SZTE Info

martonyi_kiemelt

A 70 esztendős Martonyi Jánost köszöntötték

Az SZTE ÁJTK Nemzetközi Magánjogi Tanszékének professzora, hazánk külügyminisztere tiszteletére ünnepi kötetet is szerkesztettek barátai, kollégái.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Martonyi_Janos_koszontese_foto-_Donat_MG_8031016Szép hagyományt folytatva bensőséges ünnepség keretében köszöntötték a 70 esztendős Martonyi Jánost 2014. április 24-én az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán. A Nemzetközi Magánjogi Tanszék egyetemi tanárát elsőként Hajdú József, a kar dékánja méltatta. Kiemelte a professzor tudományos tevékenységének jelentőségét. Mint fogalmazott, a nemzetközi magánjog hosszú időn keresztül nem volt elég hangsúlyos a fakultás életében, Martonyi János azonban idekerülve tanszéket alapított, s méltó helyére juttatta a szakterületet. Emlékeztetett, a születésnapos tudós, közéleti személyiség régi szerelme a frankofónia, így a továbbiakban is számítanak rá, hiszen fontos feladatai lesznek egyebek mellett Szeged, a szegedi felsőoktatás frankofón központtá tételében.

 

A dékán után Nagy Csongor István, a Nemzetközi Magánjogi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, a Liber Amicorum Martonyi János című emlékkötet szerkesztője mondott beszédet, aki úgy fogalmazott, határozott célja volt, hogy valóban a „barátok könyve” készüljön el a születésnapra, ne a „kollégák könyve”. Ugyanakkor – árulta el – nem volt nehéz dolga a szerkesztésnél, hiszen Martonyi Jánost nemcsak rengetegen tisztelik, de sokak által szeretett emberről, sokak barátjáról van szó. A kötetben igyekeztek valamennyi, a professzor által ismert nyelven tanulmányokat közölni.

 

Dienes-Oehm Egon alkotmánybíró, az SZTE ÁJTK meghívott előadója anekdotákkal színesítette a programot: volt miről mesélnie, hiszen megtudtuk, 50 éve barátok és eszmetársak Martonyi Jánossal.


Martonyi_Janos_koszontese_galeria
A 70 esztendős Martonyi Jánost köszöntötték - GALÉRIA

 

Az ünnepelt köszönetet mondott a megemlékezésért, illetve az emlékkötetért, melyet nagy büszkeséggel fogadott. – Mindig is valóságos tudományos pályát szerettem volna befutni. 45-50 évvel ezelőtt az elmélet és a gyakorlat élesen elkülönült egymástól, én pedig az elméleti pálya helyett a gyakorlati munkát választottam, külkereskedelmi, külgazdasági jogász lettem. Aztán komoly változásokon ment keresztül az ország, és kiderült, az elmélet és a gyakorlat mégis közös nevezőre hozható. Szerencsésnek mondhatom magam, mert valóra válthattam vágyamat, egyszerre lehettem sikeres ügyvéd és egyetemi tanár diákokkal, elméleti háttérrel. Az elmélet és a gyakorlat összekapcsolását segítette pályafutásomban, hogy a rendszerváltást követően közéleti szerepet is vállaltam, két cikluson keresztül külügyminiszterként szolgáltam Magyarországot – hangsúlyozta Martonyi János, aki beszédében külön kiemelte az ÁJTK két korábbi dékánjának, az őt Szegedre csábító Molnár Imrének, illetve a habilitációra biztató Besenyei Lajosnak a szerepét. Elismerte, első minisztersége (1998-2002) között nagyobb mértékben tudott részt venni a kar életében, az oktatásban, mint 2010 és 2014 között, ám ígéretet tett arra, a következő időszakban sokkal több figyelmet fordít az egyetemre, a kollégákra, barátokra és természetesen a hallgatókra. Az egyik fontos feladatként Hajdú Józsefhez hasonlóan a frankofónia szerepének növelését jelölte meg. – Angol és német nyelvű egyetem már működik hazánkban, szükség lenne egy valódi francia nyelvű felsőoktatási intézményre is, például itt, Szegeden, külföldi diákokkal is. Ezáltal a város tényleges nemzetközi kisugárzást nyerhetne – mondta erről.

 

SZTEinfo

Fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.