Bezár

Hírarchívum

A 28-as nemzedéktől a Z-generációig

A 28-as nemzedéktől a Z-generációig

2014. április 02.
2 perc

2014. április 3-án a Klebersberg Kunó Könyvtár Átriuma szolgál helyszínéül az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet, a Vajdasági Magyar Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Tanács kiadványaként megjelent A ’28-as nemzedék című kötet bemutatójának. A kiállításmegnyitóval egybekötött kötetbemutatót Keveházi Katalin, a Klebersberg Könyvtár igazgatója, valamint Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója nyitja meg négy órakor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Forum a vajdasági, illetve jugoszláviai magyarok műveinek kötetbe rendezése mellett egyfajta műhely szerepnek is eleget tesz, több írónemzedék kezdte pályafutását az intézetnél. Az 1957 óta fennálló újvidéki kiadó szoros kapcsolatot ápol az SZTE Klebersberg Kunó Könyvtárral. A bibliotéka szívügyének tekinti, hogy minél több határon túli kiadvány kerüljön az állományba, hogy ezáltal a lehető legtöbb emberhez eljussanak a legfrissebb határon túli alkotások. E kapcsolatot erősítvén a kiadó és a könyvtár közös programot hirdet.

A megnyitót követően A ’28-as nemzedék című kiadványt a szerző, Faragó Kornélia mutatja be. Hiánypótló munkáról van szó, ugyanis nem kisebb feladatra vállalkozik, mint az ismert irodalmi kör múltjának és jelenének bemutatása. Továbbá számot ad a kiadó munkásságáról is, az indulás éveitől egészen a legfrissebb kiadványokig.

Ezenkívül két másik könyvet is megismerhetnek az érdeklődők nap folyamán, öt órától a kiállítási térben Váradi Tibor félig életrajzi ihletésű kötetéről – Zoknik a csilláron, életek hajszálon – beszélget a szerzővel Sági Varga Kinga, valamint A. Sajti Enikő.

Továbbá változatlan helyszínen Tolnai Ottó Kalapdoboz című kötetét is bemutatják, a beszélgetést vezeti Bencsik Orsolya és Mikola Gyöngyi.

A programsorozat a Híd Kör estjével zárul a Jazz Kocsmában, mely során bemutatkozik a vajdasági fiatal magyar írók, költők legújabb nemzedéke.

A kiállítás május 7-ig tekinthető meg a Klebersberg Kunó Könyvtárban.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek