SZTE Info
Kutatok_Ejszakaja_2013_kiemelt

Növényi hadviselés, bűnügyi helyszínelés és egészségkontroll a Kutatók Éjszakáján

Az SZTE-n is megnyílnak a laborok és a kutatás egyéb rejtelmes zugai, a szeptember 27-i Kutatók Éjszakáján testközelből pillanthatnak a tudomány színes világába az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Kutatók Éjszakáját immár hagyományosan szeptember negyedik péntekjén tartják meg, az idei esztendőben szeptember 27-én várja a nagyközönséget az évről évre egyre népszerűbb program. Ekkor semmi sem marad rejtve, lehull a lepel minden nagy titokról! Az egyetemek, kutatóintézetek, laborok mind megnyitják kapuikat a látogatók előtt, akik máskor nem látogatható különleges helyszíneket járhatnak be, érdekes műszereket, eszközöket, kísérleteket tekinthetnek meg. A szervezők célja, hogy bebizonyítsák: a tudomány vívmányai igenis kézzel foghatóak, hasznosak és akár szórakoztatóak, s a nagyszerű eredmények, a mindennapi csodák mögött álló kutatók színes, érdekes egyéniségek. A rendezvény fontos küldetése a tudományos karrier vonzerejének növelése, illetve kutatóink ünneplése.

 

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló Kutatók Éjszakája szerte Európában immáron nyolcadik éve méltán közkedvelt fesztivál. A szervezésbe hazánk a kezdetektől fogva csatlakozott. Azóta a Kutatók Éjszakája hazai látogatottsága több mint tizenötszörösére növekedett, így Magyarország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó eseménysorozatává vált. Ma már az ország számos pontján, az összes régióban elérhetők az interaktív, tudományosan igényes, ráadásul ingyenes programok minden korosztály számára.

 

A Szegedi Tudományegyetem karai ismét gazdag kínálattal készülnek. Szemezgetve a palettáról, a Természettudományi és Informatikai Karon például „Növényi hadviselés” címmel tartanak bemutatót az eddig békésnek hitt növények piszkos trükkjeiről. Emellett a gyermekek egy A4-es méretű kartonpapírra kedvük szerint építhetnek települést, s a saját maguk által felépített várost hazavihetik. Nem maradhatnak el a szemléletes lézeres kísérletek sem, a további programok résztvevői pedig lehetőséget kapnak rá, hogy szakember felügyelete mellett maguk állítsanak helyre törött emberi maradványokat vagy éppen interaktív tárlatvezetéssel járják be az ősmaradványok gyűjteményét. A Mezőgazdasági Kar virtuális vadászatra invitálja a látogatókat, ahol a lézeres és optikai eszközökkel felerősített fegyverekkel vehetik célkeresztbe az (imitált) vadakat. Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon többek között önismereti foglalkozások, Sociopoly és rajzelemző workshop szerepelnek a kínálatban, az egészségkontroll keretében pedig a látogatók képet kaphatnak egészségi állapotukról, illetve tájékoztatást az otthon is elvégezhető beavatkozásokról.

 

A Bölcsészettudományi Karon a magyar népi gyöngyékszerek főbb típusaival és készítésük alapjaival ismerkedhetünk meg. A Gazdaságtudományi Karon utánajárnak, hogy vajon a marketing és statisztika tényleg csak figyelemelterelésre jó-e, vagy van tényleges hasznuk. Emellett bepillanthatunk az ökológiai lábnyom mérésének rejtelmeibe is, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Azoknak is érdemes böngészniük a programfüzetet, akik a sok CSI- és NCIS-epizód után maguk is belekóstolnának a bűnügyi helyszínelésbe vagy megismernék az ujjlenyomat-azonosítás rejtelmeit. Akik inkább a természetben keresnék a kalandot, ellátogathatnak az egyetem füvészkertjébe, ahol játékos feladványokkal ismertetik meg a jelenlévőkkel a természet szépségeit. A Szent-Györgyi Albert Agórában valóság és virtuális tér határát feszegetik. Szenzorok, robotverseny és a Kinect játékok várják az érdeklődőket.

 

További részletek olvashatók a Kutatók Éjszakájáról az esemény honlapján

 

A szegedi programkínálatról itt tájékozódhat: http://www.u-szeged.hu/kutatokejszakaja

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018