SZTE Info
Kutatok_Ejszakaja_2013_kiemelt

Növényi hadviselés, bűnügyi helyszínelés és egészségkontroll a Kutatók Éjszakáján

Az SZTE-n is megnyílnak a laborok és a kutatás egyéb rejtelmes zugai, a szeptember 27-i Kutatók Éjszakáján testközelből pillanthatnak a tudomány színes világába az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Kutatók Éjszakáját immár hagyományosan szeptember negyedik péntekjén tartják meg, az idei esztendőben szeptember 27-én várja a nagyközönséget az évről évre egyre népszerűbb program. Ekkor semmi sem marad rejtve, lehull a lepel minden nagy titokról! Az egyetemek, kutatóintézetek, laborok mind megnyitják kapuikat a látogatók előtt, akik máskor nem látogatható különleges helyszíneket járhatnak be, érdekes műszereket, eszközöket, kísérleteket tekinthetnek meg. A szervezők célja, hogy bebizonyítsák: a tudomány vívmányai igenis kézzel foghatóak, hasznosak és akár szórakoztatóak, s a nagyszerű eredmények, a mindennapi csodák mögött álló kutatók színes, érdekes egyéniségek. A rendezvény fontos küldetése a tudományos karrier vonzerejének növelése, illetve kutatóink ünneplése.

 

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló Kutatók Éjszakája szerte Európában immáron nyolcadik éve méltán közkedvelt fesztivál. A szervezésbe hazánk a kezdetektől fogva csatlakozott. Azóta a Kutatók Éjszakája hazai látogatottsága több mint tizenötszörösére növekedett, így Magyarország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó eseménysorozatává vált. Ma már az ország számos pontján, az összes régióban elérhetők az interaktív, tudományosan igényes, ráadásul ingyenes programok minden korosztály számára.

 

A Szegedi Tudományegyetem karai ismét gazdag kínálattal készülnek. Szemezgetve a palettáról, a Természettudományi és Informatikai Karon például „Növényi hadviselés” címmel tartanak bemutatót az eddig békésnek hitt növények piszkos trükkjeiről. Emellett a gyermekek egy A4-es méretű kartonpapírra kedvük szerint építhetnek települést, s a saját maguk által felépített várost hazavihetik. Nem maradhatnak el a szemléletes lézeres kísérletek sem, a további programok résztvevői pedig lehetőséget kapnak rá, hogy szakember felügyelete mellett maguk állítsanak helyre törött emberi maradványokat vagy éppen interaktív tárlatvezetéssel járják be az ősmaradványok gyűjteményét. A Mezőgazdasági Kar virtuális vadászatra invitálja a látogatókat, ahol a lézeres és optikai eszközökkel felerősített fegyverekkel vehetik célkeresztbe az (imitált) vadakat. Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon többek között önismereti foglalkozások, Sociopoly és rajzelemző workshop szerepelnek a kínálatban, az egészségkontroll keretében pedig a látogatók képet kaphatnak egészségi állapotukról, illetve tájékoztatást az otthon is elvégezhető beavatkozásokról.

 

A Bölcsészettudományi Karon a magyar népi gyöngyékszerek főbb típusaival és készítésük alapjaival ismerkedhetünk meg. A Gazdaságtudományi Karon utánajárnak, hogy vajon a marketing és statisztika tényleg csak figyelemelterelésre jó-e, vagy van tényleges hasznuk. Emellett bepillanthatunk az ökológiai lábnyom mérésének rejtelmeibe is, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Azoknak is érdemes böngészniük a programfüzetet, akik a sok CSI- és NCIS-epizód után maguk is belekóstolnának a bűnügyi helyszínelésbe vagy megismernék az ujjlenyomat-azonosítás rejtelmeit. Akik inkább a természetben keresnék a kalandot, ellátogathatnak az egyetem füvészkertjébe, ahol játékos feladványokkal ismertetik meg a jelenlévőkkel a természet szépségeit. A Szent-Györgyi Albert Agórában valóság és virtuális tér határát feszegetik. Szenzorok, robotverseny és a Kinect játékok várják az érdeklődőket.

 

További részletek olvashatók a Kutatók Éjszakájáról az esemény honlapján

 

A szegedi programkínálatról itt tájékozódhat: http://www.u-szeged.hu/kutatokejszakaja

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.