SZTE Info

Lézeres kutatások az ELI tükrében – Fényvezető optikai szálak

A szeptember 27-i Kutatók Éjszakáján bemutatkozik az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszéke is. Az érdeklődők az ELI-hez kapcsolódó lézeres kutatásokról hallhatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem karai idén is gazdag programkínálattal készülnek a Kutatók Éjszakájára. Szeptember 27-én az egyetemek, kutatóintézetek, laborok mind megnyitják a kapujukat a látogatók előtt. Az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, Helios Lézerlaboratóriumába 18 és 23 óra között várják a látogatókat, akik a program keretében Kovács Attila egyetemi adjunktus segítségével megismerik a fény optikai szálban történő terjedésének fizikai hátterét, mikroszkóp alatt összehasonlíthatják a hagyományos és a fotonikus kristályszálak szerkezetét, kipróbálhatják az optikai szálak vágóeszközeit, és megpróbálhatják becsatolni a fényt az optikai szálba. Kopasz Katalin vezetésével a látogatók a magasföldszinten, a 16-os laboratóriumban néhány egyszerű demonstrációs kísérlet segítségével ismerkedhetnek meg az elektromágneses színkép UV és infra tartományával.

 

A programokról részletes tájékoztatást itt olvashatnak:

Korábbi beharangozónkat itt találják:

 

SZTEinfo


A program a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 jelű, "Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra" című, valamint a TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0060jelű,"Impulzuslézerek alkalmazása az anyagtudományban és a biofotonikában" című projekt keretein belül valósul meg.
 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 16.
  09:00 - 19:00
  Tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja 2018. július 16-tól augusztus 10-ig.
 • augusztus 26. 08:00 - 30. 16:00
 • augusztus 27.
  11:00 - 19:00
  A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány 2018. augusztus 27-29. között rendezi meg „Az Újszövetség hellén és júdaista háttere” című konferenciáját, mely az újszövetségi szerzők szövegeiben fellelhető különböző ókori témák és műfajok a Biblia szövegére gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben a tárgyban átfogó konferenciát eddig nem rendeztek Magyarországon úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Az előadások célja a keresztény és a nem keresztény szövegek viszonyának elemzése, nyelve pedig magyar, német és angol.
 • szeptember 10.
  18:00 - 20:00
  A folyamat: a nyolcezresek csúcsára vezető út - Klein Dávid előadása
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Velünk élő robotok - a technológia hatása mindennapjainkra