SZTE Info

A gyakorlati oktatásban segíti újvidéki partnerét az SZTE Mérnöki Kar

Négynapos kurzusra érkeztek Szegedre az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának szakemberei, akik környezettechnikai laborjukat bővítik majd az SZTE-s tapasztalatokra is építve.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

BC5K2496_szteAz IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként Magyarország és Szerbia számos partnerkapcsolatot köt, ezek közé tartozik a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és az Újvidéki Egyetem Technológia Kara közötti együttműködés: az Európai Unió anyagi támogatásával az intézmények közös kutatási projekttel fogadtak „vízbarátságot”. Ennek keretében a „képzők képzése” zajlik szeptember 23. és 26. között Szegeden.

 

Maga a projekt 2013. március 1-jén indult, s 16 hónapot ölel fel. Hodúr Cecília, az SZTE Mérnöki Kar professzora, a szegedi projektmenedzser a www.u-szeged.hu-nak elárulta, a felek közötti kapcsolat nem új keletű, hanem hosszú időre tekint vissza. – Az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának a mi Mérnöki Karunkhoz nagyon hasonló a profilja, korábban az élelmiszer-ipari képzés állt a középpontban, majd hozzánk hasonlóan ők is módosítottak ezen. Az eddigi gyümölcsöző együttműködés alapján megláttuk a lehetőséget ebben a határ menti pályázatban. Mi már régebb óta nyitottunk a környezetmérnökség, a környezettechnika felé, most a vajdasági partner is ezt az utat választotta. Az újvidéki docens asszony, Seres Zita által vezetett projekt egy szűkebb területre, a szennyvíztisztításra fókuszált ugyan, ám igyekszünk ezt a lehető legszélesebbre bontani. Szeptember 23-ától négy napot át ennek jegyében kerül sor Szegeden a „képzők képzésére” – tájékoztatott Hodúr Cecília.

 

BC5K2518_szteMindez azt jelenti, hogy az SZTE Mérnöki Kar munkatársai megosztják tapasztalataikat a vajdasági kollégákkal (18 fő érkezett hozzánk) a gyakorlati oktatás, bizonyos berendezések, műszerek működtetése terén. Az újvidékiek ugyanis – tudtuk meg – éppen a projekt segítségével készülnek egy-két fontos alapberendezést beszerezni a környezettechnikai laborjukba. – A „képzők képzése” arról szól, hogy a jelenlegi és leendő újvidéki tanárokat megtanítsuk ezen eszközök használatára, gyakorlati alkalmazására. Angol nyelven gyakorlati jegyzetet is készítettünk számukra. Az első nap programját az elméleti háttérelőadások képezték, majd a következő három napot a laborokban töltik, mérnek, jegyzőkönyveznek. Tervezzük, hogy a későbbiekben az újvidékiek szervezésében, a mi közreműködésünkkel ipari, szennyvíztisztító telepeken dolgozó szakemberek, vezetők számára is hirdetünk ismeretbővítő kurzusokat. A határ mindkét oldaláról számítunk érdeklődőkre – mondta el a professzor asszony.

 

BC5K2539_szteHodúr Cecília hozzáfűzte, a tervek között szerepel az is, hogy a környezetvédelem, -mérnökség, -technika tárgykörében közösen dolgoznak ki olyan szakmodult, mely egyéb szakok – élelmiszermérnök, gépészmérnök, illetve Újvidéken a vegyészmérnök – oktatásába is beilleszthető lesz. Ezenkívül is rengeteget profitálhat ebből a kapcsolatból az SZTE Mérnöki Kar. – Igaz, hogy a szennyvíztisztítás aerob és anaerob módszereit tekintve nekünk nagyobb a tapasztalatunk, ám más területeken az újvidékiek rendelkeznek hatalmas ismeretekkel, így kölcsönösségi alapon tanulunk egymástól. A határ túloldalán ráadásul nagyon jól működnek az ipar és az egyetem közötti kapcsolatok. Reméljük, ezen a téren is épülhetünk: novemberben például üzemlátogatás szerepel a kinti programban, egy cukorgyárat tekintünk meg, ami idehaza gyakorlatilag már nincs is, így szakmailag is nagyon hasznos lesz – vélekedett. Hozzátette, szintén fontos, hogy a projekt részeként jövő tavasszal hallgatócserére is sor kerül. Az újvidéki, illetve szegedi diákok két-három napot töltenek el a másik félnél, ahol tudományos diákköri kutatásaikat mutatják be, kulturális és sportprogramokon vesznek részt. A cél, hogy minél szorosabbá váljanak a személyes kapcsolatok, hiszen – szögezte le a professzor asszony – ebből táplálkozhat a további együttműködés.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.