SZTE Info

Dömötör-díjátadó előtt szavazhatnak a legjobbakra, az SZTE-közönség favoritra

A színházi évad legjobbja kapja az Egyetemi Közönségdíjat, amelyre 2014. május 23-ig várják a szavazatokat. 2014. május 25-ig lehet szavazni a szegedi színházi élet legjobbjait elismerő Dömötör-díjra: a közönség 10 kategóriában 30 jelöltre voksolhat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Kulturális Iroda az egyetemi polgárok szavazatai alapján minden színi évad végén Egyetemi Közönségdíjat ad át egy arra érdemes színművésznek, aki a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának tagja. Az SZTE KI kéri: 2014. május 23- ig az egyetemi polgárok voksoljanak arra a művészre, aki szerintük az idei évadban a legjobb alakítást nyújtotta. Voksolni személyesen az SZTE Kulturális Irodában (Szeged, Dugonics tér 13. szám, földszint 32. szoba), telefonon: a 4045 belső számon, vagy a 62/544-045 városi számon; e-mailben a tajti.gabriella@rekt.szte.hu címen lehet.

Aki még a bizonytalanok táborába tartozik, annak érdemes ellátogatnia a Szegedi Tudományegyetem honlapjára: a Hírportálon emlékeztető ajánlókat olvashatnak a színházi eseményekről.


*


A Szegedi Nemzeti Színház művészeinek az elismerését szolgálja az 1998-ban alapított Dömötör-díj. A 2006-ban az önkormányzat hivatalos kitüntetései közé került elismerés megőrizte civil jellegét: a 10 kategóriában a szavazólapra került 3-3 jelölt közül továbbra is a közönség döntheti el, ki kaphatja a díjat. A szavazólapra került idei jelöltek – a legjobb férfi színészi alakítás kategóriában: Jakab Tamás (Az öreg hölgy látogatása); Király Levente (Ők tudják, mi a szerelem); Pataki Ferenc (Othello). Legjobb női színészi alakítás: Csorba Kata (Másikember); Fekete Gizi (Az öreg hölgy látogatása); Gidró Katalin (Othello). Legjobb operaénekes: Kelemen Zoltán (Hoffmann meséi); László Boldizsár (Hoffmann meséi); Szerekován János (Hamupipőke). Legjobb operaénekesnő: Kálnay Zsófia (Hamupipőke); Kónya Krisztina (Simon Boccanegra); Szemere Zita (Hoffmann meséi). Legjobb rendező: Barnák László (Másikember); Hollós Gábor (Az öreg hölgy látogatása); Juronics Tamás (Tavaszi áldozat). Legjobb díszlettervező: Fodor Viola (Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak); Mira János (Othello); Molnár Zsuzsa (Hoffmann meséi). Legjobb jelmeztervező: Benedek Mari (Memo); Bianca Imelda Jeremias (Othello); Varjas Zsófia (Ágacska). Legjobb férfi mellékszereplő: Báhner Péter (Az öreg hölgy látogatása); Poroszlay Kristóf (Othello); Sorbán Csaba (Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak). Legjobb női mellékszereplő: Borsos Beáta (Memo); Kéner Gabriella (Othello); Somogyvári Tímea Zita (Hamupipőke). Legjobb táncos: Czár Gergely (Tavaszi áldozat); Csetényi Vencel (Rítus); Takács Zsófia (Mimikri).

16. alkalommal adhatják le a voksukat a színházlátogatók – 2014. május 25-ig. Az ünnepélyes díjátadót 2014. május 31-én, a Szegedi Nemzeti Színházban tartják, az eseményre már megválthatóak a belépők a jegyirodákban.

A Dömötör-díj héttagú társadalmi kuratóriumának soros elnöki posztját 2014-ben Tajti Gabriella a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának vezetője tölti be. A kuratórium feladata hogy a színház ajánlásait is figyelembe véve összeállítsa, és nyilvánosságra hozza a jelöltek névsorát.

Szavazatokat csak az arra kibocsátott nyomtatványokon lehet leadni, melyet megtalálhatnak a kis- illetve a nagyszínház épületében, valamint a jegyirodákban is. Akinek erre nincs lehetősége, az otthonról is könnyedén leadhatja voksát a www.domotordij.designer.hu honlapra látogatva.

A gálán kiosztanak egy 11. díjat is, amely a legjobb háttérmunkásnak jár, erről azonban a legilletékesebbek, vagyis a színházi dolgozók szavaznak.

.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.