SZTE Info

A 28-as nemzedéktől a Z-generációig

2014. április 3-án a Klebersberg Kunó Könyvtár Átriuma szolgál helyszínéül az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet, a Vajdasági Magyar Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Tanács kiadványaként megjelent A ’28-as nemzedék című kötet bemutatójának. A kiállításmegnyitóval egybekötött kötetbemutatót Keveházi Katalin, a Klebersberg Könyvtár igazgatója, valamint Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója nyitja meg négy órakor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Forum a vajdasági, illetve jugoszláviai magyarok műveinek kötetbe rendezése mellett egyfajta műhely szerepnek is eleget tesz, több írónemzedék kezdte pályafutását az intézetnél. Az 1957 óta fennálló újvidéki kiadó szoros kapcsolatot ápol az SZTE Klebersberg Kunó Könyvtárral. A bibliotéka szívügyének tekinti, hogy minél több határon túli kiadvány kerüljön az állományba, hogy ezáltal a lehető legtöbb emberhez eljussanak a legfrissebb határon túli alkotások. E kapcsolatot erősítvén a kiadó és a könyvtár közös programot hirdet.

A megnyitót követően A ’28-as nemzedék című kiadványt a szerző, Faragó Kornélia mutatja be. Hiánypótló munkáról van szó, ugyanis nem kisebb feladatra vállalkozik, mint az ismert irodalmi kör múltjának és jelenének bemutatása. Továbbá számot ad a kiadó munkásságáról is, az indulás éveitől egészen a legfrissebb kiadványokig.

Ezenkívül két másik könyvet is megismerhetnek az érdeklődők nap folyamán, öt órától a kiállítási térben Váradi Tibor félig életrajzi ihletésű kötetéről – Zoknik a csilláron, életek hajszálon – beszélget a szerzővel Sági Varga Kinga, valamint A. Sajti Enikő.

Továbbá változatlan helyszínen Tolnai Ottó Kalapdoboz című kötetét is bemutatják, a beszélgetést vezeti Bencsik Orsolya és Mikola Gyöngyi.

A programsorozat a Híd Kör estjével zárul a Jazz Kocsmában, mely során bemutatkozik a vajdasági fiatal magyar írók, költők legújabb nemzedéke.

A kiállítás május 7-ig tekinthető meg a Klebersberg Kunó Könyvtárban.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.