SZTE Info

40 nap alatt Amerika körül

Színházi ösztöndíjjal töltött több mint egy hónapot az Egyesült Állalmokban Jászay Tamás kritikus, aki a Szegedi Tudományegyetemen doktorált. A Grand Cafében 2014. április 24-én este 9 órától hallgathatják meg élménybeszámolóját az érdeklődők. Az est másik vendége Nagyillés János, az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető docense is, aki a civil szemszögéből mutatja meg New Yorkot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Jászay Tamás színikritikus a Centre for International Theater Developement meghívásos ösztöndíjával töltött több mint egy hónapot az Egyesült Államokban. A szervezettel több éve áll kapcsolatban, ők voltak a 2013-as Hungarian Showcase támogatói is. A szervezet keresi és támogatja a tehetségeket a színházi szcénán belül, és céljuk a nemzetközi kapcsolatok kiépítése. Minden időszakban más-más országban tevékenykednek, most Magyarország, Lengyelország és Oroszország van soron.


Jászay Tamás New Yorkban, Austinban és San Franciscóban töltött hosszabb-rövidebb időt, kintléte során 80 színházi emberrel találkozott, így egyedi lenyomatát kapta annak, hogy milyen a színház ebben a három amerikai városban.


Az ösztöndíj hozadéka, hogy a jövőben egyfajta színházi nagykövetként, vagy ha úgy tetszik, matchmakerként dolgozhat: összehozza a hazai és amerikai színházi élet szereplőit. Az alapítvány és a színikritikus reményei szerint közös projektek is elindulhatnak.


A színikritikus elsősorban szakmai útjáról számol be az érdeklődőknek.


Jászay Tamáshoz az utolsó tíz napban csatlakozott Nagyillés János, az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető docense, aki viszont a civil utazó szemszögéből mutatja be a varázslatos New Yorkot.


Az érdeklődők fotókat és videokat is láthatnak.


Az est 2014. április 24-én, csütörtökön 21 órakor kezdődik a Grand Caféban, a beszélgetőtárs Nyemcsok Éva Eső újságíró.


A program ingyenes.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.