és pótolják, ha valamit kihagytak a listából.

 

A portál elkészítésének szakmai hátterét az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézete biztosította. A szakemberek segítettek egyebek mellett a honlap szakmai felépítésében, tanácsot adtak a tematikus egységeihez. Balogh Lászlótól, az SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézet intézetvezető egyetemi docenstől megtudtuk: felmérések bizonyítják, hogy Magyarországon a lakosság körében nagyon alacsony a rendszeres fizikai aktivitás. Ennek oka a környezeti tényezőkben keresendő: többek között azzal indokolható, hogy az emberek nincsenek tisztában a lehetőségekkel, például nem tudják, milyen létesítményekben sportolhatnak. A gond tehát az információ hiánya volt eddig, melyre az új weboldal megoldást kínálhat. – Olyan ez az oldal, mint a Sagrada Família: soha nem lesz befejezve. Folyamatosan megújuló, interaktív portál – summázta Balogh László, aki felhívta a hallgatók és az oktatók figyelmét is az oldal böngészésére, hiszen többek között szakanyagok és tudományos cikkek is megtalálhatóak lesznek rajta. – Mindemellett a sporttudományi intézet is profitálhat belőle a gazdag adatbázis miatt – tette hozzá Győri Ferenc, az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet főiskolai docense, aki szintén részt vett a honlap kialakításában.

 

A weboldal itt érhető el: http://www.sportolanemzet.hu/

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."