SZTE Info

Szent-Györgyi Albert emlékére tengerimalacokat fogadtak örökbe

Nem mindennapi program zajlott le a Szegedi Vadasparkban. Megszokott dolog, hogy egyes szervezetek örökbe fogadnak egy-egy állatot. Ezúttal azonban nem egy zsiráf vagy oroszlán talált gazdára, hanem a tengerimalacok, akik ezt a tudományért tett múlhatatlan szolgálataikkal érdemelték ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Vadaspark tengerimalac-állományát szeptember 20-án örökbe fogadta a Magyar Kémikusok Egyesülete Csongrád Megyei Csoportja. Kevesen tudják ugyanis, de ezek a kedves kis állatok hathatós segítséget nyújtottak a C- vitamin felfedezésében. Az eseményen jelen volt Hannus István, a csoport elnöke, valamint a Déri Miksa Szakközépiskola tanulóinak csoportja. A program során kikerült egy új tábla a tengerimalacok ketrecére, amely felvilágosítást nyújt az állatok és a tudomány kapcsolatáról, a hallgatók pedig kémiai kísérletekben vehettek részt.

 

Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark gyűjteményvezetője elmondta, azon túl, hogy az intézmény dél-amerikai részlegében bemutatják az őshonos tengerimalacokat, azok hobbiból tartott társait is befogadják. Jelenleg 30-40 példányt tartanak az amúgy békés állatból. Hannus István egy rövid beszédben fedte fel a kapcsolatot a tengeri malacok és a C-vitamin, valamint Szent-Györgyi Albert között. A Nobel-díjas tudós miután 1930-ban visszatért Magyarországra, igyekezett bebizonyítani, hogy a marhamellékveséből kinyert hexuronsav skorbutellenes hatású. Tudvalevő, hogy míg a fenti szervből csak nagy nehézségek árán tudta előállítani, addig a szegedi paprikákban temérdek mennyiségben állt rendelkezésre. A hexuronsav (ismertebb nevén C-vitamin) hatását pedig tengerimalacokon tesztelték, ugyanis az emberrel rokoni vonásuk, hogy nem képes a szervezetük C- vitamint szintetizálni. Azok az kísérletben részt vevő állatok, akiknek az ételébe egy kevés citromlevet csepegtettek, nem lettek skorbutosak. Így Szent-Györgyi Albert elmélete végleg bebizonyosodott.

 

Szent-Gyorgyi_vadasparkgaleria
Galéria

Hannus István, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék professzora a www.u-szeged.hu kérdésére elmondta, hogy a Magyar Kémikusok Egyesülete Csongrád Megyei Csoportja feladatának tekinti a Nobel-díjas tudós szellemi örökségének ápolását. Így a világhírű kutató 120. születésnapjának tiszteletére amellett, hogy a szervezet örökbe fogadta az állatokat, azok ketrecére is kitettek egy új táblát, hogy ezentúl a látogatók is megtudják a tengerimalacok tudományban betöltött szerepét.

 

A vadasparkban tartott program második felében a Déri Miksa Szakközépiskola tanulói kipróbálhatták, milyen is egy tudós élete. Az oktatóépületben tartott kémiaórán Németh Veronika, a SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi tanársegédje C-vitaminnal kapcsolatos kísérleteket mutatott be, melyeket aztán a diákok is kipróbálhattak. A fő fogalmak oxidáció és redukció voltak: jódot csepegtettek különböző növényi présnedvekre, amitől az oldat elkékült, majd visszaváltozott. Minél több csepp kellett a tartós kék szín eléréséhez, annál több C-vitamint tartalmazott a növény. Nem kérdés, hogy ismét a paprika győzedelmeskedett, maga mögé utasítva a citromot és az almát. A diákok, akiknek épületében annak idején Szent-Györgyi is dolgozott, kifejezetten élvezték a kísérletezést, és a legtöbbjüknek nem okozott különösebb nehézséget a kivitelezés. Németh Veronika elmondása szerint az ilyen bemutatók mindig is nagy hatással vannak a fiatalokra, ám változó ideig. Bár a siker csak közvetetten mérhető, ám biztos jele a sikernek, ha minél több jól felkészült diák érkezik a karra. Az előadó szerint a program pedig egyfajta tiszteletadás volt a tengerimalacoknak, és remélhetőleg a látogatók is megállnak majd a ketrecük előtt, és összekötik őket a Nobel-díjas Szent-Györgyi Alberttel.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.