SZTE Info

Egy korty a szegedi tudományos könyvfolyamból

Tudományos könyveket mutatnak be a SZAB székházban 2014. április 15-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Maratoni” könyvbemutatót szervezetett a SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottsága. A múlt években felszínre kerülő könyvfolyamból 25 magyar és idegen nyelvű kiadványba, tanulmányba „kóstolhatnak bele” az érdeklődők 2014. április 15-én (kedden) 9 órától az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában (Szeged, Somogyi u. 7.). A programot Csúri Károly egyetemi tanár, a SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottsága elnöke nyitja meg.

 

A bemutatandó kötetek igen széles tematikai skálán mozognak. Olyan beszédes címekkel találkozunk, mint például „Kereszteződő jelentések világában. Tanulmányok a kiasztikus alakzatok működéséről”, Nagy L. Jánostól. Vagy: „A művészet eredete. Kultúra, evolúció, kogníció. (Az evolúciós gondolat)”, Horváth Márta szerkesztésében. Vagy: „Jaj de szépen harangoznak” címmel „Válogatás a Móra Ferenc Múzeum népzenei fonográf felvételeiből – Paksa Katalin szerkesztésében. „Lelkiségek, lelkiségi mozgalmak Magyarországon és Kelet-Közép-Európában” – Barna Gábor és Povedák Kinga szerkesztésében. A témakörök között ott az irodalomtudomány, a nyelvészet, a vallás- és néprajztudomány és a hispanisztika is.

Összesen 25, jobbára a szegedi egyetemhez kötődő szerző által írt könyv kerül terítékre.

 

A tudományos könyvek bemutatójának programja itt elérhető:

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.