Bezár

Hírarchívum

A szabadidő aktív eltöltésével az egészségesebb életért

A szabadidő aktív eltöltésével az egészségesebb életért

2013. szeptember 25.
2 perc

Egy háromnapos szegedi tudományos fórumon 15 ország 75 kutatója és szakembere kereste a választ arra, hogy a szabadidő aktív eltöltése miként befolyásolja egészségünket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nemzetközi szociológiai konferenciát rendezett a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézete és a Szegedi Akadémiai Bizottság Egészségfejlesztési Munkabizottsága Szegeden. A rendezvény a Nemzetközi Szociológiai Társaság (ISA) szabadidő aktív eltöltésének vizsgálatával foglalkozó kutatóbizottságának nagyszabású, évente megrendezésre kerülő szakmai eseménye volt, melyet először tartottak meg Magyarországon 2013. szeptember 18. és 20. között, mégpedig az SZTE JGYPK főépületében és a szegedi városháza dísztermében.

 

„Az aktív szabadidő-eltöltés, egészség és jóllét” címmel rendezett szegedi konferencia témája, az aktív szabadidő eltöltés és az egészséges életmód kapcsolatának vizsgálata, tudományos és társadalmi szempontból egyaránt jelentős. A rendezvényen neves hazai és külföldi szakemberek, tudósok keresték a választ arra, hogy a szabadidő aktív eltöltése miként befolyásolja egészségünket. Meddig áldásos például a rendszeres testmozgás, és mikortól válik a szenvedélybetegség káros tünetévé. Meddig javítja a lelki egészséget a szabadidő aktív eltöltése, és mikortól válik rombolóvá. Meddig jelent a szabadidő lehetőséget arra, hogy életünket teljesebbé és boldogabbá tevő közösségekhez tartozzunk, és mikortól válnak bizonyos szabadidős közösségek az egyéni szenvedés fokozójává. E kérdések egyre nagyobb figyelmet kapnak a szociológia tudományán belül – tájékoztatta a www.u-szeged.hu-t Lippai László főiskolai docens, a rendezvény PR-felelőse.

 

Mint megtudtuk, a tudományos közösség idei konferenciájára – Barcelona, Peking, Göteborg, Palermo és Buenos Aires után – azért Magyarországon került sor, mert a Benkő Zsuzsanna intézetvezető asszony vezetésével pályázó szegedi egészségfejlesztő műhely kutatói felismerték és hitelesen képviselték, hogy az aktív szabadidő-eltöltés és az egészség kapcsolatának vizsgálatára zajlik annyi fontos, új és érdekes kutatás, melyekre érdemes nemzetközi konferenciát szervezni.

 

A szervezők várakozásait a szegedi rendezvény gazdag szakmai programja visszaigazolta. A tudományos fórumra 15 ország 75 kutatója és szakembere érkezett kutatási eredményeinek és szakmai tapasztalatainak bemutatására. A konferencia 11 szekciójában elhangzott előadások jelentős hányadát olyan szociológiai, pszichológiai, valamint orvos-, egészség- és sporttudományi kutatások képezték, melyekből kitűnt, hogy az egészségben töltött évek számát és minőségét, valamint a megrendült egészség helyreállításának esélyét milyen jelentős mértékben befolyásolhatja a szabadidő aktív eltöltésének minősége.

 

A tudományos célú prezentációk mellett elhangzottak olyan előadások is, melyekből a résztvevők a kutatási eredmények alkalmazását, társadalmi hasznosulását bemutató „jó gyakorlat” széles spektrumát ismerhették meg.

 

A konferencia weboldala

 

Korábbi írásunk ide kattintva érhető el:

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek