SZTE Info
osztondij_borze_kiemelt

Ösztöndíjjal külföldre: ismerjenek meg egy új valóságot!

Ösztöndíjas börzét rendezett szeptember 24-én a Tempus Közalapítvány és az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda a Rektori Hivatal épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Minden hallgatónkat arra buzdítom, hogy ösztöndíjjal tanuljanak külföldön. Nagy kihívás, hiszen egy idegen országban magukra lesznek utalva, ugyanakkor új szemléletmódot sajátíthatnak el, és a személyiségfejlődésükhöz is hozzájárulnak a kint szerzett élmények – mondta a szeptember 24-i Ösztöndíjas börzén Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, aki elárulta: a '70-es években, olasz szakos hallgatóként tanulhatott Firenzében, Rómában és Párizsban is, így saját élményeire alapozva biztatta a hallgatókat arra, hogy ismerjenek meg egy új valóságot, kicsit más embereket, és szellemileg gazdagodva térjenek vissza.

 

Kiemelkedő SZTE-s részvétel

A külföldi tanuláshoz több ösztöndíj lehetőség közül is választhatnak a hallgatók: a börzén mindegyiket részletesen bemutatták az illetékesek. Szó esett többek között az Erasmus, az Erasmus Mundus, a CEEPUS és a Campus Hungary programokról is. Balogné Molnár Gabriellától, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetőjétől megtudtuk: a Tisza-parti universitas 430 intézménnyel kötött partner egyezményt és közel 850 bilaterális szerződést. Korábban megírtuk: a magyarországi egyetemek közül kiemelkedő az SZTE részvétele az Erasmus-programban. A 2012/2013-as tanév második félévében az SZTE-ről 325 hallgató, 219 oktató, az adminisztratív személyzetből pedig 22 fő kapott Erasmus-támogatást. A 2013-2014-es tanév első félévében várhatóan 260 SZTE-s hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetem 430 partnerintézményének egyikében. Pótpályázatokat azonban szeptember 30-ig még be lehet adni tanulmányi részképzésre vagy szakmai gyakorlatra, így további 40-50 pályázatot vár a Nemzetközi Mobilitási Iroda.

 

3 millió hallgató utazott Erasmussal

Az eseményen Mészáros Gabriella, a Tempus Közalapítvány szakmai asszisztense elmondta: az elmúlt időszakban 3 millió hallgató mobilitásához járult hozzá az Erasmus-program. Beck László, a Balassi Intézet pályázati koordinátora a Campus Hungary programról beszélt, amelyet eddig három pályázati ciklusban hirdettek meg, s általa 4210 fő utazhatott külföldre. A pályázók között a legnépszerűbb Németország, az Egyesült Királyság és Olaszország volt, de utaztak egyetemisták Hawaiira is. A pályázók listáján aktivitásban az SZTE harmadik helyen szerepel.

 

A börzén korábbi ösztöndíjasok beszámolóit is meghallgathatták az érdeklődők. Baracs Róbert, az SZTE BTK Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék PhD-hallgatója Angers-i félévéről számolt be. – Belga Kongó függetlenné válását és a kongói válságot kutatom. Francia és holland nyelvű szakirodalommal dolgozom, ezért döntöttem Angers mellett. Az ottani egyetemmel jó kétoldalú kapcsolatokat ápol a tanszékünk. Több szempontból is megérte kimenni: fejlődött a franciám, rengeteg új embert ismertem meg, és sokat utaztam, kirándultam – hallottuk Baracs Róberttől.

 

Osztondijas_borze_galeria
Ösztöndíjjal külföldre: ismerjenek meg egy új valóságot! - GALÉRIA

 

Barátok a világ minden tájáról

Müller Zsófia ötödéves jogászhallgató az előzőtanévet töltötte a müncheni Ludwig Maximilians Egyetemen. – Nagyon jól éreztem magamat, szívesen lennék újra erasmusos. Egyedül mentem ki, magamra voltam utalva, így viszont sokkal önállóbb, nyitottabb, kommunikatívabb lettem. Rengeteg új embert ismertem meg, sok barátot szereztem a világ minden pontjáról. Sok élménnyel gazdagodtam: utazgattam Németországban és Európában is. Jártam Párizsban, Prágában, Berlinben, Kölnben. Addig is jól beszéltem németül, de az egyetem alatt sokat felejtettem. Kint felfrissítettem a nyelvtudásomat, és német jogi szaknyelvet is tanultam. Az angolom is sokat fejlődött, hiszen a nemzetközi diákokkal főleg angolul beszéltünk a hétköznapokban – tudtuk meg Müller Zsófiától.

 

Délután, a program zárásaként kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők a Tempus Közalapítvány, a Balassi Intézet, a magyar és külföldi ösztöndíjasok, az SZTE Karrier Iroda, a Europe Direct Szeged, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda, az Erasmus Student Network Szeged, és az SZTE EHÖK Külügyi Bizottság részvételével.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018