SZTE Info

SZTE-zsűri és kedvezményes egyetemi jegyek az Armel Operafesztiválon

Hatalmas kedvezménnyel, mindössze 100 forintért juthatnak hozzá az SZTE hallgatói, oktatói és dolgozói az október 5-étől 15-éig a Szegedi Nemzeti Színházban rendezendő Armel Operafesztivál jegyeihez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hatodik alkalommal rendezik meg az Armel Operafesztivált: a Szegedi Nemzeti Színházban október 5-étől 15-éig tart majd a döntő – tájékoztatták a szervezők a sajtó képviselőit Budapesten, a Lengyel Intézetben.

 

img_4071_bigA sajtótájékoztatón Csernus Sándor, az SZTE Bölcsészettudományi Kar dékánja, a szegedi Alliance Francaise elnöke kiemelte: a Szegedi Tudományegyetem minél aktívabban akar kapcsolódni a körülötte zajló kulturális élet eseményeihez. Elmondta, hogy az SZTE az eddigi években is együttműködött a fesztivállal, ez a kapcsolat pedig idén kiszélesedett: az SZTE-zsűrinek, valamint a jelentős és igen népszerű jegykedvezményeknek köszönhetően. 2013-ban ugyanis a Tisza-parti universitas hallgatói, oktatói és dolgozói 100 forintért juthatnak hozzá az Armel Operafesztivál jegyeihez. Érdemes ezeket időben megvásárolni, hiszen a jegyek korlátozott számban vehetők igénybe: előadásonként 60 darabot biztosítanak a szervezők. A belépők a földszintre szólnak, az igényléshez diákigazolványra, vagy dolgozói kártyára van szükség, előadásonként 1 kártyával 1 jegy vásárolható az SZTE Ajándékboltban.

 

Az idei versenyprogramban először a Poznani Opera előadása, Stravinsky Oedipus Rex című operaoratóriuma hallható, majd a Szerb Nemzeti Színház Zoran Juranic horvát zeneszerző A nyár utolsó virága című új művét mutatja be. A Szegedi Nemzeti Színház különleges produkcióval száll versenybe: a 200 éve született Verdi Simon Boccanegrájával, amelyet a híres Ricordi kiadónál megtalált „színpadi megvalósíthatósági kézikönyv” alapján játszanak majd – árulta el Gyüdi Sándor főigazgató. Az Isztambuli Állami Opera a 100 éve született Benjamin Britten A csavar fordul egyet című operájával vesz részt a döntőben. Russel Heppelwhite Lajka, az űrkutya című alkotása igazi gyerekopera, vélte a főigazgató, a mű a versenyre készült.

 

A legjobb női és férfielőadó a Pannon Filharmonikusok kísértében december 31-én a genfi Victoria Hallban léphet fel. A legjobb produkció 2013. december 4-én Avignonban mutatkozhat be.

 

A fesztivál előadásai a Szegedi Nemzeti Színházban:

2013. október 5.


Igor Stravinsky: Oedipus rex

A Poznańi Opera produkciója (Poznań, Lengyelország)
Közreműkodik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar es a Poznańi Opera énekkara es tánckara
Rendező: Jacek Przybyłowicz
Vezényel: Grzegorz Wierus

2013. október 7.


Zoran Juranić: A nyár utolsó virága

A Szerb Nemzeti Színház és a Horvát Zeneszerzők Társasága − Zagrabi Zenei Biennálé produkciója (Újvidék, Szerbia)
Közreműkodik: a Szerb Nemzeti Színház Zenekara es Énekkara
Rendező: Zoran Juranić
Vezényel: Zoran Juranić

2013. október 10.


Giuseppe Verdi: Simon Boccanegra

A Szegedi Nemzeti Színház Produkciója (Szeged, Magyarország)
Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház Énekkara
Az eredeti bemutató dokumentumai alapján színpadra állította: Pál Tamás, Molnár Zsuzsa,
Toronykőy Attila
Vezényel: Pál Tamás

2013. október 12.


Benjamin Britten: A csavar fordul egyet

Az Isztambuli Állami Opera es Balett produkciója (Isztambul, Törökország)
Közreműködik: az Isztambuli Állami Opera és Balett zenekara
Rendező: Ayatac Manizade
Vezényel: Leonhard Garms

2013. október 14.


Russell Hepplewhite: Lajka, az űrkutya

Az English Touring Opera produkciója (London, Egyesült Királyság)
Közreműködik: Rebecca Hewes (cselló), Tamás Péter (klarinét), Belházy Gyula (fagott),
Laskai Krisztián Zsolt (ütő)
Rendező: Tim Yealland
Vezényel: Russell Hepplewhite

2013. október 15.


Díjátadó Gála

Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar
Rendező: Böhm György
Vezényel: Gyüdi Sándor

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.