SZTE Info

Angol tanulmányi versenyt rendezett az SZTE

Az SZTE Angol-Amerikai Intézet tanulmányi versenyt hirdetett a régió középiskolásai számára. A szóbeli fordulót 2014. március 29-én tartották, a középiskolás diákoknak egy történelmi kor jellegzetes alkotását kellett bemutatniuk. A versenyt a szolnoki Magyar Karina nyerte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Angol-Amerikai Intézet által meghirdetett tanulmányi verseny két fordulóból állt, az elsőben az iskolákban kellett online tesztet írniuk a diákoknak. Az angol és amerikai irodalom, történelem, kultúra, nyelv témaköreiben kellett kitölteniük egy 100 kérdéses feleletválasztós tesztet online vagy nyomtatott formában. A teszt megírására 150 perc állt rendelkezésükre.

 

Az írásbeli fordulót a szóbeli követte, amelyet 2014. március 29-én rendeztek meg a Bölcsészettudományi Kar konferenciatermében. Ebbe a körbe már csak az egyes iskolákból legjobban szereplő diákok jutottak be. A szóbeli versenyen egy történelmi korszakból egy jellegzetes alkotást kell bemutatniuk a diákoknak.

 

A vetélkedés három részből állt, a diákok kieséses rendszerben juthattak tovább a döntőbe. A fiataloknak otthon kellett felkészülniük a szóbeli megmérettetésre: maximum négy perc állt a rendelkezésükre, hogy angol nyelven valamelyik történelmi korszakból egy olyan jellegzetes alkotást mutassanak be, amely megítélésük szerint megtestesíti a kor legfontosabb kérdéseit, eszméit, problémáit. A választásukat meg is kellett indokolniuk.

 

A diákok előadását szakmai zsűri hallgatta meg, amelynek elnöke Fenyvesi Anna intézetvezető egyetemi docens volt, tagjai Kérchy Anna egyetemi adjunktus, Péter Róbert egyetemi adjunktus, Thomas Williams egyetemi tanársegéd és Kulcsár Zsófia hallgatói képviselő voltak.


Angol_tanulmanyi_verseny_galeria
Angol tanulmányi versenyt rendezett az SZTE - GALÉRIA (forrás: Facebook)

 

Eredmények:

 

1. hely: Magyar Karina, Varga Katalin Gimnázium, Szolnok

2. hely: Tóth Rebeka, Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium

3. hely (megosztva): Bondár Péter, Péter András Gimnázium, Szeghalom és Dékány Viola, Németh László Gimnázium, Hódmezővásárhely

4. hely: Antal Adriána, Csongrádi Batsányi János Gimnázium

5. hely: Fejes Roland, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

 

Sikeresen szerepeltek még:

 

Bán Klára, Kalocsai Szent István Gimnázium

Barna Bence, Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium

Csicsai Borbála, Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium

Dóka Bence, Bethlen Gábor Református Gimnázium, Hódmezővásárhely

Fokti Regina, Arany János Református Gimnázium, Nagykőrös

Lovas Norbert, Péter András Gimnázium, Szeghalom

Szalai Roland, Tömörkény István Gimnázium, Szeged

Tari Zsolt Attila, Gyomaendrődi Kner Imre Gimnázium

Török Ákos, Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Orosháza

Vincze Vilmos, Kecskeméti Református Gimnázium

 

A verseny ideje alatt a látogatók tájékoztatókat hallhattak az egyetemi életről, az intézetről és programjairól, találkozhattak és konzultálhattak a hallgatókkal is. A szervezésben segítettek Czégel Rebeka, Nagy Miklós, Mészáros Áron, Vincze Alexandra egyetemi hallgatók, előadást tartott Szőnyi György Endre professzor.

 

A versenyt támogatta a TÁMOP 4.2.3-12., a Grimm Kiadó, a Red Rome Bt., az SZTE EHÖK és az Oxford University Press.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.