Bezár

Újság

Print - 2013. február

Print - 2013. február

2013. szeptember 12.
12 perc

5. hét

(2013. 01. 28. – 2013. 02. 03.)

 

 

Ismét megrendezik a fizika napját a szegedi egyetemen - Ismét megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szombaton: a résztvevők betekinthetnek a laboratóriumokba, maguk is végezhetnek kísérleteket, megismerkedhetnek az intézményben folyó tudományos és oktatási munkával. A hetedik alkalommal megszervezett eseménynek kettős célja van: népszerűsíteni a fizikát, az egyetemen folyó kutatást, oktatást - különösen a középiskolások körében -, valamint bemutatni, hogy milyen szoros kapcsolat van a tudományos eredmények és a mindennapi élet között - közölte Szalai Tamás, a program egyik rendezője.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Balos japánok és az égett disznófül - Szeged - Érdekes kísérletekkel, előadásokkal várták az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem munkatársai a szombaton hetedik alkalommal megrendezett Fizika Napján. - A fizika az, amit a fizikusok csinálnak, amikor nem figyeli őket senki- határozta meg a tudomány jelentését egy humoros idézettel Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a szombaton hetedszerre megrendezett Fizika Napján. A megújult Dóm téri épületben több száz diák volt kíváncsi a rektori tisztség mellett az optikai és kvantumelektronikai tanszéken oktató fizikus előadására.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Kína a szegedi egyetemre költözött - 6 ingyenes és 14 esti tanfolyammal várja a kínai nyelv iránt érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete. A szegedi egyetemisták közül több mint harminc ingyen tanul kínaiul. Ú. I. 10 éves a legfiatalabb, 70 a legidősebb diák a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet nyelvtanfolyamain. Vidék-Magyarország legnépszerűbb felsőoktatási intézménye, az SZTE berkein belül tavaly október közepén nyitotta meg kapuit a kínai kultúrát közvetítő intézet.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Új szabadegyetem - Február 6-án indul a Szabadegyetem - Szeged új sorozata. A kolozsvári elődöktől eredeztethető, de Szent-Györgyi Albert rektorsága idején is népszerű volt a szabadegyetem. Az SZTE Szabadegyetem - Szeged sorozata a tanév második félévében is folytatódik. Az előző ciklus, vagyis a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi- emlékévének tematikus, a Nobel-díjas tudós munkásságához kötődő előadás-sorozata után az új program a korábban összegyűjtött kari javaslatok alapján állt össze - tudtuk meg Rácz Béla általános rektorhelyettestől

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Ismét kimaradhat a PTE - ...Több lapban is megjelent, hogy ezúttal csak három kutatóegyetem lesz Magyarországon: az Eötvös Lóránd Tudományegyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet és a Debreceni Egyetemet említik a médiumok. Azaz Pécs ismét lemarad... - A kép árnyalásához azonban fontos leszögezni: amikor 2010- ben nem jutott be az első ötbe a PTE, néhányan már kongatták is a vészharangokat - ehhez képest a pécsi intézmény olyan kormányzati támogatásokat kapott a következő évben, amelyek lefedték az akkor kieső pénzösszegeket.

Új Dunántúli Napló


 

Mezőgazdasági kari konferencia - JANUÁR 31-ÉIG LEHET JELENTKEZNI az SZTE MGK tudományos szimpozionjára. Az Új irányok a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben című, XII. Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferenciát (XII Wellmann International Scientific Conference) az SZTE hódmezővásárhelyi mezőgazdasági karán április 25-én tartják meg.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Az év orvosa: két szegedi a top 5-ben Az év orvosa pályázat közönségszavazásának legfrissebb eredményeit tükröző top 5-ös listán két szegedi orvos neve szerepel. Barzó Pál idegsebész professzor és Juhász László gyermeksebész a legtöbb szavazatot kapó orvosok között van, így ők a legesélyesebbek megyénkből arra, hogy elnyerjék a megtisztelő címet. A szavazás azonban még nem zárult le, így a másik négy jelölt szegedi orvos - Raskó Zoltán sebész-traumatológus, Udvardi Judit gyermek háziorvos, valamint Rudas László és Ábrahám György belgyógyász - is számít még a voksokra.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Itt a lehetőség a továbbtanulásra 23 SZÁZALÉKKAL NŐTT A KERESZTFÉLÉVESEK SZÁMA. Iránytűt ad az SZTE oktatási rektorhelyettese, Homoki-Nagy Mária azoknak, akik azon gondolkodnak, miként vegyenek részt, hová jelentkezzenek az idén február 1-jén induló, március 15-én záruló felvételi idősz akban - Tanulni, diplomát szerezni minden szempontból megéri - jelenti ki Homoki-Nagy Mária professzor. A Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese első tanácsként azt mondja a továbbtanulást fontolgatóknak, hogy nézzék át a szabályokat, mert több ponton is módosították a felvételi eljárásról szóló kormányrendeletet.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Nyílt nap továbbtanulóknak - A SZEGEDI EGYETEM AZ EDUCATIO FELSŐOKTATÁSI BÖRZÉN IS NÉPSZERŰ VOLT. A szakkínálat, a kollégiumi férőhelyek, az ösztöndíjak és az elhelyezkedési lehetőségek - e témákhoz kötődött a négy leggyakoribb kérdés a Szegedi Tudományegyetem standjánál az Educatio felsőoktatási börzén. "Tömegeltek" az érdeklődők a Szegedi Tudományegyetem standjánál: az Educatio szakkiállításon - 2013. január 18-án és 19-én - több mint száz kiállító és ötvenezer látogató vett részt.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Hagyományőrzés a TIK-ben - A MÁTRIX KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY határokon átnyúló hagyományőrző és tehetséggondozó programja, a WARC tegnap Szegeden mutatkozott be. A szervezet nonprofit és élményteremtő jellegű, kézművesszakmákat felelevenítő vásárt és kiállítást szervezett az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. A csutkababa-készítést, kézifonat-gyártást, gyöngyözést, nemezelést, agyagozást is kipróbálhatták az érdeklődők.

Délvilág 

Délmagyarország 



Szegedi továbbjutók az innovációs versenyen - ...A Szegedi Tudományegyetem zentai hallgatóitól is kaptunk pályaműveket, amelyek szintén továbbjutottak - mondta Garay Tóth János. A Magyar Innovációs Szövetség kommunikációs igazgatója elárulta: a fiataloknak több mint három hónap áll rendelkezésükre, hogy részletesen kidolgozzák és megvalósítsák pályamunkáikat. A győzteseket május végén hirdeti ki az Ormos Pál, az MTA SZBK főigazgatója által vezetett bizottság.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Fele sem igaz - ...Ezt előadásában Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának adjunktusa is kiemelte. Az egyetem farmakognóziai intézetében dolgozó szakember ugyanis arról számolt be, hogy az általuk vizsgált termékek közt olyan is akadt, amelyekről azt sem tudták megállapítani, miből készült, de a legtöbbnek a maghoz garantáltan nem volt köze. A vizsgált hat termékből négyben egyáltalán nem tudták azonosítani a mag összetevőit.

Képmás 

 

 

Diplomával könnyebb az élet - ...A Facebookon általunk megkérdezett, a Szegedi Tudományegyetemen végzett fiatalok állítják: az egyetem türelemre, elfogadásra is tanította őket. A diplomán túl új kapcsolatokat, barátokat szereztek. - Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alap- és mesterszakot végeztem, és az utolsó évben már elhelyezkedtem a szakmában. 187 ezer forint a bruttó kezdő fizetésem - számolt be lapunknak a huszonéves Ádám. A ma már Budapesten is dolgozó egykori szegedi egyetemista, Ágnes azt mesélte: az egyetem mellett folyamatosan dolgozott, nagyrészt szakmai munkákat végzett.

Délvilág

Délmagyarország 

 

 

 

6. hét

(2013. 02. 04. – 2013. 02. 10.)

 

 

17 ezer tanuló kezd szeptembertől a Szegedi Tudományegyetemen - Közzétette az egyetemek felvehető kapacitásszámát a felvi.hu: a felsőoktatási portál szerint a Szegedi Tudományegyetemen 17052 hallgató kezdheti tanulmányait szeptembertől. Ebből 10 ezer 180-an nappali, 6516-an esti, levelező tagozatra, 356-an távoktatásra jelentkezhetnek (utóbbira a gazdaságtudományi képzésben van lehetőség). - Nappali képzésre legtöbben a bölcsészettudományi (1930 fő) és a pedagógusképzési (1600) területre jelentkezhetnek, míg a levelezős képzések közül a jogi (1650) és társadalomtudományi (1316) képzési területen biztosítanak legtöbb helyet.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Szegedi gyermekgyógyász a legjobb orvosok között - Negyedik helyen végzett Az év orvosa pályázat közönségszavazásán Juhász László szegedi gyermeksebész. Mindössze egyetlen ponttal csúszott le a "dobogóról" a 38 éves tanársegéd, akit egy nagyon ritka rendellenességgel született kisfiú édesanyja, Soltészné Gombár Edit jelölt a díjra. Kisfia életét a szegedi orvos születése másnapján mentette meg, és azóta is folyamatosan azon dolgozik, hogy a gyerek teljes értékű életet élhessen.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

28 hónapos ELIprojekt az SZTE-n A januárban indult "Impulzuslézerek alkalmazása az anyagtudományban és a biofotonikában" című kutatási projekt az ELI-ALPS-hoz, a Szegeden épülő európai uniós tudományos nagyberuházáshoz kapcsolódik. A projektben nemcsak fizikusok vesznek részt, hanem vegyészek, biológusok, matematikusok, orvosok és jogászok is. A kutatók legfőbb célja az ultrarövid lézerimpulzusok előállítása, illetve azok alkalmazási lehetőségeivel kapcsolatos alap- és alkalmazott kutatások végzése számos területen.

Délvilág

Délmagyarország

 

 

Ülésezett a megújult egyetemi szenátus - MARUZSA ZOLTÁN HELYETTES ÁLLAMTITKÁR SZEGEDEN. A Szegedi Tudományegyetem megújított szenátusa tegnapi első ülésének egy részén megjelent Maruzsa Zoltán. A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szólt a szféra egészét és a szegedi egyetem költségvetését érintő számokról. Kitért többek között a felsőoktatási intézmények kiválóságáról szóló kormányrendelet ismertetésére, majd válaszolt az SZTE szenátorainak kérdéseire.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Játékos fejlesztés a csabai óvodában - ...A békéscsabai Lencsési Óvoda 2012 nyarán bekapcsolódott a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének országosan egyedülálló programjába. Dr. Józsa Krisztián egyetemi docens és dr. Erdeiné Gergely Emőke, az óvoda vezetője közötti együttműködés eredményeként tavaly ősztől a gyermekek gondolkodási képességeinek játékos fejlesztése kezdődött el. Az egyetemen évtizedek óta folynak kutatások azzal a céllal, hogy készségfejlesztő programokat dolgozzanak ki.

Békés Megyei Hírlap

 

 

Bombázó pomponlányok - Amerikai filmekből ismerős mozdulatokkal kápráztatják el a drukkereket és a csapatokat a forrónadrágba öltözött szegedi egyetemista lányok. A férfiak legnagyobb örömére megalakult az SZTE EHÖK SE Cheerleaders Szurkolócsapat - - Egy-két-há, tekered a csípődet, majd a fordulást elindíthatod a fejeddel, és fel! - magyarázta Debreceni Vanda a lányoknak a cheerleaderek edzésén. A 2011 novemberében alakult szurkolócsapat ma 20 fővel készül az egyetemi sportolók támogatására.

Délmagyarország 

 

 

Gárdonyiról nevezték el a kisbolygót - ...Az 1997-ben indult kisbolygó-megfigyelési programban a Szegedi Tudományegyetem és az MTA csillagászati kutatóközpontjának szakemberei a hallgatókkal együtt kutatják az eget. A megfigyeléstől az elnevezésig több év telik el, hiszen pontosan meg kell határozni az égitest mozgását. Elsőként ideiglenes jelölést kap az égitest, amelyet a felfedezés évéből és egy betűkombinációból alkotnak - ismertette a magazin.

Heves megyei Hírlap 

Magyar Hírlap

 

 

7. hét

(2013. 02. 11. – 2013. 02. 17.)

 

 

Szijjártó: újabb magyar egyetemek az azeri kormány által támogatott ösztöndíjas listán - ...A korábbi egy magyar egyetem mellé további kilenc került fel az azeri kormány által támogatott állami ösztöndíjas listára, így ősztől azeri hallgatók érkezhetnek a Corvinus Egyetemre, a Semmelweis Egyetemre, a Budapesti Gazdasági Főiskolára, a Budapesti Gazdaságtudományi és Műszaki Egyetemre, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, a Szent István Egyetemre, a Pannon Egyetemre, valamint a Debreceni Egyetemre és a Szegedi Tudományegyetemre, de komoly érdeklődés van a Kaposvári Egyetemen folyó képzések iránt is - ismertette Szijjártó Péter.

Magyar Nemzet 

Somogyi Hírlap 

 

 

SZTE-rektor: az egyetem nem tervez jelentős létszámleépítést - Fontos konszolidációs lépések történnek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a felsőoktatási intézmény azonban nem tervez jelentős létszámleépítést - jelentette be Szabó Gábor rektor pénteken a Tisza-parti városban. A professzor az egyetem zártkörű dolgozói értekezletét követő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az SZTE-n tavaly ősszel, a zárolások és a költségvetési elvonások előtt, elindult egy konszolidációs folyamat, amellyel komoly megtakarításokat sikerült elérni.

Délvilág

Délmagyarország 

 

 

Egyetemi nyílt nap, szülői értekezlettel Óriási érdeklődés övezte a Szegedi Tudományegyetem nyílt napját. A Rektori Hivatalban mind a 12 kar képviseltette magát, a legfrissebb információkról hallhattak a jelenlévők. Ne foglalkozzanak a felsőoktatás körüli káosszal - kérte a rektor a leendő hallgatóktól és szüleiktől. - Ne figyeljenek arra a káoszra, ami most a felsőoktatás körül tapasztalható - javasolta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a szombati nyílt napon.

Délvilág

Délmagyarország 

 

 

 

8. hét

(2013. 02. 18. – 2013. 02. 24.)

 

Összefogás a biztonságért ...A szegedi eseményen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az SZTE JGYPK Informatika Alkalmazásai Tanszék szervezésében előadások hangzottak el a biztonságosabb internethasználatról. - A SID budapesti sajtótájékoztatóján dr. Edvi Péter, az NGYSZ alapító elnöke elmondta, nagyon fontos a biztonságos internethasználatra felhívni a felhasználók figyelmét, hisz nap mint nap kerülünk kapcsolatba a neten adathalászokkal, visszaélőkkel vagy akár zaklatókkal.

Vasárnap Reggel

Új Néplap 

Új Dunántúli Napló 

Tolnai Népújság 

Somogyi Hírlap

Petőfi Népe 

Kisalföld 

Kelet Magyarország 

Heves megyei Hírlap 

Hajdú-Bihari Napló 

Észak-Magyarország 

Békés Megyei Hírlap 

24 Óra 

 

 

Módosított állami helyek - SZEGED. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) módosította a felvi.hu-n megjelenő mesterszakjai államilag támogatott helyeinek számát: 1446 állami ösztöndíjas helyet kínál szeptembertől. Az SZTE mesterképzéseinek állami ösztöndíjas és költségtérítéses helyeire felvehetők maximális száma az egyetem honlapján, a www.u-szeged. hu/ felveteli oldalon található. Az egyetem vezetése a továbbtanulást tervezőknek azt tanácsolja, hogy folyamatosan látogassák az SZTE honlapját, ahová a további, véglegesnek tekinthető kapacitásszámok kerülnek.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Ösztöndíjasok börzéje: "Fedezd fel a világot!" - Az egyetemi ösztöndíjasok börzéjének ad otthont kedden délelőtt 10 és délután 2 óra között a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala. Az épület földszinti két átriumában és előadótermében előadásokkal, pódiumbeszélgetésekkel és játékos programokkal várják az érdeklődőket, akik szeretnék megtudni, miért érdemes ösztöndíjjal külföldre utazni? - A Campus Hungary Program februárban négy egyetemen - közöttük a szegedin - tart ösztöndíjas börzét.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Digitális írástudás: a jövő záloga - ...A fenti tágabb kontextust szem előtt tartó konklúzióra jut Z. Karvalics László, a Szegedi Tudományegyetem Könyvtártudományi Tanszékének docense is. Szerinte a digitális írástudás önmagában nem sokat jelent. Számos dimenziója van ugyanis a fogalomnak, s inkább azt kell megvizsgálni, hogy a digitáliseszköz-használatnak, illetve -környezetnek éppen melyik aspektusát alkalmazzuk. Ma már ugyanis szinte minden tevékenységünk a digitális térben zajlik, s az írástudás nem korlátozódik kizárólag a digitális eszközök használatára.

IT-Business

 

 

Öt hét edzőtábor, és még fizetnek is - Tavaly decemberben írtuk alá az együttműködési megállapodást a szegedi egyetemmel, többek között azért, hogy a honvédség minél szélesebb körben tájékoztassa a fiatalokat a szerződéses, hivatásos és az önkéntes tartalékos szolgálatvállalás lehetőségeiről - tudtuk meg Ruza György ő rnagytól, toborzó részlegvezetőtől tegnap. Mobil toborzópontot nyitott a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának 2.

Délvilág

Délmagyarország

 

 

9. hét

(2013. 02. 25. – 2013. 03. 03.)

 

Görcsroham gombnyomásra - *ORVOSI KÉSZSÉGFEJLESZTŐ KÖZPONT NYÍLIK 230 MILLIÓ FORINTBÓL: EGYEDÜLÁLLÓ MŰSZERREL IS GYAKOROLHATNAK AZ SZTE-HALLGATÓK - - Lélegző, síró, vérző bábukon gyakorolhatják a betegellátást ezentúl a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatói. A jövő héten megnyíló skills központot 230 millió forintból alakították ki. A gyakorlati képzőhely az egyedülálló endoszkópos trénernek köszönhetően jelenleg a legmodernebb hazánkban.

Délvilág 

Délmagyarország 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek