SZTE Info

A 28-as nemzedéktől a Z-generációig

2014. április 3-án a Klebersberg Kunó Könyvtár Átriuma szolgál helyszínéül az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet, a Vajdasági Magyar Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Tanács kiadványaként megjelent A ’28-as nemzedék című kötet bemutatójának. A kiállításmegnyitóval egybekötött kötetbemutatót Keveházi Katalin, a Klebersberg Könyvtár igazgatója, valamint Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója nyitja meg négy órakor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Forum a vajdasági, illetve jugoszláviai magyarok műveinek kötetbe rendezése mellett egyfajta műhely szerepnek is eleget tesz, több írónemzedék kezdte pályafutását az intézetnél. Az 1957 óta fennálló újvidéki kiadó szoros kapcsolatot ápol az SZTE Klebersberg Kunó Könyvtárral. A bibliotéka szívügyének tekinti, hogy minél több határon túli kiadvány kerüljön az állományba, hogy ezáltal a lehető legtöbb emberhez eljussanak a legfrissebb határon túli alkotások. E kapcsolatot erősítvén a kiadó és a könyvtár közös programot hirdet.

A megnyitót követően A ’28-as nemzedék című kiadványt a szerző, Faragó Kornélia mutatja be. Hiánypótló munkáról van szó, ugyanis nem kisebb feladatra vállalkozik, mint az ismert irodalmi kör múltjának és jelenének bemutatása. Továbbá számot ad a kiadó munkásságáról is, az indulás éveitől egészen a legfrissebb kiadványokig.

Ezenkívül két másik könyvet is megismerhetnek az érdeklődők nap folyamán, öt órától a kiállítási térben Váradi Tibor félig életrajzi ihletésű kötetéről – Zoknik a csilláron, életek hajszálon – beszélget a szerzővel Sági Varga Kinga, valamint A. Sajti Enikő.

Továbbá változatlan helyszínen Tolnai Ottó Kalapdoboz című kötetét is bemutatják, a beszélgetést vezeti Bencsik Orsolya és Mikola Gyöngyi.

A programsorozat a Híd Kör estjével zárul a Jazz Kocsmában, mely során bemutatkozik a vajdasági fiatal magyar írók, költők legújabb nemzedéke.

A kiállítás május 7-ig tekinthető meg a Klebersberg Kunó Könyvtárban.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00