SZTE Info
osztondij_borze_kiemelt

Ösztöndíjjal külföldre: ismerjenek meg egy új valóságot!

Ösztöndíjas börzét rendezett szeptember 24-én a Tempus Közalapítvány és az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda a Rektori Hivatal épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Minden hallgatónkat arra buzdítom, hogy ösztöndíjjal tanuljanak külföldön. Nagy kihívás, hiszen egy idegen országban magukra lesznek utalva, ugyanakkor új szemléletmódot sajátíthatnak el, és a személyiségfejlődésükhöz is hozzájárulnak a kint szerzett élmények – mondta a szeptember 24-i Ösztöndíjas börzén Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, aki elárulta: a '70-es években, olasz szakos hallgatóként tanulhatott Firenzében, Rómában és Párizsban is, így saját élményeire alapozva biztatta a hallgatókat arra, hogy ismerjenek meg egy új valóságot, kicsit más embereket, és szellemileg gazdagodva térjenek vissza.

 

Kiemelkedő SZTE-s részvétel

A külföldi tanuláshoz több ösztöndíj lehetőség közül is választhatnak a hallgatók: a börzén mindegyiket részletesen bemutatták az illetékesek. Szó esett többek között az Erasmus, az Erasmus Mundus, a CEEPUS és a Campus Hungary programokról is. Balogné Molnár Gabriellától, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetőjétől megtudtuk: a Tisza-parti universitas 430 intézménnyel kötött partner egyezményt és közel 850 bilaterális szerződést. Korábban megírtuk: a magyarországi egyetemek közül kiemelkedő az SZTE részvétele az Erasmus-programban. A 2012/2013-as tanév második félévében az SZTE-ről 325 hallgató, 219 oktató, az adminisztratív személyzetből pedig 22 fő kapott Erasmus-támogatást. A 2013-2014-es tanév első félévében várhatóan 260 SZTE-s hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetem 430 partnerintézményének egyikében. Pótpályázatokat azonban szeptember 30-ig még be lehet adni tanulmányi részképzésre vagy szakmai gyakorlatra, így további 40-50 pályázatot vár a Nemzetközi Mobilitási Iroda.

 

3 millió hallgató utazott Erasmussal

Az eseményen Mészáros Gabriella, a Tempus Közalapítvány szakmai asszisztense elmondta: az elmúlt időszakban 3 millió hallgató mobilitásához járult hozzá az Erasmus-program. Beck László, a Balassi Intézet pályázati koordinátora a Campus Hungary programról beszélt, amelyet eddig három pályázati ciklusban hirdettek meg, s általa 4210 fő utazhatott külföldre. A pályázók között a legnépszerűbb Németország, az Egyesült Királyság és Olaszország volt, de utaztak egyetemisták Hawaiira is. A pályázók listáján aktivitásban az SZTE harmadik helyen szerepel.

 

A börzén korábbi ösztöndíjasok beszámolóit is meghallgathatták az érdeklődők. Baracs Róbert, az SZTE BTK Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék PhD-hallgatója Angers-i félévéről számolt be. – Belga Kongó függetlenné válását és a kongói válságot kutatom. Francia és holland nyelvű szakirodalommal dolgozom, ezért döntöttem Angers mellett. Az ottani egyetemmel jó kétoldalú kapcsolatokat ápol a tanszékünk. Több szempontból is megérte kimenni: fejlődött a franciám, rengeteg új embert ismertem meg, és sokat utaztam, kirándultam – hallottuk Baracs Róberttől.

 

Osztondijas_borze_galeria
Ösztöndíjjal külföldre: ismerjenek meg egy új valóságot! - GALÉRIA

 

Barátok a világ minden tájáról

Müller Zsófia ötödéves jogászhallgató az előzőtanévet töltötte a müncheni Ludwig Maximilians Egyetemen. – Nagyon jól éreztem magamat, szívesen lennék újra erasmusos. Egyedül mentem ki, magamra voltam utalva, így viszont sokkal önállóbb, nyitottabb, kommunikatívabb lettem. Rengeteg új embert ismertem meg, sok barátot szereztem a világ minden pontjáról. Sok élménnyel gazdagodtam: utazgattam Németországban és Európában is. Jártam Párizsban, Prágában, Berlinben, Kölnben. Addig is jól beszéltem németül, de az egyetem alatt sokat felejtettem. Kint felfrissítettem a nyelvtudásomat, és német jogi szaknyelvet is tanultam. Az angolom is sokat fejlődött, hiszen a nemzetközi diákokkal főleg angolul beszéltünk a hétköznapokban – tudtuk meg Müller Zsófiától.

 

Délután, a program zárásaként kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők a Tempus Közalapítvány, a Balassi Intézet, a magyar és külföldi ösztöndíjasok, az SZTE Karrier Iroda, a Europe Direct Szeged, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda, az Erasmus Student Network Szeged, és az SZTE EHÖK Külügyi Bizottság részvételével.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.