SZTE Info

Egy vonalban megannyi érzés

A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség által rendezett kiállítás megnyitóján vehettek részt a látogatók, amelyen Simon András művész grafikái karolta körül őket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2014. április 2-án fuvolajátékkal kezdődött a kiállításmegnyitó, majd Serfőző Levente egyetemi lelkész köszöntötte a résztvevőket, és bemutatta a kiállított képek eredetét, jelentőségét. Az esemény megjelent Homoki-Nagy Mária, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese és természetesen Simon András művész. Serfőző Levente után Homoki-Nagy Mária vette át a szót, aki személyes élményét mesélte el. – Ahogy megláttam Simon András műveit, egy régi emlék jutott eszembe az egyetemi éveimről – mondta. Az utcán sétált, amikor egy hasonló stílusban megrajzolt ajándékkártyát adtak a kezébe. A képen ugyanúgy, egyetlen vonallal megrajzolt ábra volt, mely egy gyermekét ölelő anyát jelenített meg alatta egy felirattal: „Istent öleli gyermekként”. – Mélyen elgondolkoztatott ez a mondat, hiszen lehet, hogy nem minden ember így gondol gyermekére, amikor megöleli – mesélte. Ezután Simon Andrást hallhattuk, aki elmondta, hogy a művészeti élményt nem csak ő egyedül hozza létre. Ehhez két dolog kell: ő maga és a néző, hiszen befogadó nélkül ez a kölcsönhatás nem jöhet létre. Ugyanakkor arról is beszámolt, hogy rajzain keresztül nem a saját érdekeit képviseli, hanem vissza akar szolgáltatni abból a tehetségből, amit Istentől kapott.

A köszöntő és a beszédek után a látogatók zenei kíséret keretében szemlélhették a grafikákat, és engedhették, hogy átjárják őket a képek által nyújtott gondolatok és érzések. Simon András szívesen megbeszélte az érdeklődőkkel tapasztalataikat a rajzok megtekintése után, és megosztotta velük saját gondolatait a műveivel kapcsolatban.

Simon András tárlata 2014. április 8-áig még megtekinthetők a TIK-ben.

 

Herédi Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.