SZTE Info

Szent-Györgyi Albert emlékére tengerimalacokat fogadtak örökbe

Nem mindennapi program zajlott le a Szegedi Vadasparkban. Megszokott dolog, hogy egyes szervezetek örökbe fogadnak egy-egy állatot. Ezúttal azonban nem egy zsiráf vagy oroszlán talált gazdára, hanem a tengerimalacok, akik ezt a tudományért tett múlhatatlan szolgálataikkal érdemelték ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Vadaspark tengerimalac-állományát szeptember 20-án örökbe fogadta a Magyar Kémikusok Egyesülete Csongrád Megyei Csoportja. Kevesen tudják ugyanis, de ezek a kedves kis állatok hathatós segítséget nyújtottak a C- vitamin felfedezésében. Az eseményen jelen volt Hannus István, a csoport elnöke, valamint a Déri Miksa Szakközépiskola tanulóinak csoportja. A program során kikerült egy új tábla a tengerimalacok ketrecére, amely felvilágosítást nyújt az állatok és a tudomány kapcsolatáról, a hallgatók pedig kémiai kísérletekben vehettek részt.

 

Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark gyűjteményvezetője elmondta, azon túl, hogy az intézmény dél-amerikai részlegében bemutatják az őshonos tengerimalacokat, azok hobbiból tartott társait is befogadják. Jelenleg 30-40 példányt tartanak az amúgy békés állatból. Hannus István egy rövid beszédben fedte fel a kapcsolatot a tengeri malacok és a C-vitamin, valamint Szent-Györgyi Albert között. A Nobel-díjas tudós miután 1930-ban visszatért Magyarországra, igyekezett bebizonyítani, hogy a marhamellékveséből kinyert hexuronsav skorbutellenes hatású. Tudvalevő, hogy míg a fenti szervből csak nagy nehézségek árán tudta előállítani, addig a szegedi paprikákban temérdek mennyiségben állt rendelkezésre. A hexuronsav (ismertebb nevén C-vitamin) hatását pedig tengerimalacokon tesztelték, ugyanis az emberrel rokoni vonásuk, hogy nem képes a szervezetük C- vitamint szintetizálni. Azok az kísérletben részt vevő állatok, akiknek az ételébe egy kevés citromlevet csepegtettek, nem lettek skorbutosak. Így Szent-Györgyi Albert elmélete végleg bebizonyosodott.

 

Szent-Gyorgyi_vadasparkgaleria
Galéria

Hannus István, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék professzora a www.u-szeged.hu kérdésére elmondta, hogy a Magyar Kémikusok Egyesülete Csongrád Megyei Csoportja feladatának tekinti a Nobel-díjas tudós szellemi örökségének ápolását. Így a világhírű kutató 120. születésnapjának tiszteletére amellett, hogy a szervezet örökbe fogadta az állatokat, azok ketrecére is kitettek egy új táblát, hogy ezentúl a látogatók is megtudják a tengerimalacok tudományban betöltött szerepét.

 

A vadasparkban tartott program második felében a Déri Miksa Szakközépiskola tanulói kipróbálhatták, milyen is egy tudós élete. Az oktatóépületben tartott kémiaórán Németh Veronika, a SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi tanársegédje C-vitaminnal kapcsolatos kísérleteket mutatott be, melyeket aztán a diákok is kipróbálhattak. A fő fogalmak oxidáció és redukció voltak: jódot csepegtettek különböző növényi présnedvekre, amitől az oldat elkékült, majd visszaváltozott. Minél több csepp kellett a tartós kék szín eléréséhez, annál több C-vitamint tartalmazott a növény. Nem kérdés, hogy ismét a paprika győzedelmeskedett, maga mögé utasítva a citromot és az almát. A diákok, akiknek épületében annak idején Szent-Györgyi is dolgozott, kifejezetten élvezték a kísérletezést, és a legtöbbjüknek nem okozott különösebb nehézséget a kivitelezés. Németh Veronika elmondása szerint az ilyen bemutatók mindig is nagy hatással vannak a fiatalokra, ám változó ideig. Bár a siker csak közvetetten mérhető, ám biztos jele a sikernek, ha minél több jól felkészült diák érkezik a karra. Az előadó szerint a program pedig egyfajta tiszteletadás volt a tengerimalacoknak, és remélhetőleg a látogatók is megállnak majd a ketrecük előtt, és összekötik őket a Nobel-díjas Szent-Györgyi Alberttel.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.