SZTE Info

SZTE-zsűri és kedvezményes egyetemi jegyek az Armel Operafesztiválon

Hatalmas kedvezménnyel, mindössze 100 forintért juthatnak hozzá az SZTE hallgatói, oktatói és dolgozói az október 5-étől 15-éig a Szegedi Nemzeti Színházban rendezendő Armel Operafesztivál jegyeihez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hatodik alkalommal rendezik meg az Armel Operafesztivált: a Szegedi Nemzeti Színházban október 5-étől 15-éig tart majd a döntő – tájékoztatták a szervezők a sajtó képviselőit Budapesten, a Lengyel Intézetben.

 

img_4071_bigA sajtótájékoztatón Csernus Sándor, az SZTE Bölcsészettudományi Kar dékánja, a szegedi Alliance Francaise elnöke kiemelte: a Szegedi Tudományegyetem minél aktívabban akar kapcsolódni a körülötte zajló kulturális élet eseményeihez. Elmondta, hogy az SZTE az eddigi években is együttműködött a fesztivállal, ez a kapcsolat pedig idén kiszélesedett: az SZTE-zsűrinek, valamint a jelentős és igen népszerű jegykedvezményeknek köszönhetően. 2013-ban ugyanis a Tisza-parti universitas hallgatói, oktatói és dolgozói 100 forintért juthatnak hozzá az Armel Operafesztivál jegyeihez. Érdemes ezeket időben megvásárolni, hiszen a jegyek korlátozott számban vehetők igénybe: előadásonként 60 darabot biztosítanak a szervezők. A belépők a földszintre szólnak, az igényléshez diákigazolványra, vagy dolgozói kártyára van szükség, előadásonként 1 kártyával 1 jegy vásárolható az SZTE Ajándékboltban.

 

Az idei versenyprogramban először a Poznani Opera előadása, Stravinsky Oedipus Rex című operaoratóriuma hallható, majd a Szerb Nemzeti Színház Zoran Juranic horvát zeneszerző A nyár utolsó virága című új művét mutatja be. A Szegedi Nemzeti Színház különleges produkcióval száll versenybe: a 200 éve született Verdi Simon Boccanegrájával, amelyet a híres Ricordi kiadónál megtalált „színpadi megvalósíthatósági kézikönyv” alapján játszanak majd – árulta el Gyüdi Sándor főigazgató. Az Isztambuli Állami Opera a 100 éve született Benjamin Britten A csavar fordul egyet című operájával vesz részt a döntőben. Russel Heppelwhite Lajka, az űrkutya című alkotása igazi gyerekopera, vélte a főigazgató, a mű a versenyre készült.

 

A legjobb női és férfielőadó a Pannon Filharmonikusok kísértében december 31-én a genfi Victoria Hallban léphet fel. A legjobb produkció 2013. december 4-én Avignonban mutatkozhat be.

 

A fesztivál előadásai a Szegedi Nemzeti Színházban:

2013. október 5.


Igor Stravinsky: Oedipus rex

A Poznańi Opera produkciója (Poznań, Lengyelország)
Közreműkodik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar es a Poznańi Opera énekkara es tánckara
Rendező: Jacek Przybyłowicz
Vezényel: Grzegorz Wierus

2013. október 7.


Zoran Juranić: A nyár utolsó virága

A Szerb Nemzeti Színház és a Horvát Zeneszerzők Társasága − Zagrabi Zenei Biennálé produkciója (Újvidék, Szerbia)
Közreműkodik: a Szerb Nemzeti Színház Zenekara es Énekkara
Rendező: Zoran Juranić
Vezényel: Zoran Juranić

2013. október 10.


Giuseppe Verdi: Simon Boccanegra

A Szegedi Nemzeti Színház Produkciója (Szeged, Magyarország)
Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház Énekkara
Az eredeti bemutató dokumentumai alapján színpadra állította: Pál Tamás, Molnár Zsuzsa,
Toronykőy Attila
Vezényel: Pál Tamás

2013. október 12.


Benjamin Britten: A csavar fordul egyet

Az Isztambuli Állami Opera es Balett produkciója (Isztambul, Törökország)
Közreműködik: az Isztambuli Állami Opera és Balett zenekara
Rendező: Ayatac Manizade
Vezényel: Leonhard Garms

2013. október 14.


Russell Hepplewhite: Lajka, az űrkutya

Az English Touring Opera produkciója (London, Egyesült Királyság)
Közreműködik: Rebecca Hewes (cselló), Tamás Péter (klarinét), Belházy Gyula (fagott),
Laskai Krisztián Zsolt (ütő)
Rendező: Tim Yealland
Vezényel: Russell Hepplewhite

2013. október 15.


Díjátadó Gála

Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar
Rendező: Böhm György
Vezényel: Gyüdi Sándor

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.