SZTE Info
okf-2013

Felnőttkorba lép az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja

Október 1-jétől november 7-éig közel 250 kulturális csemegével várja az érdeklődőket az egyetem népszerű és közkedvelt őszi seregszemléje.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Kétféle egyetemi hallgatónak fontos a művészeti tevékenység: annak, aki művészettel foglalkozik,

és annak, aki nem. Az SZTE kulturális fesztiválja azért kihagyhatatlan program az egyiknek,

mert a művészethez kötődik az életpályája, és azért fontos esemény a másiknak, mert az

élete teljesebbé tételéhez hozzátartozik a művészet” – ezekkel a gondolatokkal ajánlja az SZTE polgárai és a város érdeklődő közönsége figyelmébe az immár hagyományos Őszi Kulturális Fesztivált az egyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus.

 

Az SZTE Kulturális Iroda által szervezett programsorozat 2013-ban felnőttkorba lép, ugyanis most 18 éves. A mennyiségi növekedés szemmel látható: a rendezvénykínálat idén a leggazdagabb: közel

250 kulturális csemege közül lehet szemezgetni. „E 18 éves 'ifjú' szellemi gyarapodása is szembetűnő a fesztivál műfaji és tematikai gazdagsága alapján” – fogalmaz Szabó Gábor. Nem véletlen a rektori kijelentés, hiszen a színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal tarkított

egyetemi kulturális fesztivál konferenciával, zenével, irodalommal, filmmel, képzőművészettel

kötődik a Weöres-centenáriumhoz, emlékezik meg Weöres Sándor költő születésének századi évfordulójáról. Neves és ismert művészekből nem lesz hiány a seregszemlén, de ugyanígy bemutatkozási lehetőséget kapnak a tehetséges egyetemi polgárok és az universitashoz kötődő művészeti csoportok is bemutatkoznak az SZTE 18. Őszi Kulturális Fesztiválján.

 

A fesztivál hivatalosan október 1-jétől november 7-éig tart, de az első kapcsolódó rendezvényre már szeptember 28-án ellátogathatunk, amikor is a Dugonics téri Millenniumi Klubban megnyitják A kaTARzis című vándorkiállítást. A megnyitóra október 1-jén 18 órai kezdettel kerül sor az SZTE Rektori Hivatal Átriumában, ahol Vadász Sándor és Vadász Anna fotótárlatát ajánlja a közönség figyelmébe Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője Pavlovits Dávid gitárművész közreműködése mellett. Köszöntőt mond: Szabó Gábor rektor.

 

A 18. Őszi Kulturális Fesztivál fővédnökei egyébként Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere. Védnökök: Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes, Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, Solymos László, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere, illetve Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes.

 

A fesztivál weboldala a http://www2.u-szeged.hu/okf/ címen érhető el.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.