Bezár

Újság

Print - 2013. január

Print - 2013. január

2013. szeptember 12.
11 perc

1. hét

(2013.01.01-2013.01.06.)

 

Budapesten is segítik a gyerekek beilleszkedését - Negyvenkét, az unión kívüli országokból érkező gyermeket segítenek a beilleszkedésben és a tanulmányi felzárkózásban szegedi egyetemisták - mondta el a programot szervező Agora Alapítvány kuratóriumi elnöke pénteki sajtótájékoztatóján, Szegeden. Függ Zsolt Péter kifejtette: a Mentorprogrammal az integrációért című projektbe olyan egyetemi hallgatókat vontak be, akik ha végeznek, gyermekekkel foglalkoznak majd; vannak köztük tanár, tanító, kulturális mediáció, szociálpedagógia szakos és pszichológushallgatók is.

Magyar Nemzet 

 

 

"Janicsár értelmiséget képeznek" – Féltik az egyetem jövőjét a szegedi bölcsészoktatók. Az egyetem megszűnése a legrosszabb forgatókönyv Barát Erzsébet szerint. Az Oktatói Hálózat (OHA) Szegedi Bölcsésztagozatának tagja azt mondja, veszélybe került a felsőoktatás jövője. Mára körülbelül 60 tagot számlál a két hete alakult Oktatói Hálózat Szegedi Bölcsésztagozata. Egyikük az angol tanszék egyetemi docense, Barát Erzsébet - milliárd forint körüli összeget vonnak el 2013-ban.

Délvilág 

 

 

Vizeink gyógyszermentesítése - A Szegedi Tudományegyetem Szervetlen és Analitikai Ké­miai Tanszékén működő környezetkémiai kutatócsoport a nem szteroid gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerek közé tartozó ketoprofennel végzett kísérleteket. Ezt a gyógyszercsaládot enyhe és középsúlyos reumás-, izom-, fej-, fogfájás esetén alkalmazzák. A kutatók e vegyületek lebontásával kapcsolatban végeztek vizsgálatokat. Módszereik többek között az ózon, illetve az ultraibolya sugárzás bontó hatásán alapulnak.

Népszava 

 

 

Szenet gyűjtenek a hallgatók - A Miért Hallgatók csoportja széngyűjtést szervez a Szegedi Tudományegyetemért. Az akció célja, hogy a szénszünetben is felhívják a hallgatók, egyetemi dolgozók, középiskolások és szüleik, valamint a szegediek figyelmét arra, hogy a felsőoktatás ellehetetlenítésével veszélybe került a Tisza-parti universitas. A SZÉNmob nevű akción a MiértHallgatók szenet (vagy tűzifát) gyűjtenek, hogy ezzel tiltakozzanak a felsőoktatást érintő zárolások ellen ma délután 3 órától az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának bejárata előtt.

Délvilág 

 

 

Nem sztrájk - A szénszünetben szabadegyetemet tartanak a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol a szervezők és előadók a nemsztrájk módszerével kívánnak tiltakozni a felsőoktatásban kialakult helyzet ellen. A pénteki nyitott rendezvényre hallgatót és oktatót, középiskolást és szülőt, valamint minden szegedit várnak. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatói a nemsztrájk módszerével kívánják jelezni, hogy az utcai politizálás mellett egyéb eszközökkel is rendelkeznek, elsősorban a tudomány, a szabad gondolat eszközével.

Délvilág

Délmagyarország


 

"Biológusvölggyé" lett Újszeged - Egy helyre költözik immár a Szegedi Tudományegyetem minden tisztán biológiai tanszéke. Az universitas természettudományi és informatikai kari felújítási hulláma idén a matematikusok Bolyai épületével folytatódik. Az újszegedi biológus épület új szárnyának átadása után, vagyis 2007 nyarán az Egyetem utcából elköltözhetett egy helyre a biológiai tanszékek többsége. 2010-ben elindulhatott a leromlott állapotban lévő egyetemi épületek felújítása uniós pályázati pénzből.

Délvilág

Délmagyarország

 

 

Pub és college – Séták a Nobel-díjasok fellegvárában, Cambridge-ben. Cambridge-be utazhatott a Szegedi Tudományegyetem első Szent-Györgyi tanulmányi versenyének győztes csapata. Árva Hédi, Kolostyák Zsuzsanna, Kovács Dániel és felkészítő tanáruk, Gőz József az élményei csokrát alább nyújtja át. Cambridge északi részéből a Cam folyó egyik hangulatos kis hídján átkelve vezetett első sétánk a központba. Kísérőnktől, Milner Mercédesztől megtudtuk: Cambridge-ben több száz magyar tanul és dolgozik.

Délvilág

Délmagyarország

 

 

2. hét

(2013.01.07-2013.01.13.)

 

Platón ma is aktuális - Szegedi és budapesti oktató, valamint SZTE-s hallgató is volt a között a 35 előadó között, akik tegnap a Szent-Györgyi Albert Agórába szervezett szabadegyetemen és nemsztrájkon prezentáltak. Szabadegyetem címmel szerveztek egész napos előadás-sorozatot a Szent-Györgyi Albert Agórába szegedi egyetemi polgárok. A maratoni program, amely a nemsztrájk alcímet kapta, délelőtt 10-től este 7 óráig tartott.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

1,8 millióba kerül majd a szegedi jogász - diploma - Hét szakon nem indul államilag támogatott képzés a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szeptemberben. Aki ezeket a képzéseket választja, akár 200 ezer forintot is fizethet félévenként. Több százezer forintot is fizethetnek félévente a hallgatók az államilag nem támogatott szakokon a felsőoktatási intézményekben - derül ki a felsőoktatási hírportálon, a Felvin elérhető, az intézmények által 2013 szeptemberére meghirdetett képzéseket tartalmazó felsőoktatási felvételi tájékoztatókból.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

888 millió forint a szegedi klinikai központnak - A betegellátásra költi a szegedi egyetem klinikai központja azt a 888 millió forintot, amit az úgynevezett konszolidációs alapból decemberben kapott. Az év végi "kasszaseprés" csaknem 27 milliárd forintos eredményéből összesen 462 egészségügyi intézmény részesült. - 2012-ben is év végén osztották el az Egészségügyi Alapban az úgynevezett "kasszasepréssel" összegyűlt csaknem 27 milliárd forintot. Összesen 462 egészségügyi intézmény kapott a konszolidációs összegből - olvasható az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján.

Délvilág

Délmagyarország 

 

 

Szegedi az ország legtisztább egészségügyi intézménye - Az ország legtisztább egészségügyi intézménye a Szegedi Tudományegyetem Onkotherápiás Klinikája - ezt az eredményt hozta Az év kórháza szavazás. Az egészségügyi intézmények összesített betegelégedettségi listáján a megyéből legjobban az I. számú Belgyógyászati Klinika szerepelt, amely az ország 27. legjobb intézménye. - Lezárult Az év kórháza pályázat, amelyen ismét jól szerepeltek a szegedi klinikák. Bár az országos, összesített pontszámok alapján a legjobb Csongrád megyei helyezés csupán a 27., amelyet az I. számú belgyógyászati klinika ért el, az öt kategóriából négyben az első tíz helyezett között szerepel valamely intézményünk.

Délvilág

Délmagyarország 

 

 

3. hét

(2013. 01.14. - 2013.01.20.)

 

 

4,2 milliárdot vontak el a szegedi egyetemtől - Újabb 4,2 milliárd forinttal csökkenti az állam a Szegedi Tudományegyetem idei támogatását. Az elvonás már a dolgozóik bérét, a jelenlegi infrastruktúra fenntartását és az ösztöndíjak kifizetését fenyegeti. - Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója a Rádió 88-nak elmondta: a január 7-én, az Emberi Erőforrások Minisztériumából érkezett levelek alapján az egyetem 2013-ra tervezett költségvetését 4,2 milliárd forinttal csökkenti az állam.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

54-ből 12-en vehették át a diplomát - ...A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának 54 hallgatója tett sikeres záróvizsgát mezőgazdasági mérnök és vadgazda szakon. Közülük 12-en vehették át diplomájukat tegnap Vásárhelyen. Az ünnepségen Bodnár Károly dékán elmondta, a záróvizsgán részt vevők többsége nem teljesítette az oklevélhez szükséges nyelvvizsga-követelményt. Úgy vélte: az oklevél megszerzése csak a kezdete a végzett hallgatók pályájának.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Holland egyetemisták ismerkedtek Szegeddel - Negyven holland egyetemista látogatott tegnap Szegedre. Az Utrecht University városföldrajz mesterszakos hallgatói Frank van Oort professzor vezetésével temesvári szakmai gyakorlatukról érkeztek ide. A vendégeknek az SZTE Tanulmányi és Információs Központjában előadásokon mutatták be a Tisza-parti universitast, képet kaptak a regionális projektekről is - tudtuk meg Lukovics Miklóstól. Az SZTE GTK docense elmondta: a városnézés után kvízjátékon adtak számot frissen szerzett tudásukról a holland diákok.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Ügyvédek országa vagyunk - KÉSŐBB ÉREZTETI HATÁSÁT AZ ÖNKÖLTSÉGES JOGÁSZKÉPZÉS. Rengeteg a praktizáló ügyvéd Magyarországon, a Szegedi Ügyvédi Kamara létszáma pedig a főváros után a második legnagyobb. A jogászképzés önköltségessé tételével csökkenni fog az egyetemről frissen kikerült ügyvédek száma, ám mindez a kamarákra nézve alig lesz hatással: a jogászok átlagéletkora az országban meglehetősen alacsony. - Tizenhat szakon nem vehető igénybe állami ösztöndíj 2013 szeptemberétől: többek között a jogászképzés is önköltséges lesz, a Szegedi Tudományegyetemen 176 ezer forintba kerül majd félévente.

Délvilág

Délmagyarország

 

 

Változik a szegedi egyetem szenátusa - SZEGED. Az új felsőoktatási törvényben foglaltak szerint alakítják át a szenátust a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE): a legfőbb döntéshozó testület összetétele, valamint belső arányai változnak meg. A szegedi egyetem doktori iskoláinak is lesz képviselete, mert az öt fő tudományterület (bölcsésztudományok, mérnöktudományok, társadalomtudományok, természettudományok, orvos és egészségtudományok) szerint 1-1 képviselőt küldhetnek a szenátusába.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Szegedi tudósok a reflektorfényben - Decemberben egy kizárólag szegedi kutatókból álló csoport is publikálhatta eredményeit a Nature folyóirat gyógyszerkutatással foglalkozó vezető folyóiratában. Olyan idegrendszeri betegségek gyógymódját keresték, mint a migrén, a Parkinson-kór, a Huntington-kór vagy a szklerózis multiplex. ORVOSTUDOMÁNY - - Ha tudományos folyóiratról van szó, egy biztos, a Nature magazin a világ legrangosabb lapja. Mi, magyarok pedig jól tudjuk, nem szenvedünk hiányt különlegesen tehetséges tudósokban, akik közül sokan elhagyják az országot, mások nemzetközi összefogásban kutatnak és publikálnak.

Kisalföld 

 

 

Ezüst minősítést érdemelt a fúvós együttes - Dombóvár - Világszínvonalú teljesítmény az ifjúsági fúvósok között - mondta értékelőjében Csikota József, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar egyetemi adjunktusa, a hétvégi minősítő hangverseny zsűrijének elnöke. Dicsérő szavaival a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekart illette, amely kiérdemelte a nemzetközi minősítő C kategóriájának ezüst minősítését. Hozzátette, ilyen színvonalon Magyarországon jelenleg csak 5-6 ifjúsági fúvós zenekar játszik.

Tolnai Népújság 

 

 

Szegedi idegkutatók eredménye - A Szegedi Tudományegyetem neurofarmakológiai csoportjának munkatársai (Vécsei László [Neurológiai Klinika], Szalárdy Levente [Neurológiai Klinika], Fülöp Ferenc [Gyógyszerkémiai Intézet] és Toldi József [Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék]) tollából jelent meg összefoglaló közlemény a tekintélyes Nature Review Drug Discovery folyóiratban. - A tanulmány előzményét az a közel másfél évtizedes munka jelentette, amelyet a szegedi klinikusok és kutatók a kinurenin rendszer jobb megismerése területén végeztek.

Élet és Tudomány 

 

4. hét

(2013. 01. 21. – 2013. 01. 27.)

 

 

A legszebbek között az egyetemi könyvtár - S Z EG E D. A Best Masters Programs nevű honlap összeállított egy listát a világ 50 legszebb egyetemi könyvtáráról, amelybe az SZTE Klebelsberg Könyvtára a TIK épületével is bekerült. Sorrendet nem határozták meg, de mexikói, japán bibliotékák is kerültek a top 50-be.

Délvilág

Délmagyarország

 

 

Betegségmegelőzés genetikai alapon - ...A tesztet jelenleg két helyen végzik az országban: Budapesten, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján. Budapest, Pest megye és a Dunától nyugatra eső terület Baranya megye kivételével a fővárosi laborhoz tartozik, az ország többi részén levett újszülöttvérmintákat Szegeden vizsgálják. Mi négyszer ennyi, összesen 101 betegségre való hajlamot szűrünk vizeletmintából a születés után, ötéves korig.

Magyar Nemzet 

 

 

Magyarok és románok együtt a meddőség ellen Lezárult egy egyéves együttműködés a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, valamint a Temesvári Sürgősségi Klinikai Kórház között. A magyar-román határon átnyúló együttműködési program a női meddőség kezelésére irányult. A tegnapi zárókonferencián elhangzott: a tervezett 20 helyett 27 meddő nő műtétjét végezték el a két országban, 40 helyett pedig 96 résztvevője volt az endoszkópos szakértők által bemutatott operációknak.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

A szegedi egyetem az Educatio-kiállításon - A HÉTVÉGÉN A BUDAPESTI HUNGEXPO G PAVILONJÁBAN rendezik az Educatio-kiállítást, február 9-én pedig a Szegedi Tudományegyetem főépületében tartanak nyílt napot - ezen tájékozódhatnak a felvételizők a szegedi egyetem képzési kínálatáról. A továbbtanulást tervező fiatalok számára egészen a jelentkezések március 1-jei lezárultáig naprakész információkat nyújt a Szegedi Tudományegyetem, segítve ezzel a tájékozódást és a döntést.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Négy szegedi Az év orvosa szavazás élmezőnyében - ...Hat szegedi orvos verseng Az év orvosa címért. Közülük négyen a 10 legtöbb szavazatot kapó szakember között szerepelnek az Astellas-díj közönségszavazásán. Tegnap délben hozták nyilvánosságra a verseny legfrissebb állását, amelyből nem derül ki a pontos sorrend, az azonban látszik, hogy a Csongrád megyei szakemberek uralják a mezőnyt. Barzó Pál idegsebész professzor 1987-ben szerzett orvosi diplomát, majd a szegedi idegsebészeti klinikán helyezkedett el, ahol először ideggyógyászatból, majd idegsebészetből szerzett szakorvosi diplomát.

Délmagyarország 

 

 

Európa egyik legzöldebb egyeteme az SZTE ...A Green Metric Ranking of World Universities zöld mérőszámokból felállított rangsorán évről évre jobb eredményt ért el a Szegedi Tudományegyetem: 49 ország 215 pályázó intézménye közül az 52. helyet érte el tavaly, egyben a régió legzöldebb egyeteme is lett. A szép eredmény hátterét és az SZTE környezettudatos beruházásait egy sajtótájékoztatón mutatták be szerda délután. - Segített a szénszünet - A felmérésben - melynek során a hulladék- és vízgazdálkodásról, az energia és klímaváltozásokról és a környezettudatosságra való nevelésről is számot kellett adni - idén az európai egyetemek 82%-át maga mögé utasította az SZTE, és 15 helyet javított a listán a 2011-es évhez képest - tudtuk meg Erdélyi Evelyntől, az SZTE TIK intézmény igazgatójától.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Szabó Gábor : mindenki kövesse az álmait! - Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora pozitívnak tartja a kormány és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának tárgyalásán született előzetes megállapodásokat. Mint mondta, tisztában van vele, hogy magasak a tervezett ponthatárok, ugyanakkor fontos tudni, hogy a döntés értelmében az első helyes jelentkezők 10-20 százaléka állami képzésbe kerül majd. - Azt tanácsolom a középiskolásoknak, hogy kövessék az álmaikat, arra a szakra jelentkezzenek, amelyikre eddig készültek, ne befolyásolja őket semmi - hangsúlyozta a rektor.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

A fizika napja. Szombaton rendezik A fizika napját az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport Dóm téri épületében. A programban a fizikai kutatások élvonalát képviselő, szegedi kötődésű témákról szóló előadások, folyamatosan működő, látványos, interaktív kísérletek és bemutatók, valamint laborlátogatások szerepelnek. Az első előadást Szabó Gábor akadémikus, egyetemi tanár, a szegedi egyetem rektora tartja Érdemes manapság fizikát tanulni? címmel.

Délvilág 

Délmagyarország 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek