SZTE Info

Dömötör-díjátadó előtt szavazhatnak a legjobbakra, az SZTE-közönség favoritra

A színházi évad legjobbja kapja az Egyetemi Közönségdíjat, amelyre 2014. május 23-ig várják a szavazatokat. 2014. május 25-ig lehet szavazni a szegedi színházi élet legjobbjait elismerő Dömötör-díjra: a közönség 10 kategóriában 30 jelöltre voksolhat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Kulturális Iroda az egyetemi polgárok szavazatai alapján minden színi évad végén Egyetemi Közönségdíjat ad át egy arra érdemes színművésznek, aki a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának tagja. Az SZTE KI kéri: 2014. május 23- ig az egyetemi polgárok voksoljanak arra a művészre, aki szerintük az idei évadban a legjobb alakítást nyújtotta. Voksolni személyesen az SZTE Kulturális Irodában (Szeged, Dugonics tér 13. szám, földszint 32. szoba), telefonon: a 4045 belső számon, vagy a 62/544-045 városi számon; e-mailben a tajti.gabriella@rekt.szte.hu címen lehet.

Aki még a bizonytalanok táborába tartozik, annak érdemes ellátogatnia a Szegedi Tudományegyetem honlapjára: a Hírportálon emlékeztető ajánlókat olvashatnak a színházi eseményekről.


*


A Szegedi Nemzeti Színház művészeinek az elismerését szolgálja az 1998-ban alapított Dömötör-díj. A 2006-ban az önkormányzat hivatalos kitüntetései közé került elismerés megőrizte civil jellegét: a 10 kategóriában a szavazólapra került 3-3 jelölt közül továbbra is a közönség döntheti el, ki kaphatja a díjat. A szavazólapra került idei jelöltek – a legjobb férfi színészi alakítás kategóriában: Jakab Tamás (Az öreg hölgy látogatása); Király Levente (Ők tudják, mi a szerelem); Pataki Ferenc (Othello). Legjobb női színészi alakítás: Csorba Kata (Másikember); Fekete Gizi (Az öreg hölgy látogatása); Gidró Katalin (Othello). Legjobb operaénekes: Kelemen Zoltán (Hoffmann meséi); László Boldizsár (Hoffmann meséi); Szerekován János (Hamupipőke). Legjobb operaénekesnő: Kálnay Zsófia (Hamupipőke); Kónya Krisztina (Simon Boccanegra); Szemere Zita (Hoffmann meséi). Legjobb rendező: Barnák László (Másikember); Hollós Gábor (Az öreg hölgy látogatása); Juronics Tamás (Tavaszi áldozat). Legjobb díszlettervező: Fodor Viola (Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak); Mira János (Othello); Molnár Zsuzsa (Hoffmann meséi). Legjobb jelmeztervező: Benedek Mari (Memo); Bianca Imelda Jeremias (Othello); Varjas Zsófia (Ágacska). Legjobb férfi mellékszereplő: Báhner Péter (Az öreg hölgy látogatása); Poroszlay Kristóf (Othello); Sorbán Csaba (Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak). Legjobb női mellékszereplő: Borsos Beáta (Memo); Kéner Gabriella (Othello); Somogyvári Tímea Zita (Hamupipőke). Legjobb táncos: Czár Gergely (Tavaszi áldozat); Csetényi Vencel (Rítus); Takács Zsófia (Mimikri).

16. alkalommal adhatják le a voksukat a színházlátogatók – 2014. május 25-ig. Az ünnepélyes díjátadót 2014. május 31-én, a Szegedi Nemzeti Színházban tartják, az eseményre már megválthatóak a belépők a jegyirodákban.

A Dömötör-díj héttagú társadalmi kuratóriumának soros elnöki posztját 2014-ben Tajti Gabriella a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának vezetője tölti be. A kuratórium feladata hogy a színház ajánlásait is figyelembe véve összeállítsa, és nyilvánosságra hozza a jelöltek névsorát.

Szavazatokat csak az arra kibocsátott nyomtatványokon lehet leadni, melyet megtalálhatnak a kis- illetve a nagyszínház épületében, valamint a jegyirodákban is. Akinek erre nincs lehetősége, az otthonról is könnyedén leadhatja voksát a www.domotordij.designer.hu honlapra látogatva.

A gálán kiosztanak egy 11. díjat is, amely a legjobb háttérmunkásnak jár, erről azonban a legilletékesebbek, vagyis a színházi dolgozók szavaznak.

.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja