SZTE Info

Szabadegyetem – Szeged: A gazdasági és társadalmi folyamatok mérése és mérhetősége

„Statisztika egy nem statisztikus szemével” – ezzel a mottóval indította Katona Tamás professzor a szegedi Szabadegyetem szeptember 18-i előadását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Katona Tamás 1948-ban született, és matematikát, majd közgazdászatot tanult. Statisztikus, demográfus, aki Pénzügyminisztériumban több alkalommal töltött be államtitkári pozíciót, valamint a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, illetve 2006 és 2009 között a Magyar Államkincstár elnöke is volt. Jelenleg egyetemi tanárként oktat az SZTE ÁJTK-GTK Statisztikai és Demográfiai Tanszékén.

 

„A statisztika nem tud gyógyítani, de segíthet az orvosnak a diagnózisban” – így definiálta az előadó a témáját. Mielőtt azonban rátért volna gazdasági és társadalmi folyamatok mérhetőségének bemutatására, egy kis alapvetést tartott arról, hogy mi is a statisztika. A statisztika tudományos módszertan vagy gyakorlati tevékenység, ami a valóság tényeinek valamely adott körét tömören, a számok nyelvén rendszerezi. Ennek lehet elemi, átlagos és haladó szintje, attól függően, hogy mennyi ismerettel rendelkezünk ezen a téren, és mennyire tudjuk azt alkalmazni.

 

A statisztikai tevékenység népesedésstatisztikából, gazdaságstatisztikából, társadalomstatisztikából és környezetstatisztikából áll. Ezek kapcsán az előadó különböző témájú ábrákat, grafikonokat mutatott be. Mint elmondta: „A statisztika tárgya mindig a sokaság.” Ebből kifolyólag a statisztikai eszköztár rengeteg adatot és információt igényel. Katona Tamás elmondása szerint a statisztika közszolgálati tevékenységnek minősül, lévén egy ország kormányzata számára nélkülözhetetlen a gazdasági és társadalmi vonatkozású információ. Ezekből a területekből manuálisan információt kinyerni igen költséges, továbbá felmerül az adatvédelem problémája is. Ezért van szükség a Központi Statisztikai Hivatalra.

 

Az előadás második felében a professzor rátért a címben említett téma konkrét bemutatására. A gazdasági statisztika úgy készül, hogy a közgazdasági fogalmakat lefordítják mérhető fogalmakra, melyekhez aztán kidolgozzák a statisztikai eszközöket, elemzési módszereket. Ezt követően megtervezik az adatgyűjtést, a feldolgozást, a táblázatokat, és elemzést készítenek. A szakember azonban hangsúlyozta, hogy egy statisztikus egyvalamit nem csinál: nem véleményezi az eredményt. A statisztika másik csoportját a társadalmi jelzőszámok képezik, amelyek a jólétet, az életkort és azok változásait mérik a társadalom különböző csoportjaiban. Ennek feltétele, hogy a jólét minden lényeges területére terjedjen ki, amit aztán a jelzőszám a lehető legkevesebb, de legjellemzőbb mutatójával írjon le. A jelzőszámok legyenek érzékenyek, és rendelkezzenek hosszú idősorral.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.