SZTE Info

40 nap Amerika körül

A Szegedi Tudományegyetemen doktorált Jászay Tamás színikritikus, aki egy amerikai színházi szervezet meghívására töltött negyven napot az Egyesült Államokban. Színházi nagykövet – talán így foglalhatnánk össze azt a feladatot, amely a következő években rá vár.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Center for International Theater Development 1990-ben kezdte működését. Az alapító, Philip Arnoult munkatársaival keresi és támogatja azokat a tehetségeket, akik a nemzetközi színházi kapcsolatokért sokat tesznek, tehetnek. A CITD mindig más-más régióra fókuszál: korábban keresték az együttműködés lehetőségét a hollandokkal, most Magyarország, Lengyelország és Oroszország van soron. Jászay Tamás a szervezet alapítóját a Pécsett megrendezett POSZT-on ismerte meg, tavaly pedig már a CITD támogatta a Hungarian Showcase elnevezésű, külföldiek számára megrendezett magyar színházi szemlét, amelynek a szervezésében a szegedi szakember is részt vett.

 

A szegedi színházkritikusnak egy egy hónapos ösztöndíj-lehetőséget ajánlottak fel, amelynek a lényege, hogy egy hónapot tölthetett három amerikai nagyvárosban – San Franciscóban, Austinban és New Yorkban –, hogy betekintést nyerhessen az amerikai színházi szcénába. Házigazdái igen szoros programot állítottak neki össze: 30 nap alatt 80 színházi emberrel találkozott és beszélgetett. A legfontosabb cél a kapcsolatépítés mellett az volt, hogy közös projektek is létrejöjjenek.

 

A Grand Caféban megrendezett úti- és élménybeszámolón a színházi kritikus elmondta: ez idő alatt teljesen egyedi lenyomatát kapta annak, hogy hogyan működik az amerikai színház. Több szempontból is eltér a magyartól, egyrészt nem állami támogatással jönnek létre az előadások, amelyeket többnyire csak néhány hétig tartanak műsoron, másrészt nincsenek évadra leszerződtetett társulatok – mindenki egy-egy előadásra ír alá.

 

Jászay Tamás azt is elmondta: az amerikai egy hónapos tanulmányúttal a munkájának nincsen vége, sőt, még csak most kezdődik. Három, négy nagy projektben gondolkodik, ezekről annyit mondott el: arra biztosan nem lesz lehetőség, hogy egész produkciók utazzanak az egyik kontinensről a másikra, de egy-egy szakember számíthat arra, hogy hosszabb időt tölthet az CITD jóvoltából az Egyesült Államokban, és dolgozhat együtt amerikai kollégákkal, s színházi darabok cseréje is szóba jöhet.

 

Már ki is választott egy kortárs darabot, amelynek színpadra állítására szeretne felkérni egy magyar rendezőt.

 

A színi kritikus beszámolt arról is, hogy az Egyesült Államokban nagyon izgalmas közösségi színházi projekteket látott, például Austinban egy koreográfus-táncos, a három gyermekes Allison Orr rendszeresen dolgozik együtt amatőrökkel. A Trash Dance című produkcióban – amelynek egyébként több ezer nézője volt – kukásokkal készített darabot, mert szerette volna bemutatni azokat az embereket, akiket a hétköznapi ember nem lát ugyan, de ha nem végeznék jól a munkájukat, az feltűnne mindenkinek. Ezt követően villanyszerelőkkel dolgozott együtt, most pedig egy japán baseball csapattal próbál – utóbbi előadást egy több tízezres stadionban nézheti meg a közönség.

 

Ugyancsak fontos élmény volt számára egy másik kezdeményezés. 2013 őszén egy kaliforniai kisvárosban – amely lakosságának 70 százaléka fehér, 30 pedig latin – egy rendőr meggyilkolt egy gyereket. A 13 éves fiú egy játékpisztollyal a kezében sétált az utcán. A rendőr több lövést eresztett bele. A városban érthető módon igencsak felerősödött az esemény hatására az egyébként is kódolt feszültség. A kultúrák közötti közeledés azonban elindult: fehér színházi emberek kezdtek el a helyi spanyol iskolában tanítani.

 

Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.