Bezár

Újság

Print - 2013. május

Print - 2013. május

2013. szeptember 12.
8 perc

18. hét

(2013. 04.29. - 2013.05.05.)

 

 

Győztek a szegedi jogászok - S Z EG E D. Az V. Országos Polgári Jogi Jogesetmegoldó és Polgári Jogi Activity Versenyt szervezte meg az SZTE Államés Jogtudományi Kar Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszéke. A megmérettetésen az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem jogi karainak hallgatói versenyeztek egymással.

Délvilág 

Délmagyarország


 

Átszervezik a szegedi gyermekklinikát - A szegedi gyermekklinika az egyetemen belül is kiemelkedően nagy veszteséget termel - ezzel magyarázzák a racionalizálást. Ágyakat szüntetnek meg, és részlegeket költöztetnek, de a számítások szerint így sem csorbul majd a betegellátás. - A Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek- egészségügyi Központ nyolc éve az ország legnagyobb egyetemi klinikája. 2005 januárjában egyesült a szegedi gyermekkórház, a gyermekklinika, az Ifjúsági Rendelőintézet, az Ifjúsági Lélektani Intézet, valamint a város tíz iskolaorvosi és tíz iskola- fogorvosi rendelője.

Délvilág 

Délmagyarország


 

Mátyus Ákos az év tehetsége - A PhD kategóriában a doktoranduszok közül Csendes Zita, a Kémia Doktori Iskola hallgatója, a graduális hallgatói kategóriában pedig Mátyus Ákos közgazdálkodás és közpolitika mesterszakos hallgató érte el idén a legtöbb pontot a Szegedi Tehetséggondozó Tanács kiválósági listáján. Összesen 150 hallgatót díjaztak idén. A kisebbségpolitika, ezen belül is a határon túli magyarok helyzete a legfőbb kutatási területem - mondta Mátyus Ákos, akit az év tehetségének választottak a Szegedi Tudományegyetemen.

Délvilág 

Délmagyarország 


 

22 új meteorológiai állomás lesz Szegeden - SZEGED. A Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéke, valamint az Újvidéki Egyetem Természettudományi és Matematikai Kara uniós támogatással egyedülálló monitoringhálózatot épít ki Szegeden és Újvidéken. Az Urban Path (Városi út) projekt (HUSRB/1203/122/166) nyitórendezvényét tegnap tartották Szegeden. Jövő nyárig létrehozzák a két városban azt a rendszert, amely hőmérsékletet és nedvességet mér, s amelyekből kiszámítható az úgynevezett humán bioklímaindex.

Délvilág 

Délmagyarország

 

19. hét

(2013.05.06. - 2013.05.12.)

 

Operacsillagok születhetnek a Simándy-versenyen - Újabb operacsillagok születhetnek Szegeden a VIII. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen, amelyet az egyetem zeneművészeti karán rendeznek meg május 8. és 12. között. A díjátadó gálaestet 12-én, vasárnap tartják a nagyszínházban - - A Szegedhez is ezer szállal kötődő legendás tenorista, Simándy József halála után egy évvel, 1998-ban Temesi Mária operaénekes, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának professzora, valamint egykori énektanára, Sinkó György basszista alapította a Simándy-énekversenyt.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Kiemelt cél a külföldi fiatalok vonzása - ...A Szegedi Tudományegyetem tavaly jelentett be hasonló programot; bár az intézményben évtizedek óta hagyományosan jól működik az angol, a német és a francia nyelvű orvos-, fogorvos-, gyógyszerész-, illetve jogászképzés, ma már az is kiemelt cél, hogy az informatikai, a zeneművészeti,és a természettudományos területek iránt is növekedjen a külföldi érdeklődés. Pál József rektorhelyettes korábbi közlése szerint húsz-harminc százalékkal szeretnék megnövelni a jelenleg mintegy 1200 fős külföldi hallgatói létszámot.

Magyar Nemzet

 

 

Új laborok, kutatások az SZTE-n - A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM A TEMESVÁRI WEST EGYETEMMEL KÖZÖSEN az Európai Unió támogatásával, a határon átnyúló együttműködési program keretében újabb fejlesztésbe kezdett. Magyar és román szakemberek közösen építenek geokronológiai (földtörténeti időszámításhoz kapcsolódó) és geofizikai laboratóriumokat örökségvédelmi és környezeti vizsgálatok céljából a szegedi intézmény Egyetem utcai épületében. A tegnap kezdődött projekt során régi laborokat fejlesztenek és újabbakat alakítanak ki.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

A szemészeti klinika látja el mától a gyerekeket - ...- A szegedi gyermekklinika gazdasági hatékonysága messze elmarad a társintézményekétől. Egy esetszámban és méretben is ekkora, ugyanilyen ellátásra szakosodott intézményhez képest a hiánya nagyjából nyolcszoros - magyarázta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, miért van szükség a módosításra. Hozzátette: a klinikai központban zajlik a konszolidáció, ahogyan az egész egyetemen. Ennek köszönhetően tavaly 1,8 milliárd forintos megtakarítást sikerült elérni, amelyet a program végére évi 2,5 milliárdra szeretnének feljavítani.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Szabadszoftver az irodában - ...A magyar fejlesztésű programelemekre forráskód- alapú minőségbiztosítást vezettek be a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve. A kiterjesztéseket mind az OpenOfficeban, mind a LibreOffice-ban elhelyezik, s ezek súgójában pedig megjelenik a funkció leírása. - Koleszár Kázmér, a Multiráció kutatásért és fejlesztésért felelős vezetője az EuroOffice kiterjesztéseiről beszélt. Ezek jelenleg a LibreOffice 3.6-os verziójára épülnek.

Számítástechnika 

 

20. hét

(2013. 05.13. - 2013.05.19.)

 

 

Vegytani Lapok - A szegedi kémikusképzés gyökerei a Szegedi Tudományegyetem jogelődjéig, a kolozsvári Ferencz József Tudományegyetemig nyúlnak vissza. Ott jelent meg először hazánkban magyar nyelvű kémiai folyóirat, a Vegytani Lapok. A szegedi kémia tudományos színvonalát nagy tudósegyéniségek jellemzik, közülük is kiemelkedik Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem Szerves és Gyógyszerészvegytani Intézete vezetője, akinek munkásságát 1937-ben Nobel- díjjal értékelték.

Délmagyarország 


 

Megnyílt a SzeReTeD természettudományos laboratórium Szegeden - A természettudományos oktatás regionális központjává emeli a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumát az intézménynek otthont adó épület padlásterében kialakított új laboratórium - mondta el annak vezetője a megnyitó kapcsán, pénteken az MTI-nek. - Csiszár Imre hangsúlyozta: a Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium (SzeReTeD) minden szempontból megfelel a 21. századi oktatás követelményeinek.

Délmagyarország 


 

Alkotmányjogi vetélkedő A Szegedi Tudományegyetem Alkotmányjogi Tanszéke vetélkedőt hirdetett meg a jogi kar másodéves hallgatói számára, amelyre háromfős csapatok jelentkezését várták. A téma az Alkotmánybíróság munkája volt, és végül hat csapat mérte össze tudását a Szegedi Ítélőtábla dísztermében. Az Alkotmánybíróság elnöki tisztét ezen a napon dr. Balogh Elemér professzor, tanszékvezető egyetemi tanár, alkotmánybíró vállalta magára, míg a zsűriben helyet foglalt dr. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke is.

Délmagyarország

 

 

KÉSVE SEGÍTENEK AZ EGYETEMEKNEK - ...A "kiemelt felsőoktatási intézmény" rangot az év eleji kormányhatározat alapján a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem viselheti 2013 és 2016 között, ez 10 milliárd forint állami támogatást jelent. Információink szerint ebből az összegből sem folyt még be semmi a három intézményhez. Az alap 11 milliárd forintos keretéből eddig odaítélt 2 milliárd forintot olyan vidéki felsőoktatási intézmények kapták, amelyekbe a vártnál kevesebben jelentkeztek.

Napi Gazdaság


21. hét

(2013. 05.20. - 2013.05.26.)

 

A döntőbe jutottak - Mór (bkl) - Másodszor rendezte meg hazánkban az ISI, azaz International Statistical Institute statisztikai poszterkészítő versenyét a Szegedi Egyetem Gazdaságtudományi Kara. A móri Petőfi iskola csapata hazánk régióinak szőlőművelését hasonlította össze a versenyre készített statisztikai poszterén. A diákok munkája olyan jól sikerült, hogy a hongkongi döntőre is ők utaznak. Ifjú statisztikusok a döntőben - - Mór (bkl) - A Petőfi iskola csapata hazánk régióinak szőlőművelését hasonlította össze egy versenyre készített statisztikai poszterén.

Fejér Megyei Hírlap


 

Aranyat érő barát Új távlatok nyíltak az oktatásban, hiszen diákjaink és doktoranduszaink magyar felsőoktatási intézményekben szereznek kvalifikáltabb tudást, míg az ELTE-n és a szegedi egyetemen magyarok tanulják a kazah nyelvet. Az Oroszország, Kazahsztán és Belarusz alkotta vámunió és az esetleg létrejövő eurázsiai unió potenciálisan növeli Kazahsztán vonzerejét. Milyen lehetőségeket lát Asztana e keleti integrációs keretben?

Magyar Nemzet


 

Egy literrel háromezer kilométer? - ...A senioroknál a Szegedi Tudományegyetem egykori diákjaiból álló MK Laren team győzött, az adatátviteli versenyen a Debreceni Széllovagok voltak a legjobbak. - Jól szerepeltek a magyar diákok a rotterdami versenyen, ahol a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata (fekete autó) 2366 kilométer/liter értékkel második lett

Népszabadság


 

Baromfi bemutató hét fajtacsoportban - ...Az őshonos tyúk fajtacsoport harmadik helyezettje sárga magyar tyúk csoportjával és második helyezettje fekete erdélyi kopasznyakú tyúk csoportjával a gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ; míg első helyezettje kendermagos magyar tyúk csoportjával a Szegedi Tudományegyetem Tangazdaság Kft. (Hódmezővásárhely) lett. - Az egyéb őshonos és régen honosult baromfi fajták között első helyezést ért el fehér magyar lúd csoportjával a székkutasi Oláh Mihály; második lett vadas magyar kacsa csoportjával és első gyöngytyúk csoportjával a gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ.

Magyar Mezőgazdaság


22. hét

(2013. 05.27. - 2013.06 02.)

 

 

Ikonológiai konferencia - SZEGED. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Angol Tanszéke által 1993-ban elindított European Iconology East and West című tudományos találkozósorozat ötödik konferenciáját rendezik meg szerdától péntekig a test és a lélek kulturális képvilágának hagyományairól, a pszichés, a spirituális és a testi tartalmak ábrázolásának technikáiról és médiumairól. A szegedi ikonológiai konferencia az utolsó felvonása egy nagyszabású, határokon átnyúló konferenciasorozatnak, amelynek első részét Rijekában, második részét pedig a budapesti Közép-Európai Egyetemen tartották.

Délvilág

Délmagyarország

 

 

Támogatott doktoranduszok az SZTE-n - Befejeződött a TÁMOP keretében 2010 és 2013 között támogatott több száz doktori (PhD) és diákkörös hallgatót érintő program. Az Egyetem 19 doktori iskolájában mintegy 400 fiatalt vontak be a programba, amelyet az Európai Unió 900 millió Ft-tal támogatott. Támogatást kaptak az Egyetem 12 karának TDK-műhelyei is

Gyógyszerészet

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek