SZTE Info
Kutatok_Ejszakaja_2013_kiemelt

Növényi hadviselés, bűnügyi helyszínelés és egészségkontroll a Kutatók Éjszakáján

Az SZTE-n is megnyílnak a laborok és a kutatás egyéb rejtelmes zugai, a szeptember 27-i Kutatók Éjszakáján testközelből pillanthatnak a tudomány színes világába az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Kutatók Éjszakáját immár hagyományosan szeptember negyedik péntekjén tartják meg, az idei esztendőben szeptember 27-én várja a nagyközönséget az évről évre egyre népszerűbb program. Ekkor semmi sem marad rejtve, lehull a lepel minden nagy titokról! Az egyetemek, kutatóintézetek, laborok mind megnyitják kapuikat a látogatók előtt, akik máskor nem látogatható különleges helyszíneket járhatnak be, érdekes műszereket, eszközöket, kísérleteket tekinthetnek meg. A szervezők célja, hogy bebizonyítsák: a tudomány vívmányai igenis kézzel foghatóak, hasznosak és akár szórakoztatóak, s a nagyszerű eredmények, a mindennapi csodák mögött álló kutatók színes, érdekes egyéniségek. A rendezvény fontos küldetése a tudományos karrier vonzerejének növelése, illetve kutatóink ünneplése.

 

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló Kutatók Éjszakája szerte Európában immáron nyolcadik éve méltán közkedvelt fesztivál. A szervezésbe hazánk a kezdetektől fogva csatlakozott. Azóta a Kutatók Éjszakája hazai látogatottsága több mint tizenötszörösére növekedett, így Magyarország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó eseménysorozatává vált. Ma már az ország számos pontján, az összes régióban elérhetők az interaktív, tudományosan igényes, ráadásul ingyenes programok minden korosztály számára.

 

A Szegedi Tudományegyetem karai ismét gazdag kínálattal készülnek. Szemezgetve a palettáról, a Természettudományi és Informatikai Karon például „Növényi hadviselés” címmel tartanak bemutatót az eddig békésnek hitt növények piszkos trükkjeiről. Emellett a gyermekek egy A4-es méretű kartonpapírra kedvük szerint építhetnek települést, s a saját maguk által felépített várost hazavihetik. Nem maradhatnak el a szemléletes lézeres kísérletek sem, a további programok résztvevői pedig lehetőséget kapnak rá, hogy szakember felügyelete mellett maguk állítsanak helyre törött emberi maradványokat vagy éppen interaktív tárlatvezetéssel járják be az ősmaradványok gyűjteményét. A Mezőgazdasági Kar virtuális vadászatra invitálja a látogatókat, ahol a lézeres és optikai eszközökkel felerősített fegyverekkel vehetik célkeresztbe az (imitált) vadakat. Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon többek között önismereti foglalkozások, Sociopoly és rajzelemző workshop szerepelnek a kínálatban, az egészségkontroll keretében pedig a látogatók képet kaphatnak egészségi állapotukról, illetve tájékoztatást az otthon is elvégezhető beavatkozásokról.

 

A Bölcsészettudományi Karon a magyar népi gyöngyékszerek főbb típusaival és készítésük alapjaival ismerkedhetünk meg. A Gazdaságtudományi Karon utánajárnak, hogy vajon a marketing és statisztika tényleg csak figyelemelterelésre jó-e, vagy van tényleges hasznuk. Emellett bepillanthatunk az ökológiai lábnyom mérésének rejtelmeibe is, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Azoknak is érdemes böngészniük a programfüzetet, akik a sok CSI- és NCIS-epizód után maguk is belekóstolnának a bűnügyi helyszínelésbe vagy megismernék az ujjlenyomat-azonosítás rejtelmeit. Akik inkább a természetben keresnék a kalandot, ellátogathatnak az egyetem füvészkertjébe, ahol játékos feladványokkal ismertetik meg a jelenlévőkkel a természet szépségeit. A Szent-Györgyi Albert Agórában valóság és virtuális tér határát feszegetik. Szenzorok, robotverseny és a Kinect játékok várják az érdeklődőket.

 

További részletek olvashatók a Kutatók Éjszakájáról az esemény honlapján

 

A szegedi programkínálatról itt tájékozódhat: http://www.u-szeged.hu/kutatokejszakaja

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja