Bezár

Újság

Print - 2013. július

Print - 2013. július

2013. szeptember 12.
5 perc

27. hét

(2013. 07.01. - 2013.07.07.)

 

 

Telefonos gyógyítás 860 millió forintból az SZTE-n - ...A következő két évben Szegeden közel 860 millió forintból fejlesztenek olyan alkalmazásokat, amelyeknek köszönhetően az orvosok akkor is követhetik a betegek állapotát, ha éppen nincsenek a közelükben. Közel 860 millió forint pályázati pénzt nyert a Szegedi Tudományegyetem arra, hogy informatikai alkalmazásokkal támogatott egészségügyi ellátórendszeri alkalmazásokat fejlesszen ki. Orvosok, matematikusok és informatikusok dolgoznak a következő időszakban azon, hogy akár nemzetközi érdeklődésre is számot tartó új mérési módszereket fejlesszenek.

Délvilág

Délmagyarország


28. hét

(2013. július 8.-2013. július 14.)

 

Mesterkurzusok a zeneművészetin - ...A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara kilencedik alkalommal rendezi meg a Művészeti Akadémia és Mesterkurzus elnevezésű pedagógus továbbképzését, valamint az ötödik Szegedi Kortárszenei Versenyt július 8-16. között. - Éneket Temesi Máriától és Andrejcsik Istvántól, zongorázni Kerek Ferenctől, hegedülni Szecsődi Ferenctől (képünkön), gordonkázni Sin Katalintól, orgonálni Csanádi Lászlótól, klarinétozni Maczák Jánostól, fuvolázni Varga Laurától, fagotton játszani pedig Vizsolyi Líviától tanulhatnak a jelentkezők.

Délmagyarország 

 

29. hét

(2013. július 15.-2013. július 21.)

 

A jogosult hallgatók 90 százaléka kap ingyen-bérletet - A szegedi egyetemi szenátus hétfői ülésén 45 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett jóváhagyta a "Hallgatóknak nyújtandó helyi utazási támogatási szabályzatot", és arról döntött, hogy 2014 februárjától, azaz a második félévtől módosul a bérletszabályozás. Az államilag finanszírozott hallgatók közül bárki pályázhat, de csak 90 százalékuk kaphat ezentúl bérlettámogatást - közölte az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (SZTE EHÖK) a honlapján.

Délvilág

Délmagyarország 

 

Török Márk: Nincs ingyenbérlet - A szenátus döntésének értelmében 2014 februárjától a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) az állami finanszírozású hallgatók 10 százaléka nem kap térítésmentesen tömegközlekedési bérletet. A hallgatói önkormányzat elnöke szerint fontos, hogy sikerült megőrizni az utazási támogatást. - A szenátus, figyelembe véve a gazdasági körülményeket, illetve az összhallgatói szavazás eredményét, egy kompromisszumos döntést hozott, annak bevezetésére elég idő jut - mondta Török Márk, a szegedi hallgatói önkormányzat elnöke arról, hogy 2014 februárjától az állami támogatású hallgatók 90 százalékának nem kell fizetnie szegedi utazási bérletért.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

Felvételi ponthatárokra várva - ...A legtöbb jelentkező az Eötvös Loránd Tudományegyetemet jelölte meg első helyen, ezt a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követi. Az első tízbe csak egy főiskola, a Budapesti Gazdasági Főiskola tudott bekerülni. - Tizenhat slágerszak ösztöndíjas ponthatárát már januárban nyilvánosságra hozták. Ezeken eredetileg egyáltalán nem is lett volna ingyenes hely, ezért nem lesz könnyű a bejutás: a nemzetközi tanulmányok vagy a gazdaságelemzés képzésen 465 a küszöb, míg a kommunikáció szakhoz 470 pont kell.

Magyar Nemzet 

 

Ősszel indul a lézerközpont építése - A tervek szerint ősszel kezdődik a mintegy 400 munkahelyet létrehozó szegedi lézerközpont (ELI-ALPS - Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) építése, a beruházás első ütemének 2015 nyarára kell elkészülnie - mondta Lehrner Lóránt, a beruházást irányító ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója július 4-én a Tisza-parti városban egy lakossági fórumon. A nagyberuházás első fázisában a kutatóközpont épülete és a lézertechnológia egy része készül el, erre 37 milliárd forint fordítható, 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból.

Napi Gazdaság

 

30. hét

(2013. július 22.- 2013. július 28.)

 

Három honfoglalás kori harcos sírját tárják fel Tarpánál - ...A Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének hallgatói egy előkelő honfoglalás kori harcos sírját tárják fel a Jósa András Múzeum régészeinek irányításával Tarpa határában 2013. július 18-án. A felfedezett három sírban nyilak tárolására szolgáló tegezeket és egy szablyát találtak. A katonák közül kettőt lovával együtt temették el. Vasárnapi Hírek 

 

Aggódhatnak az egyetemek - ...December 22-e és január 5-e között egyetlen vizsgát sem tartanak a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), amely a tavalyi után újabb szénszünetet tart - írja a Szegedcafe.hu. Az intézmény 4,2 milliárd forinttal kap kevesebb állami támogatást, mint egy évvel korábban - igaz, a kiemelt egyetemi címért 2,4 milliárd forint jár, de még így is 1,8 milliárdos mínuszban van az SZTE. 2012 végén több mint 800 millió forintot zároltak az intézmény költségvetéséből, amelynek mintegy ötödét, körülbelül 160 millió forintot tudtak kigazdálkodni a kéthetes szénszünet alatt.

Népszabadság

 

Kanyó Dénes, a zászlóvivő - A SZEGEDI BÚVÁRÚSZÓ TELJESSÉ TENNÉ ÉREMKOLLEKCIÓJÁT A VILÁGJÁTÉKOKON - - Aranyéremért utazik a kolumbiai Caliban csütörtökön kezdődő Világ játékokra Kanyó Dénes, a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub sportolója. A 36 éves búvárúszó, akinek ezüst- és bronzérme is van már a nem olimpiai sportágak világeseményéről, két számban, 200 és 400 méteres felszíni úszásban versenyez pénteken és szombaton. 58 magyar sportoló 12 sportágban képviseli hazánkat a Caliban csütörtökön kezdődő Világjátékokon.

Délmagyarország 

 

Ponthatárok a szegedi egyetemen - MAGYARORSZÁG, SZEGED. Nyilvánosak a felvételi ponthatárok: tegnap este felkerültek a www.felvi.hu-ra az adatok, amelyekből kiderül, mi volt idén a bejutási küszöb a felsőoktatási intézmények különböző szakjain. A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) a legtöbb, 465 pont a jogi kar nemzetközi tanulmányok szakához kell. Ez országosan is a legmagasabbnak számít. - Táblázatunkban az SZTE valamennyi alapképzéses szakának ponthatárai megtekinthetők.

Délvilág 

Délmagyarország

 

Kevesen kerültek be a népszerű szakokra - ...Szegedi Tudományegyetem pszichológia 435 - Debreceni Egyetem pszichológia 427 - Pázmány Péter Katolikus Egyetem igazságügyi igazgatási 424 - Budapesti Műszaki és - Gazdaságtudományi Egyetem vegyészmérnöki 424 - Semmelweis Egyetem általános orvos 423 - *nappali, állami ösztöndíjas forma, a maximális pont 500 - Forrás: www.felvi.hu - - A HaHa által szerdán rendezett pontváró partin nem búslakodtak a leendő hallgatók

Népszava

 

Ponthatárok - Őrzi meghatározó helyét a hazai felsőoktatásban az SZTE - Szeged, 2013. július 25., csütörtök (MTI) - Őrzi meghatározó helyét a hazai felsőoktatásban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), az országos tendenciáknak megfelelően csupán néhány százalékkal csökkent az összes felvett hallgató száma, de a mérséklődés üteme alacsonyabb, mint tavaly - közölte Szabó Gábor rektor csütörtökön, a Tisza-parti városban. Alapképzésben 6230 elsős kezdheti el tanulmányait az SZTE-n, közülük 5065 diák államilag támogatott formában - mondta a professzor a sajtótájékoztatón.

Délvilág 

Délmagyarország 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek