SZTE Info

martonyi_kiemelt

A 70 esztendős Martonyi Jánost köszöntötték

Az SZTE ÁJTK Nemzetközi Magánjogi Tanszékének professzora, hazánk külügyminisztere tiszteletére ünnepi kötetet is szerkesztettek barátai, kollégái.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Martonyi_Janos_koszontese_foto-_Donat_MG_8031016Szép hagyományt folytatva bensőséges ünnepség keretében köszöntötték a 70 esztendős Martonyi Jánost 2014. április 24-én az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán. A Nemzetközi Magánjogi Tanszék egyetemi tanárát elsőként Hajdú József, a kar dékánja méltatta. Kiemelte a professzor tudományos tevékenységének jelentőségét. Mint fogalmazott, a nemzetközi magánjog hosszú időn keresztül nem volt elég hangsúlyos a fakultás életében, Martonyi János azonban idekerülve tanszéket alapított, s méltó helyére juttatta a szakterületet. Emlékeztetett, a születésnapos tudós, közéleti személyiség régi szerelme a frankofónia, így a továbbiakban is számítanak rá, hiszen fontos feladatai lesznek egyebek mellett Szeged, a szegedi felsőoktatás frankofón központtá tételében.

 

A dékán után Nagy Csongor István, a Nemzetközi Magánjogi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, a Liber Amicorum Martonyi János című emlékkötet szerkesztője mondott beszédet, aki úgy fogalmazott, határozott célja volt, hogy valóban a „barátok könyve” készüljön el a születésnapra, ne a „kollégák könyve”. Ugyanakkor – árulta el – nem volt nehéz dolga a szerkesztésnél, hiszen Martonyi Jánost nemcsak rengetegen tisztelik, de sokak által szeretett emberről, sokak barátjáról van szó. A kötetben igyekeztek valamennyi, a professzor által ismert nyelven tanulmányokat közölni.

 

Dienes-Oehm Egon alkotmánybíró, az SZTE ÁJTK meghívott előadója anekdotákkal színesítette a programot: volt miről mesélnie, hiszen megtudtuk, 50 éve barátok és eszmetársak Martonyi Jánossal.


Martonyi_Janos_koszontese_galeria
A 70 esztendős Martonyi Jánost köszöntötték - GALÉRIA

 

Az ünnepelt köszönetet mondott a megemlékezésért, illetve az emlékkötetért, melyet nagy büszkeséggel fogadott. – Mindig is valóságos tudományos pályát szerettem volna befutni. 45-50 évvel ezelőtt az elmélet és a gyakorlat élesen elkülönült egymástól, én pedig az elméleti pálya helyett a gyakorlati munkát választottam, külkereskedelmi, külgazdasági jogász lettem. Aztán komoly változásokon ment keresztül az ország, és kiderült, az elmélet és a gyakorlat mégis közös nevezőre hozható. Szerencsésnek mondhatom magam, mert valóra válthattam vágyamat, egyszerre lehettem sikeres ügyvéd és egyetemi tanár diákokkal, elméleti háttérrel. Az elmélet és a gyakorlat összekapcsolását segítette pályafutásomban, hogy a rendszerváltást követően közéleti szerepet is vállaltam, két cikluson keresztül külügyminiszterként szolgáltam Magyarországot – hangsúlyozta Martonyi János, aki beszédében külön kiemelte az ÁJTK két korábbi dékánjának, az őt Szegedre csábító Molnár Imrének, illetve a habilitációra biztató Besenyei Lajosnak a szerepét. Elismerte, első minisztersége (1998-2002) között nagyobb mértékben tudott részt venni a kar életében, az oktatásban, mint 2010 és 2014 között, ám ígéretet tett arra, a következő időszakban sokkal több figyelmet fordít az egyetemre, a kollégákra, barátokra és természetesen a hallgatókra. Az egyik fontos feladatként Hajdú Józsefhez hasonlóan a frankofónia szerepének növelését jelölte meg. – Angol és német nyelvű egyetem már működik hazánkban, szükség lenne egy valódi francia nyelvű felsőoktatási intézményre is, például itt, Szegeden, külföldi diákokkal is. Ezáltal a város tényleges nemzetközi kisugárzást nyerhetne – mondta erről.

 

SZTEinfo

Fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00