SZTE Info

Szabadegyetem – Szeged: A gazdasági és társadalmi folyamatok mérése és mérhetősége

„Statisztika egy nem statisztikus szemével” – ezzel a mottóval indította Katona Tamás professzor a szegedi Szabadegyetem szeptember 18-i előadását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Katona Tamás 1948-ban született, és matematikát, majd közgazdászatot tanult. Statisztikus, demográfus, aki Pénzügyminisztériumban több alkalommal töltött be államtitkári pozíciót, valamint a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, illetve 2006 és 2009 között a Magyar Államkincstár elnöke is volt. Jelenleg egyetemi tanárként oktat az SZTE ÁJTK-GTK Statisztikai és Demográfiai Tanszékén.

 

„A statisztika nem tud gyógyítani, de segíthet az orvosnak a diagnózisban” – így definiálta az előadó a témáját. Mielőtt azonban rátért volna gazdasági és társadalmi folyamatok mérhetőségének bemutatására, egy kis alapvetést tartott arról, hogy mi is a statisztika. A statisztika tudományos módszertan vagy gyakorlati tevékenység, ami a valóság tényeinek valamely adott körét tömören, a számok nyelvén rendszerezi. Ennek lehet elemi, átlagos és haladó szintje, attól függően, hogy mennyi ismerettel rendelkezünk ezen a téren, és mennyire tudjuk azt alkalmazni.

 

A statisztikai tevékenység népesedésstatisztikából, gazdaságstatisztikából, társadalomstatisztikából és környezetstatisztikából áll. Ezek kapcsán az előadó különböző témájú ábrákat, grafikonokat mutatott be. Mint elmondta: „A statisztika tárgya mindig a sokaság.” Ebből kifolyólag a statisztikai eszköztár rengeteg adatot és információt igényel. Katona Tamás elmondása szerint a statisztika közszolgálati tevékenységnek minősül, lévén egy ország kormányzata számára nélkülözhetetlen a gazdasági és társadalmi vonatkozású információ. Ezekből a területekből manuálisan információt kinyerni igen költséges, továbbá felmerül az adatvédelem problémája is. Ezért van szükség a Központi Statisztikai Hivatalra.

 

Az előadás második felében a professzor rátért a címben említett téma konkrét bemutatására. A gazdasági statisztika úgy készül, hogy a közgazdasági fogalmakat lefordítják mérhető fogalmakra, melyekhez aztán kidolgozzák a statisztikai eszközöket, elemzési módszereket. Ezt követően megtervezik az adatgyűjtést, a feldolgozást, a táblázatokat, és elemzést készítenek. A szakember azonban hangsúlyozta, hogy egy statisztikus egyvalamit nem csinál: nem véleményezi az eredményt. A statisztika másik csoportját a társadalmi jelzőszámok képezik, amelyek a jólétet, az életkort és azok változásait mérik a társadalom különböző csoportjaiban. Ennek feltétele, hogy a jólét minden lényeges területére terjedjen ki, amit aztán a jelzőszám a lehető legkevesebb, de legjellemzőbb mutatójával írjon le. A jelzőszámok legyenek érzékenyek, és rendelkezzenek hosszú idősorral.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.