SZTE Info
okf-2013

Felnőttkorba lép az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja

Október 1-jétől november 7-éig közel 250 kulturális csemegével várja az érdeklődőket az egyetem népszerű és közkedvelt őszi seregszemléje.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Kétféle egyetemi hallgatónak fontos a művészeti tevékenység: annak, aki művészettel foglalkozik,

és annak, aki nem. Az SZTE kulturális fesztiválja azért kihagyhatatlan program az egyiknek,

mert a művészethez kötődik az életpályája, és azért fontos esemény a másiknak, mert az

élete teljesebbé tételéhez hozzátartozik a művészet” – ezekkel a gondolatokkal ajánlja az SZTE polgárai és a város érdeklődő közönsége figyelmébe az immár hagyományos Őszi Kulturális Fesztivált az egyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus.

 

Az SZTE Kulturális Iroda által szervezett programsorozat 2013-ban felnőttkorba lép, ugyanis most 18 éves. A mennyiségi növekedés szemmel látható: a rendezvénykínálat idén a leggazdagabb: közel

250 kulturális csemege közül lehet szemezgetni. „E 18 éves 'ifjú' szellemi gyarapodása is szembetűnő a fesztivál műfaji és tematikai gazdagsága alapján” – fogalmaz Szabó Gábor. Nem véletlen a rektori kijelentés, hiszen a színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal tarkított

egyetemi kulturális fesztivál konferenciával, zenével, irodalommal, filmmel, képzőművészettel

kötődik a Weöres-centenáriumhoz, emlékezik meg Weöres Sándor költő születésének századi évfordulójáról. Neves és ismert művészekből nem lesz hiány a seregszemlén, de ugyanígy bemutatkozási lehetőséget kapnak a tehetséges egyetemi polgárok és az universitashoz kötődő művészeti csoportok is bemutatkoznak az SZTE 18. Őszi Kulturális Fesztiválján.

 

A fesztivál hivatalosan október 1-jétől november 7-éig tart, de az első kapcsolódó rendezvényre már szeptember 28-án ellátogathatunk, amikor is a Dugonics téri Millenniumi Klubban megnyitják A kaTARzis című vándorkiállítást. A megnyitóra október 1-jén 18 órai kezdettel kerül sor az SZTE Rektori Hivatal Átriumában, ahol Vadász Sándor és Vadász Anna fotótárlatát ajánlja a közönség figyelmébe Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője Pavlovits Dávid gitárművész közreműködése mellett. Köszöntőt mond: Szabó Gábor rektor.

 

A 18. Őszi Kulturális Fesztivál fővédnökei egyébként Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere. Védnökök: Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes, Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, Solymos László, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere, illetve Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes.

 

A fesztivál weboldala a http://www2.u-szeged.hu/okf/ címen érhető el.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.