Bezár

Rádió

Rádió - 2013. január

Rádió - 2013. január

2013. szeptember 12.
3 perc

2. hét

(2013.01.07-2013.01.13.)

 

A hazai gyógyszerkutatás újabb ígéretes eredményei - A Szegedi Tudományegyetemen másfél évtizede kutatják egy olyan idegrendszeri anyag sajátságait, sorsát, átalakulását, amely több idegrendszeri kórkép, például a Huntington és a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, a migrén vagy az agyi érkatasztrófák kialakulásában is szerepet játszik. Az úgynevezett kinureninnel kapcsolatos eredményeiket most a legtekintélyesebb gyógyszerkutatási folyóiratban, a Nature Review Drug Discovery folyóiratban.

Kossuth Rádió 

 

3. hét

(2013. 01.14. - 2013.01.20.)

 

 

Fontos, hogy a hallgatók külföldi tanulmányokat is folytassanak - ...Elengedhetetlenül fontos, hogy a felsőoktatásban résztvevők külföldi tanulmányokat is folytathassanak - mondta a Balassi Intézet által meghirdetett Nemzetközi Hallgatói Mobilitástámogató Campusz Hungary program nyitó rendezvénye után az Info rádiónak Hatos Pál, az intézet főigazgatója. Címkék: ajánlólevél, támogatás, beszámoló, kimutatás, szegedi egyetem, ELTE, ösztöndíj, jelentkezések

InfoRádió

 

 

4. hét

(2013. 01. 21. – 2013. 01. 27.)

 

 

A szegedi az ország legzöldebb egyeteme - Továbbra is a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Magyarország "legzöldebb" egyeteme, a szegedi intézmény az Indonéz Egyetem 2012-es felmérése alapján, a környezettudatosság szempontjából összeállított nemzetközi rangsorban az 52. helyet kapta - jelentette be az SZTE tanulmányi és információs központjának intézményigazgatója. Erdélyi Evelin elmondta, hogy a világszintű felmérésben (UI Green Metric Ranking of World Universities 2012) az idén 215 egyetem vett részt.

Jazzy Rádió

 

5. hét

(2013. 01. 28. – 2013. 02. 03.)

 

 

Határon átnyúló egészségügyi együttműködés - A Szegedi Gyermekklinikán uniós támogatással ritka betegségek újszülött kori szűrését kezdhetik meg. A program határokon átnyúlik. A Szegedi Tudományegyetem a Temesvári kórházzal, valamint az Aradi egyetemmel, gyermekklinikával közösen pályázott. Címkék: vérzékenység, anyagcsere zavar, román, szűrőközpont, örökletes betegségek, Túri Sándor, Margit Serbán, Európai Unió.

Kossuth Rádió - Esti Krónika 

Kossuth Rádió - Déli Krónika 

 

 

Fizika napja a Szegedi Tudományegyetemen - Akik elmentek a rendezvényre, nemcsak megnézhették a laboratóriumokat, de kísérleteket is végezhettek. Szabó Gábor rektor szerint szükség van a fizika népszerűsítésére, mert nagyon kevesen választják ezt a szakot.

Kossuth Rádió - Esti Krónika 

 

 

Ritka betegségek szűrőközpontját adták át Szegeden - Uniós támogatással ritka anyagcsere-betegségek újszülöttkori szűrését végző euroregionális központot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermekgyógyászati klinikáján, az egységet pénteken adták át. Túri Sándor intézetvezető professzor elmondta, két anyagcsere-betegség, a fenilketonuria és a galaktozémia szűrése Szegeden 1968-ban kezdődött el. A galaktozémia veleszületett, örökletes anyagcserezavar, a szervezet nem képes a májban a galaktóz nevű cukrot hasznos cukorrá (glükózzá) átalakítani; elsősorban máj- és központi idegrendszeri károsodást okoz.

InfoRádió

 

 

Magyar nevet kapott nyolc kisbolygó - ...December utolsó napjaiban nyolc újabb hazai felfedezésű kisbolygó elnevezését hagyta jóvá a Nemzetközi Csillagászati Unió.A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont együttműködésével 1997-ben indított kisbolygó-megfigyelési program keretében már kétezernél is több aszteroidát fedeztek fel. Ezek jó részét a Csillagászati Intézet Piszkéstetői Megfigyelő Állomásának 60 cm-es Schmidt-távcsövével találták az SZTE és az ELTE hallgatói, kutatói, illetve a csillagda munkatársai.

Class FM 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek