SZTE Info

A 28-as nemzedéktől a Z-generációig

2014. április 3-án a Klebersberg Kunó Könyvtár Átriuma szolgál helyszínéül az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet, a Vajdasági Magyar Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Tanács kiadványaként megjelent A ’28-as nemzedék című kötet bemutatójának. A kiállításmegnyitóval egybekötött kötetbemutatót Keveházi Katalin, a Klebersberg Könyvtár igazgatója, valamint Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója nyitja meg négy órakor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Forum a vajdasági, illetve jugoszláviai magyarok műveinek kötetbe rendezése mellett egyfajta műhely szerepnek is eleget tesz, több írónemzedék kezdte pályafutását az intézetnél. Az 1957 óta fennálló újvidéki kiadó szoros kapcsolatot ápol az SZTE Klebersberg Kunó Könyvtárral. A bibliotéka szívügyének tekinti, hogy minél több határon túli kiadvány kerüljön az állományba, hogy ezáltal a lehető legtöbb emberhez eljussanak a legfrissebb határon túli alkotások. E kapcsolatot erősítvén a kiadó és a könyvtár közös programot hirdet.

A megnyitót követően A ’28-as nemzedék című kiadványt a szerző, Faragó Kornélia mutatja be. Hiánypótló munkáról van szó, ugyanis nem kisebb feladatra vállalkozik, mint az ismert irodalmi kör múltjának és jelenének bemutatása. Továbbá számot ad a kiadó munkásságáról is, az indulás éveitől egészen a legfrissebb kiadványokig.

Ezenkívül két másik könyvet is megismerhetnek az érdeklődők nap folyamán, öt órától a kiállítási térben Váradi Tibor félig életrajzi ihletésű kötetéről – Zoknik a csilláron, életek hajszálon – beszélget a szerzővel Sági Varga Kinga, valamint A. Sajti Enikő.

Továbbá változatlan helyszínen Tolnai Ottó Kalapdoboz című kötetét is bemutatják, a beszélgetést vezeti Bencsik Orsolya és Mikola Gyöngyi.

A programsorozat a Híd Kör estjével zárul a Jazz Kocsmában, mely során bemutatkozik a vajdasági fiatal magyar írók, költők legújabb nemzedéke.

A kiállítás május 7-ig tekinthető meg a Klebersberg Kunó Könyvtárban.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.