SZTE Info
okf-2013

Felnőttkorba lép az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja

Október 1-jétől november 7-éig közel 250 kulturális csemegével várja az érdeklődőket az egyetem népszerű és közkedvelt őszi seregszemléje.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Kétféle egyetemi hallgatónak fontos a művészeti tevékenység: annak, aki művészettel foglalkozik,

és annak, aki nem. Az SZTE kulturális fesztiválja azért kihagyhatatlan program az egyiknek,

mert a művészethez kötődik az életpályája, és azért fontos esemény a másiknak, mert az

élete teljesebbé tételéhez hozzátartozik a művészet” – ezekkel a gondolatokkal ajánlja az SZTE polgárai és a város érdeklődő közönsége figyelmébe az immár hagyományos Őszi Kulturális Fesztivált az egyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus.

 

Az SZTE Kulturális Iroda által szervezett programsorozat 2013-ban felnőttkorba lép, ugyanis most 18 éves. A mennyiségi növekedés szemmel látható: a rendezvénykínálat idén a leggazdagabb: közel

250 kulturális csemege közül lehet szemezgetni. „E 18 éves 'ifjú' szellemi gyarapodása is szembetűnő a fesztivál műfaji és tematikai gazdagsága alapján” – fogalmaz Szabó Gábor. Nem véletlen a rektori kijelentés, hiszen a színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal tarkított

egyetemi kulturális fesztivál konferenciával, zenével, irodalommal, filmmel, képzőművészettel

kötődik a Weöres-centenáriumhoz, emlékezik meg Weöres Sándor költő születésének századi évfordulójáról. Neves és ismert művészekből nem lesz hiány a seregszemlén, de ugyanígy bemutatkozási lehetőséget kapnak a tehetséges egyetemi polgárok és az universitashoz kötődő művészeti csoportok is bemutatkoznak az SZTE 18. Őszi Kulturális Fesztiválján.

 

A fesztivál hivatalosan október 1-jétől november 7-éig tart, de az első kapcsolódó rendezvényre már szeptember 28-án ellátogathatunk, amikor is a Dugonics téri Millenniumi Klubban megnyitják A kaTARzis című vándorkiállítást. A megnyitóra október 1-jén 18 órai kezdettel kerül sor az SZTE Rektori Hivatal Átriumában, ahol Vadász Sándor és Vadász Anna fotótárlatát ajánlja a közönség figyelmébe Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője Pavlovits Dávid gitárművész közreműködése mellett. Köszöntőt mond: Szabó Gábor rektor.

 

A 18. Őszi Kulturális Fesztivál fővédnökei egyébként Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere. Védnökök: Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes, Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, Solymos László, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere, illetve Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes.

 

A fesztivál weboldala a http://www2.u-szeged.hu/okf/ címen érhető el.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.