SZTE Info

Dömötör-díjátadó előtt szavazhatnak a legjobbakra, az SZTE-közönség favoritra

A színházi évad legjobbja kapja az Egyetemi Közönségdíjat, amelyre 2014. május 23-ig várják a szavazatokat. 2014. május 25-ig lehet szavazni a szegedi színházi élet legjobbjait elismerő Dömötör-díjra: a közönség 10 kategóriában 30 jelöltre voksolhat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Kulturális Iroda az egyetemi polgárok szavazatai alapján minden színi évad végén Egyetemi Közönségdíjat ad át egy arra érdemes színművésznek, aki a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának tagja. Az SZTE KI kéri: 2014. május 23- ig az egyetemi polgárok voksoljanak arra a művészre, aki szerintük az idei évadban a legjobb alakítást nyújtotta. Voksolni személyesen az SZTE Kulturális Irodában (Szeged, Dugonics tér 13. szám, földszint 32. szoba), telefonon: a 4045 belső számon, vagy a 62/544-045 városi számon; e-mailben a tajti.gabriella@rekt.szte.hu címen lehet.

Aki még a bizonytalanok táborába tartozik, annak érdemes ellátogatnia a Szegedi Tudományegyetem honlapjára: a Hírportálon emlékeztető ajánlókat olvashatnak a színházi eseményekről.


*


A Szegedi Nemzeti Színház művészeinek az elismerését szolgálja az 1998-ban alapított Dömötör-díj. A 2006-ban az önkormányzat hivatalos kitüntetései közé került elismerés megőrizte civil jellegét: a 10 kategóriában a szavazólapra került 3-3 jelölt közül továbbra is a közönség döntheti el, ki kaphatja a díjat. A szavazólapra került idei jelöltek – a legjobb férfi színészi alakítás kategóriában: Jakab Tamás (Az öreg hölgy látogatása); Király Levente (Ők tudják, mi a szerelem); Pataki Ferenc (Othello). Legjobb női színészi alakítás: Csorba Kata (Másikember); Fekete Gizi (Az öreg hölgy látogatása); Gidró Katalin (Othello). Legjobb operaénekes: Kelemen Zoltán (Hoffmann meséi); László Boldizsár (Hoffmann meséi); Szerekován János (Hamupipőke). Legjobb operaénekesnő: Kálnay Zsófia (Hamupipőke); Kónya Krisztina (Simon Boccanegra); Szemere Zita (Hoffmann meséi). Legjobb rendező: Barnák László (Másikember); Hollós Gábor (Az öreg hölgy látogatása); Juronics Tamás (Tavaszi áldozat). Legjobb díszlettervező: Fodor Viola (Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak); Mira János (Othello); Molnár Zsuzsa (Hoffmann meséi). Legjobb jelmeztervező: Benedek Mari (Memo); Bianca Imelda Jeremias (Othello); Varjas Zsófia (Ágacska). Legjobb férfi mellékszereplő: Báhner Péter (Az öreg hölgy látogatása); Poroszlay Kristóf (Othello); Sorbán Csaba (Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak). Legjobb női mellékszereplő: Borsos Beáta (Memo); Kéner Gabriella (Othello); Somogyvári Tímea Zita (Hamupipőke). Legjobb táncos: Czár Gergely (Tavaszi áldozat); Csetényi Vencel (Rítus); Takács Zsófia (Mimikri).

16. alkalommal adhatják le a voksukat a színházlátogatók – 2014. május 25-ig. Az ünnepélyes díjátadót 2014. május 31-én, a Szegedi Nemzeti Színházban tartják, az eseményre már megválthatóak a belépők a jegyirodákban.

A Dömötör-díj héttagú társadalmi kuratóriumának soros elnöki posztját 2014-ben Tajti Gabriella a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának vezetője tölti be. A kuratórium feladata hogy a színház ajánlásait is figyelembe véve összeállítsa, és nyilvánosságra hozza a jelöltek névsorát.

Szavazatokat csak az arra kibocsátott nyomtatványokon lehet leadni, melyet megtalálhatnak a kis- illetve a nagyszínház épületében, valamint a jegyirodákban is. Akinek erre nincs lehetősége, az otthonról is könnyedén leadhatja voksát a www.domotordij.designer.hu honlapra látogatva.

A gálán kiosztanak egy 11. díjat is, amely a legjobb háttérmunkásnak jár, erről azonban a legilletékesebbek, vagyis a színházi dolgozók szavaznak.

.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.