SZTE Info

Angol tanulmányi versenyt rendezett az SZTE

Az SZTE Angol-Amerikai Intézet tanulmányi versenyt hirdetett a régió középiskolásai számára. A szóbeli fordulót 2014. március 29-én tartották, a középiskolás diákoknak egy történelmi kor jellegzetes alkotását kellett bemutatniuk. A versenyt a szolnoki Magyar Karina nyerte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Angol-Amerikai Intézet által meghirdetett tanulmányi verseny két fordulóból állt, az elsőben az iskolákban kellett online tesztet írniuk a diákoknak. Az angol és amerikai irodalom, történelem, kultúra, nyelv témaköreiben kellett kitölteniük egy 100 kérdéses feleletválasztós tesztet online vagy nyomtatott formában. A teszt megírására 150 perc állt rendelkezésükre.

 

Az írásbeli fordulót a szóbeli követte, amelyet 2014. március 29-én rendeztek meg a Bölcsészettudományi Kar konferenciatermében. Ebbe a körbe már csak az egyes iskolákból legjobban szereplő diákok jutottak be. A szóbeli versenyen egy történelmi korszakból egy jellegzetes alkotást kell bemutatniuk a diákoknak.

 

A vetélkedés három részből állt, a diákok kieséses rendszerben juthattak tovább a döntőbe. A fiataloknak otthon kellett felkészülniük a szóbeli megmérettetésre: maximum négy perc állt a rendelkezésükre, hogy angol nyelven valamelyik történelmi korszakból egy olyan jellegzetes alkotást mutassanak be, amely megítélésük szerint megtestesíti a kor legfontosabb kérdéseit, eszméit, problémáit. A választásukat meg is kellett indokolniuk.

 

A diákok előadását szakmai zsűri hallgatta meg, amelynek elnöke Fenyvesi Anna intézetvezető egyetemi docens volt, tagjai Kérchy Anna egyetemi adjunktus, Péter Róbert egyetemi adjunktus, Thomas Williams egyetemi tanársegéd és Kulcsár Zsófia hallgatói képviselő voltak.


Angol_tanulmanyi_verseny_galeria
Angol tanulmányi versenyt rendezett az SZTE - GALÉRIA (forrás: Facebook)

 

Eredmények:

 

1. hely: Magyar Karina, Varga Katalin Gimnázium, Szolnok

2. hely: Tóth Rebeka, Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium

3. hely (megosztva): Bondár Péter, Péter András Gimnázium, Szeghalom és Dékány Viola, Németh László Gimnázium, Hódmezővásárhely

4. hely: Antal Adriána, Csongrádi Batsányi János Gimnázium

5. hely: Fejes Roland, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

 

Sikeresen szerepeltek még:

 

Bán Klára, Kalocsai Szent István Gimnázium

Barna Bence, Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium

Csicsai Borbála, Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium

Dóka Bence, Bethlen Gábor Református Gimnázium, Hódmezővásárhely

Fokti Regina, Arany János Református Gimnázium, Nagykőrös

Lovas Norbert, Péter András Gimnázium, Szeghalom

Szalai Roland, Tömörkény István Gimnázium, Szeged

Tari Zsolt Attila, Gyomaendrődi Kner Imre Gimnázium

Török Ákos, Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Orosháza

Vincze Vilmos, Kecskeméti Református Gimnázium

 

A verseny ideje alatt a látogatók tájékoztatókat hallhattak az egyetemi életről, az intézetről és programjairól, találkozhattak és konzultálhattak a hallgatókkal is. A szervezésben segítettek Czégel Rebeka, Nagy Miklós, Mészáros Áron, Vincze Alexandra egyetemi hallgatók, előadást tartott Szőnyi György Endre professzor.

 

A versenyt támogatta a TÁMOP 4.2.3-12., a Grimm Kiadó, a Red Rome Bt., az SZTE EHÖK és az Oxford University Press.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 17.

Kiemelt_Kheten_TL

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa… – Habent sua fata libelli… – hangzott el Terentius Maurus közismert gondolata a szegedi egyetem jogász professzora, Trócsányi László „Párizsi Napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt… 2010. július – 2014. június című kötete bemutatóján. Az SZTE „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozat kiemelt könyvheti rendezvénye dedikációval zárult.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 28.
  10:00 - 15:00
  A 45 brazil tagállami és önkormányzati egyetemet – mintegy 700 ezer diákot - tömörítő Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities (ABRUEM) múlt novemberi közgyűlésén egyhangúan úgy határozott, hogy 2018-ban Magyarországot választja szakmai útja célországaként. A delegáció látogatásának célja, hogy megismerjék a magyar felsőoktatási rendszert, intézménylátogatások során feltérképezzék az együttműködési lehetőségeket. Részt vesznek találkozókon és egyeztetéseken, amelyek megalapozhatják a hosszútávú szakmai együttműködést a magyar felsőoktatási intézményekkel. A szervezet weboldala az alábbi linken érhető el: http://www2.abruem.org.br/international-relations/
 • *
  június 29.
  09:00 - 11:00
  Rendkívüli Fogorvosdoktor Avató Ünnepi Szenátus Ülés
 • június 29.
  09:00 - 11:00