SZTE Info

Lézeres kutatások az ELI tükrében – Fényvezető optikai szálak

A szeptember 27-i Kutatók Éjszakáján bemutatkozik az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszéke is. Az érdeklődők az ELI-hez kapcsolódó lézeres kutatásokról hallhatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem karai idén is gazdag programkínálattal készülnek a Kutatók Éjszakájára. Szeptember 27-én az egyetemek, kutatóintézetek, laborok mind megnyitják a kapujukat a látogatók előtt. Az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, Helios Lézerlaboratóriumába 18 és 23 óra között várják a látogatókat, akik a program keretében Kovács Attila egyetemi adjunktus segítségével megismerik a fény optikai szálban történő terjedésének fizikai hátterét, mikroszkóp alatt összehasonlíthatják a hagyományos és a fotonikus kristályszálak szerkezetét, kipróbálhatják az optikai szálak vágóeszközeit, és megpróbálhatják becsatolni a fényt az optikai szálba. Kopasz Katalin vezetésével a látogatók a magasföldszinten, a 16-os laboratóriumban néhány egyszerű demonstrációs kísérlet segítségével ismerkedhetnek meg az elektromágneses színkép UV és infra tartományával.

 

A programokról részletes tájékoztatást itt olvashatnak:

Korábbi beharangozónkat itt találják:

 

SZTEinfo


A program a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 jelű, "Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra" című, valamint a TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0060jelű,"Impulzuslézerek alkalmazása az anyagtudományban és a biofotonikában" című projekt keretein belül valósul meg.
 



uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.