SZTE Info

Bemutatták a sportolanemzet.hu-t

Az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézete biztosította a szakmai hátteret ahhoz a weboldalhoz, melyet szeptember 10-én 11 órakor indítottak el. A cél a sport megszerettetése minél szélesebb rétegekkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

sportolanemzet– A sportolanemzet.hu weboldal küldetése, hogy a sportot szerető, művelő vagy hozzá bármilyen szálon kapcsolódó emberek által megszerettessük a testmozgást. A honlap arra buzdít, hogy mindenki válasszon magának sportágat, figyeljen oda az egészségére, mozogjon rendszeresen – mondta el a sportolanemzet.hu internetes oldalt bemutató sajtótájékoztatón Hoffmann Pál projektvezető a Kenyérgyári úti Squash Club és Szabadidőközpontban. A portál ismeretterjesztő és egyfajta közösségi oldalként is funkcionál. Alapvetően két bázisra épül: különböző fórumokról átvett híreket olvashatunk itt, a hírfolyamban pedig a regisztrált tagok posztjai jelennek meg. Emellett eseménynaptár és egy állandó rovat is helyet kapott a weboldalon. Utóbbiban neves sportolóinkról tájékozódhatunk.

 

Ötszázféle sportágat rendszerez

 

Húsz kategóriába sorolva ötszázféle sportág mutatkozik be a sportolanemzet.hu-n – hallottuk Kecse-Nagy Sándortól. A portál marketingvezetője elmondta: az új internetes fórum hiánypótló a sportéletben, eddig ugyanis nem létezett olyan oldal, amely ilyen részletesen rendszerezte volna a sportágakat. A portál esélyegyenlőséget biztosít, hiszen bárki regisztrálhat rajta, függetlenül attól, hogy igazolt versenyző vagy csak hobbiból sportol. A szerkesztők várják csapatok, egyesületek, szakosztályok regisztrációját is. Az oldal lényege, hogy a regisztráltak nemcsak leírásokat, érdekességeket, új információkat olvashatnak egy-egy sportágról, hanem saját sikereiket is megoszthatják itt. Leírást adhatnak magukról vagy a csapatukról, beszámolhatnak a legutolsó versenyen elért eredményeikről vagy a várható megmérettetés időpontjáról, helyszínéről. Képeket, videókat tölthetnek fel. Az oldalra határon túli magyarok is regisztrálhatnak. Az azonos érdeklődési körű emberek között sportbarátságok szövődhetnek.

 

Folyamatosan megújuló interaktív portál

 

A listán olyan sportágak is megtalálhatók, amelyek eddig méltatlanul szorultak háttérbe. Olvashatunk extrém sportokról, kevésbé ismertekről és a népszerűbbekről is. A honlap készítői szívesen fogadják az olvasók észrevételeit, és pótolják, ha valamit kihagytak a listából.

 

A portál elkészítésének szakmai hátterét az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézete biztosította. A szakemberek segítettek egyebek mellett a honlap szakmai felépítésében, tanácsot adtak a tematikus egységeihez. Balogh Lászlótól, az SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézet intézetvezető egyetemi docenstől megtudtuk: felmérések bizonyítják, hogy Magyarországon a lakosság körében nagyon alacsony a rendszeres fizikai aktivitás. Ennek oka a környezeti tényezőkben keresendő: többek között azzal indokolható, hogy az emberek nincsenek tisztában a lehetőségekkel, például nem tudják, milyen létesítményekben sportolhatnak. A gond tehát az információ hiánya volt eddig, melyre az új weboldal megoldást kínálhat. – Olyan ez az oldal, mint a Sagrada Família: soha nem lesz befejezve. Folyamatosan megújuló, interaktív portál – summázta Balogh László, aki felhívta a hallgatók és az oktatók figyelmét is az oldal böngészésére, hiszen többek között szakanyagok és tudományos cikkek is megtalálhatóak lesznek rajta. – Mindemellett a sporttudományi intézet is profitálhat belőle a gazdag adatbázis miatt – tette hozzá Győri Ferenc, az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet főiskolai docense, aki szintén részt vett a honlap kialakításában.

 

A weboldal itt érhető el: http://www.sportolanemzet.hu/

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.