SZTE Info

Díjazták az egyetemi verspályázatok győzteseit

Eredményt hirdettek a szakmai zsűrik: az SZTE Egyetemi Tavasz 2014. április 10-i megnyitóján ünnepélyes keretek között átadták az universitas két verspályázatának díjait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Európaiság – Magyarság Verspályázat

 

2013 után 2014-ben is meghirdette verspályázatát az SZTE Médiacentrum, ezúttal a Tiszatáj Online irodalmi folyóirattal és az SZTE Kulturális Irodával közösen. A kiírók az „Európaiság – magyarság” témakörben, illetve mottó alatt várták a (korábban máshol még nem publikált) költeményeket – tisztelegve a 61 esztendős egyetemi lap és a Szegedi Tudományegyetem szépirodalmi hagyományai, valamint a 125 éve született Sík Sándor költő, piarista tanár, tartományfőnök emléke előtt is. A beérkezett számos művet a Zalán Tibor költő, Kollár Árpád költő és Annus Gábor, a Tiszatáj folyóirat művészeti vezetője alkotta rangos zsűri bírálta el. Az első helyre rangsorolták Beck Tamás Halotti beszéd című alkotását, a másodikra Utasi Hajnalka Jellem ereklyék című versét, míg a harmadikra Garaczi Zoltán Shut up című költeményét.

 

A győztes Beck Tamás 1976-ban született Zalaegerszegen. A Nyugat-Magyarországi Egyetemen szerzett bölcsészdiplomát. 2005 óta jelennek meg versei és prózai művei különböző irodalmi folyóiratokban. Két alkalommal érdemelt ki oklevelet a Salvatore Quasimodo Költőversenyen. Többször szerepelt országos antológiákban (Szép versek, Körkép), önálló kötettel még nem rendelkezik. A második Utasi Hajnalka 1974-ben született Jászberényben. Gyermekkora óta versben él, több pályázaton szerepelt sikeresen, I., II. és III. díjakat nyert már el. Antológiák, irodalmi lapok adják közre verseit, melyek már Jókai Anna, Pálfy Margit, Faludy György, Utassy József figyelmét is felkeltették. Mottója: „A költészet fűszerelegye bennem illatozik, mértékeivel kedvem szerint játszadozom.” A harmadik helyezett Garaczi Zoltán 1988-ban született Kecskeméten. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem történelem – magyar tanár szakos hallgatója. Eddig még csak könyvkritikákat publikált az Irodalmi Jelen folyóiratban. Magán kívül igyekszik mindent komolyan venni, szereti Nádasdy Ádám verseit és Szilasi László prózai munkáit.

 

Az első díjas művet ide kattintva olvashatja el. A zsűri által legjobbnak ítélt versek megjelennek a Szegedi Tudományegyetem Médiacentrum Hírportálja, illetve a Tiszatajonline.hu által közösen gondozott SZTEkult internetes felületen, valamint a Tiszatajonline.hu-n is.

 

Akrosztichon Verspályázat

 

Szintén sok költemény érkezett az akrosztichon verspályázatra. Az SZTE Kulturális Irodája pályázati fölhívásában is emlékeztetett arra, amit a Wikipedia is rögzít: „az akrosztichon (névrejtés) görög eredetű szó. Az ákros (=rendkívüli) és astíchos (=vers) szavak összekapcsolásával jött létre. Olyan költemény, melyben a versszakok (esetleg a sorok) kezdőbetűi összeolvasva egy nevet vagy valami mondást adnak ki”. E „titkos szó” most a Levendula. Ennek oka, hogy e költeményekkel ajándékozzák meg az SZTE Füvészkertben 2014. június 28–29. között megrendezendő I. Levendula Napok résztvevőit. A Szilasi László irodalomtörténész, író vezette zsűri összesen 18 hallgatót jutalmazott ingyenes füvészkerti belépővel, s háromnak ítélt oklevelet: Szvoboda Zoltán Mihálynak (TTIK I. mérnök informatikus; III. díj), Adankó Edinának (JGYPK I. képi ábrázolás; II. díj) és Géczi Gergő Istvánnak (GTK I. kereskedelem és marketing; I. díj).

 

Az I. Levendula Napokon rajtuk kívül az alábbi szerzők verseit fogja bemutatni a Szegedi Egyetemi Színház: Balogh Gyula (BTK I. MA magyar tanár), Tisóczki Péter (TTIK I. mérnök informatikus), Sárközy András (GYTK VI. gyógyszerész), Miksi István (TTIK IV. programtervező informatikus), Megyeri Csilla (FOK I. fogorvos), Mayer Szilvia (TTIK III. környezetmérnök), Dóra Dominik (MK II. élelmiszermérnök), Csaba Eszter Anna (JGYPK MA I. vizuális- és környezetkultúra tanár), Pigniczki Daniella (ÁOK II. általános orvos), Bártfai Csaba (BTK MA II. finnugrisztika), Ficzere Ágnes (ÁOK I. általános orvos), Sléder Nelli Noémi (ÁJTK IV. jogász), Varga Edina (BTK I. anglisztika), Kiszely Katalin (ÁJTK IV. jogász), Tóth Noémi (ÁOK II. általános orvos)

 

Az első díjas művet ide kattintva olvashatja el.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *