SZTE Info

Lézeres kutatások az ELI tükrében – Fényvezető optikai szálak

A szeptember 27-i Kutatók Éjszakáján bemutatkozik az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszéke is. Az érdeklődők az ELI-hez kapcsolódó lézeres kutatásokról hallhatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem karai idén is gazdag programkínálattal készülnek a Kutatók Éjszakájára. Szeptember 27-én az egyetemek, kutatóintézetek, laborok mind megnyitják a kapujukat a látogatók előtt. Az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, Helios Lézerlaboratóriumába 18 és 23 óra között várják a látogatókat, akik a program keretében Kovács Attila egyetemi adjunktus segítségével megismerik a fény optikai szálban történő terjedésének fizikai hátterét, mikroszkóp alatt összehasonlíthatják a hagyományos és a fotonikus kristályszálak szerkezetét, kipróbálhatják az optikai szálak vágóeszközeit, és megpróbálhatják becsatolni a fényt az optikai szálba. Kopasz Katalin vezetésével a látogatók a magasföldszinten, a 16-os laboratóriumban néhány egyszerű demonstrációs kísérlet segítségével ismerkedhetnek meg az elektromágneses színkép UV és infra tartományával.

 

A programokról részletes tájékoztatást itt olvashatnak:

Korábbi beharangozónkat itt találják:

 

SZTEinfo


A program a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 jelű, "Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra" című, valamint a TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0060jelű,"Impulzuslézerek alkalmazása az anyagtudományban és a biofotonikában" című projekt keretein belül valósul meg.
 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018