SZTE Info

Idén ősszel is Szabadegyetem az SZTE-n

Az elmúlt évek hagyományát követve az idei őszi szemeszterben is meghirdették a Szabadegyetem – Szeged tudománynépszerűsítő előadás-sorozatát, melyben Weöres Sándortól és Sherlock Holmes-tól kezdve a szupernóva-robbanáson át a világgazdaságig minden tudományos témakört felölelnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Újra meghirdették a Szabadegyetem – Szeged előadás-sorozat mint a hallgatók által felvehető általánosan művelő tárgy következő (2013/2014-es tanév őszi) szemeszterének programját. Az 50 perces előadások időpontja a szokásos szerda 18 óra, helye a TIK Kongresszusi Terme.

 

Szeptember 11.: Botos Katalin: „Változó világgazdaság: a globalizmus fényei és árnyai. Miért mondom?”

Szeptember 18.: Katona Tamás: „A gazdasági és társadalmi folyamatok mérése és mérhetősége”

Szeptember 25.: Szalai Tamás: „Porból lettünk, porrá leszünk… de honnan lett a por? A szupernóva-robbanások és a kozmikus porképződés kapcsolata”

Október 2.: Buzás Norbert: „Pénzt vagy életet! Fejlesztési stratégiaváltások és piaci átrendeződések a világ gyógyszeriparában az elmúlt 25 évben”

Október 9.: Horváth Dezső: „Mikrogravitációs kísérletek: kémiai reakció vizsgálata egy repülőgép fedélzetén”

Október 16.: Kukovecz Ákos: „Egydimenziós nanoszerkezetek: Mi a különbség a makaróni és a spagetti között?”

Október 30.: Soós József: „Az élelmiszer-minőség és biztonság néhány sajátos kérdéséről: hamisítás, GMO, mikrobák élelmiszerekben és alapanyagokban”

November 6.: Németh Gábor: „Mikroinvazív sebészet a nőgyógyászatban”

November 13.: Gyenge Zoltán: „A művészet születése. Művészettörténeti és filozófia bevezetés a művészet fogalmához a festészet, zene és színház alkotásainak felhasználásával”

November 20.: Nagy L. János: „Száz éve született Weöres Sándor”

November 27.: Galambos Gábor: „Könnyű volt-e Sherlock Holmes dolga?”

 

A félév során a programváltozás esélye fennállhat.

 

SZTEinfouszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.