SZTE Info

Angol tanulmányi versenyt rendezett az SZTE

Az SZTE Angol-Amerikai Intézet tanulmányi versenyt hirdetett a régió középiskolásai számára. A szóbeli fordulót 2014. március 29-én tartották, a középiskolás diákoknak egy történelmi kor jellegzetes alkotását kellett bemutatniuk. A versenyt a szolnoki Magyar Karina nyerte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Angol-Amerikai Intézet által meghirdetett tanulmányi verseny két fordulóból állt, az elsőben az iskolákban kellett online tesztet írniuk a diákoknak. Az angol és amerikai irodalom, történelem, kultúra, nyelv témaköreiben kellett kitölteniük egy 100 kérdéses feleletválasztós tesztet online vagy nyomtatott formában. A teszt megírására 150 perc állt rendelkezésükre.

 

Az írásbeli fordulót a szóbeli követte, amelyet 2014. március 29-én rendeztek meg a Bölcsészettudományi Kar konferenciatermében. Ebbe a körbe már csak az egyes iskolákból legjobban szereplő diákok jutottak be. A szóbeli versenyen egy történelmi korszakból egy jellegzetes alkotást kell bemutatniuk a diákoknak.

 

A vetélkedés három részből állt, a diákok kieséses rendszerben juthattak tovább a döntőbe. A fiataloknak otthon kellett felkészülniük a szóbeli megmérettetésre: maximum négy perc állt a rendelkezésükre, hogy angol nyelven valamelyik történelmi korszakból egy olyan jellegzetes alkotást mutassanak be, amely megítélésük szerint megtestesíti a kor legfontosabb kérdéseit, eszméit, problémáit. A választásukat meg is kellett indokolniuk.

 

A diákok előadását szakmai zsűri hallgatta meg, amelynek elnöke Fenyvesi Anna intézetvezető egyetemi docens volt, tagjai Kérchy Anna egyetemi adjunktus, Péter Róbert egyetemi adjunktus, Thomas Williams egyetemi tanársegéd és Kulcsár Zsófia hallgatói képviselő voltak.


Angol_tanulmanyi_verseny_galeria
Angol tanulmányi versenyt rendezett az SZTE - GALÉRIA (forrás: Facebook)

 

Eredmények:

 

1. hely: Magyar Karina, Varga Katalin Gimnázium, Szolnok

2. hely: Tóth Rebeka, Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium

3. hely (megosztva): Bondár Péter, Péter András Gimnázium, Szeghalom és Dékány Viola, Németh László Gimnázium, Hódmezővásárhely

4. hely: Antal Adriána, Csongrádi Batsányi János Gimnázium

5. hely: Fejes Roland, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

 

Sikeresen szerepeltek még:

 

Bán Klára, Kalocsai Szent István Gimnázium

Barna Bence, Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium

Csicsai Borbála, Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium

Dóka Bence, Bethlen Gábor Református Gimnázium, Hódmezővásárhely

Fokti Regina, Arany János Református Gimnázium, Nagykőrös

Lovas Norbert, Péter András Gimnázium, Szeghalom

Szalai Roland, Tömörkény István Gimnázium, Szeged

Tari Zsolt Attila, Gyomaendrődi Kner Imre Gimnázium

Török Ákos, Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Orosháza

Vincze Vilmos, Kecskeméti Református Gimnázium

 

A verseny ideje alatt a látogatók tájékoztatókat hallhattak az egyetemi életről, az intézetről és programjairól, találkozhattak és konzultálhattak a hallgatókkal is. A szervezésben segítettek Czégel Rebeka, Nagy Miklós, Mészáros Áron, Vincze Alexandra egyetemi hallgatók, előadást tartott Szőnyi György Endre professzor.

 

A versenyt támogatta a TÁMOP 4.2.3-12., a Grimm Kiadó, a Red Rome Bt., az SZTE EHÖK és az Oxford University Press.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  10:00 - 11:00
  Program: 10.00 – Görög Márta: Köszöntő 10.10 – Farkas Csaba: Megnyitó 10.20 – Duxné Velcsov Katalin: A cégformák változásai 10.40 – Czene Klára: Gondolatok a cégjog fejlődéséről a cégbírósági eljárás tükrében 11.00 – Miskolczi Bodnár Péter: Társaság alapítás 1988-2018 11.20 – Nochta Tibor: A magánjogi felelősség újabb útjairól a társasági jogban 11.40 – Pázmándi Kinga: Az üzletrész, mint eszmei dolog 12.00 – Szegedi András: Gondolatok a gazdasági társaságok tőkevédelmének fejlődéséről 13.30 – Bodzási Balázs: A társasági szerződés jogi jellege, különös tekintettel az érvénytelenségre 13.50 – Szabó Gabriella: Társasági jogi változások az ügyvéd szemével 14.10 – Farkas Csaba: Az üzletrész történeti megközelítésben
 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  Az SZTE Virtus Vállalkozáskatalizátor Program létrehozásával a Szegedi Tudomány-egyetem elsődleges célja, hogy a vállalkozói szemléletet és a vállalkozói kedvet népszerűsítse az egyetemisták és a kutatók körében. A Program keretein belül szakértői háttértámogatást biztosít az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság a vállalkozó kedvű fiataloknak. A rendezvényen szakmai előadást tart Ville Kairamo a Demola vezetője. Előadása címe: Regional and international dimensions of university-industry collaborations. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Vajda Tamás történész (SZTE Egyetemi Levéltár) előadása: A szegedi egyetem díszdoktora: Glattfelder Gyula csanádi püspök
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  A kiállítást megnyitja Kecskés László, közreműködik Kosztándi István Liszt-díjas hegedűművész.
 • szeptember 19.
  19:00 - 20:00