SZTE Info

martonyi_kiemelt

A 70 esztendős Martonyi Jánost köszöntötték

Az SZTE ÁJTK Nemzetközi Magánjogi Tanszékének professzora, hazánk külügyminisztere tiszteletére ünnepi kötetet is szerkesztettek barátai, kollégái.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Martonyi_Janos_koszontese_foto-_Donat_MG_8031016Szép hagyományt folytatva bensőséges ünnepség keretében köszöntötték a 70 esztendős Martonyi Jánost 2014. április 24-én az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán. A Nemzetközi Magánjogi Tanszék egyetemi tanárát elsőként Hajdú József, a kar dékánja méltatta. Kiemelte a professzor tudományos tevékenységének jelentőségét. Mint fogalmazott, a nemzetközi magánjog hosszú időn keresztül nem volt elég hangsúlyos a fakultás életében, Martonyi János azonban idekerülve tanszéket alapított, s méltó helyére juttatta a szakterületet. Emlékeztetett, a születésnapos tudós, közéleti személyiség régi szerelme a frankofónia, így a továbbiakban is számítanak rá, hiszen fontos feladatai lesznek egyebek mellett Szeged, a szegedi felsőoktatás frankofón központtá tételében.

 

A dékán után Nagy Csongor István, a Nemzetközi Magánjogi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, a Liber Amicorum Martonyi János című emlékkötet szerkesztője mondott beszédet, aki úgy fogalmazott, határozott célja volt, hogy valóban a „barátok könyve” készüljön el a születésnapra, ne a „kollégák könyve”. Ugyanakkor – árulta el – nem volt nehéz dolga a szerkesztésnél, hiszen Martonyi Jánost nemcsak rengetegen tisztelik, de sokak által szeretett emberről, sokak barátjáról van szó. A kötetben igyekeztek valamennyi, a professzor által ismert nyelven tanulmányokat közölni.

 

Dienes-Oehm Egon alkotmánybíró, az SZTE ÁJTK meghívott előadója anekdotákkal színesítette a programot: volt miről mesélnie, hiszen megtudtuk, 50 éve barátok és eszmetársak Martonyi Jánossal.


Martonyi_Janos_koszontese_galeria
A 70 esztendős Martonyi Jánost köszöntötték - GALÉRIA

 

Az ünnepelt köszönetet mondott a megemlékezésért, illetve az emlékkötetért, melyet nagy büszkeséggel fogadott. – Mindig is valóságos tudományos pályát szerettem volna befutni. 45-50 évvel ezelőtt az elmélet és a gyakorlat élesen elkülönült egymástól, én pedig az elméleti pálya helyett a gyakorlati munkát választottam, külkereskedelmi, külgazdasági jogász lettem. Aztán komoly változásokon ment keresztül az ország, és kiderült, az elmélet és a gyakorlat mégis közös nevezőre hozható. Szerencsésnek mondhatom magam, mert valóra válthattam vágyamat, egyszerre lehettem sikeres ügyvéd és egyetemi tanár diákokkal, elméleti háttérrel. Az elmélet és a gyakorlat összekapcsolását segítette pályafutásomban, hogy a rendszerváltást követően közéleti szerepet is vállaltam, két cikluson keresztül külügyminiszterként szolgáltam Magyarországot – hangsúlyozta Martonyi János, aki beszédében külön kiemelte az ÁJTK két korábbi dékánjának, az őt Szegedre csábító Molnár Imrének, illetve a habilitációra biztató Besenyei Lajosnak a szerepét. Elismerte, első minisztersége (1998-2002) között nagyobb mértékben tudott részt venni a kar életében, az oktatásban, mint 2010 és 2014 között, ám ígéretet tett arra, a következő időszakban sokkal több figyelmet fordít az egyetemre, a kollégákra, barátokra és természetesen a hallgatókra. Az egyik fontos feladatként Hajdú Józsefhez hasonlóan a frankofónia szerepének növelését jelölte meg. – Angol és német nyelvű egyetem már működik hazánkban, szükség lenne egy valódi francia nyelvű felsőoktatási intézményre is, például itt, Szegeden, külföldi diákokkal is. Ezáltal a város tényleges nemzetközi kisugárzást nyerhetne – mondta erről.

 

SZTEinfo

Fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.