SZTE Info

Bemutatták a sportolanemzet.hu-t

Az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézete biztosította a szakmai hátteret ahhoz a weboldalhoz, melyet szeptember 10-én 11 órakor indítottak el. A cél a sport megszerettetése minél szélesebb rétegekkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

sportolanemzet– A sportolanemzet.hu weboldal küldetése, hogy a sportot szerető, művelő vagy hozzá bármilyen szálon kapcsolódó emberek által megszerettessük a testmozgást. A honlap arra buzdít, hogy mindenki válasszon magának sportágat, figyeljen oda az egészségére, mozogjon rendszeresen – mondta el a sportolanemzet.hu internetes oldalt bemutató sajtótájékoztatón Hoffmann Pál projektvezető a Kenyérgyári úti Squash Club és Szabadidőközpontban. A portál ismeretterjesztő és egyfajta közösségi oldalként is funkcionál. Alapvetően két bázisra épül: különböző fórumokról átvett híreket olvashatunk itt, a hírfolyamban pedig a regisztrált tagok posztjai jelennek meg. Emellett eseménynaptár és egy állandó rovat is helyet kapott a weboldalon. Utóbbiban neves sportolóinkról tájékozódhatunk.

 

Ötszázféle sportágat rendszerez

 

Húsz kategóriába sorolva ötszázféle sportág mutatkozik be a sportolanemzet.hu-n – hallottuk Kecse-Nagy Sándortól. A portál marketingvezetője elmondta: az új internetes fórum hiánypótló a sportéletben, eddig ugyanis nem létezett olyan oldal, amely ilyen részletesen rendszerezte volna a sportágakat. A portál esélyegyenlőséget biztosít, hiszen bárki regisztrálhat rajta, függetlenül attól, hogy igazolt versenyző vagy csak hobbiból sportol. A szerkesztők várják csapatok, egyesületek, szakosztályok regisztrációját is. Az oldal lényege, hogy a regisztráltak nemcsak leírásokat, érdekességeket, új információkat olvashatnak egy-egy sportágról, hanem saját sikereiket is megoszthatják itt. Leírást adhatnak magukról vagy a csapatukról, beszámolhatnak a legutolsó versenyen elért eredményeikről vagy a várható megmérettetés időpontjáról, helyszínéről. Képeket, videókat tölthetnek fel. Az oldalra határon túli magyarok is regisztrálhatnak. Az azonos érdeklődési körű emberek között sportbarátságok szövődhetnek.

 

Folyamatosan megújuló interaktív portál

 

A listán olyan sportágak is megtalálhatók, amelyek eddig méltatlanul szorultak háttérbe. Olvashatunk extrém sportokról, kevésbé ismertekről és a népszerűbbekről is. A honlap készítői szívesen fogadják az olvasók észrevételeit, és pótolják, ha valamit kihagytak a listából.

 

A portál elkészítésének szakmai hátterét az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézete biztosította. A szakemberek segítettek egyebek mellett a honlap szakmai felépítésében, tanácsot adtak a tematikus egységeihez. Balogh Lászlótól, az SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézet intézetvezető egyetemi docenstől megtudtuk: felmérések bizonyítják, hogy Magyarországon a lakosság körében nagyon alacsony a rendszeres fizikai aktivitás. Ennek oka a környezeti tényezőkben keresendő: többek között azzal indokolható, hogy az emberek nincsenek tisztában a lehetőségekkel, például nem tudják, milyen létesítményekben sportolhatnak. A gond tehát az információ hiánya volt eddig, melyre az új weboldal megoldást kínálhat. – Olyan ez az oldal, mint a Sagrada Família: soha nem lesz befejezve. Folyamatosan megújuló, interaktív portál – summázta Balogh László, aki felhívta a hallgatók és az oktatók figyelmét is az oldal böngészésére, hiszen többek között szakanyagok és tudományos cikkek is megtalálhatóak lesznek rajta. – Mindemellett a sporttudományi intézet is profitálhat belőle a gazdag adatbázis miatt – tette hozzá Győri Ferenc, az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet főiskolai docense, aki szintén részt vett a honlap kialakításában.

 

A weboldal itt érhető el: http://www.sportolanemzet.hu/

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.