SZTE Info

Angol tanulmányi versenyt rendezett az SZTE

Az SZTE Angol-Amerikai Intézet tanulmányi versenyt hirdetett a régió középiskolásai számára. A szóbeli fordulót 2014. március 29-én tartották, a középiskolás diákoknak egy történelmi kor jellegzetes alkotását kellett bemutatniuk. A versenyt a szolnoki Magyar Karina nyerte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Angol-Amerikai Intézet által meghirdetett tanulmányi verseny két fordulóból állt, az elsőben az iskolákban kellett online tesztet írniuk a diákoknak. Az angol és amerikai irodalom, történelem, kultúra, nyelv témaköreiben kellett kitölteniük egy 100 kérdéses feleletválasztós tesztet online vagy nyomtatott formában. A teszt megírására 150 perc állt rendelkezésükre.

 

Az írásbeli fordulót a szóbeli követte, amelyet 2014. március 29-én rendeztek meg a Bölcsészettudományi Kar konferenciatermében. Ebbe a körbe már csak az egyes iskolákból legjobban szereplő diákok jutottak be. A szóbeli versenyen egy történelmi korszakból egy jellegzetes alkotást kell bemutatniuk a diákoknak.

 

A vetélkedés három részből állt, a diákok kieséses rendszerben juthattak tovább a döntőbe. A fiataloknak otthon kellett felkészülniük a szóbeli megmérettetésre: maximum négy perc állt a rendelkezésükre, hogy angol nyelven valamelyik történelmi korszakból egy olyan jellegzetes alkotást mutassanak be, amely megítélésük szerint megtestesíti a kor legfontosabb kérdéseit, eszméit, problémáit. A választásukat meg is kellett indokolniuk.

 

A diákok előadását szakmai zsűri hallgatta meg, amelynek elnöke Fenyvesi Anna intézetvezető egyetemi docens volt, tagjai Kérchy Anna egyetemi adjunktus, Péter Róbert egyetemi adjunktus, Thomas Williams egyetemi tanársegéd és Kulcsár Zsófia hallgatói képviselő voltak.


Angol_tanulmanyi_verseny_galeria
Angol tanulmányi versenyt rendezett az SZTE - GALÉRIA (forrás: Facebook)

 

Eredmények:

 

1. hely: Magyar Karina, Varga Katalin Gimnázium, Szolnok

2. hely: Tóth Rebeka, Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium

3. hely (megosztva): Bondár Péter, Péter András Gimnázium, Szeghalom és Dékány Viola, Németh László Gimnázium, Hódmezővásárhely

4. hely: Antal Adriána, Csongrádi Batsányi János Gimnázium

5. hely: Fejes Roland, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

 

Sikeresen szerepeltek még:

 

Bán Klára, Kalocsai Szent István Gimnázium

Barna Bence, Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium

Csicsai Borbála, Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium

Dóka Bence, Bethlen Gábor Református Gimnázium, Hódmezővásárhely

Fokti Regina, Arany János Református Gimnázium, Nagykőrös

Lovas Norbert, Péter András Gimnázium, Szeghalom

Szalai Roland, Tömörkény István Gimnázium, Szeged

Tari Zsolt Attila, Gyomaendrődi Kner Imre Gimnázium

Török Ákos, Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Orosháza

Vincze Vilmos, Kecskeméti Református Gimnázium

 

A verseny ideje alatt a látogatók tájékoztatókat hallhattak az egyetemi életről, az intézetről és programjairól, találkozhattak és konzultálhattak a hallgatókkal is. A szervezésben segítettek Czégel Rebeka, Nagy Miklós, Mészáros Áron, Vincze Alexandra egyetemi hallgatók, előadást tartott Szőnyi György Endre professzor.

 

A versenyt támogatta a TÁMOP 4.2.3-12., a Grimm Kiadó, a Red Rome Bt., az SZTE EHÖK és az Oxford University Press.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.