SZTE Info

Egy vonalban megannyi érzés

A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség által rendezett kiállítás megnyitóján vehettek részt a látogatók, amelyen Simon András művész grafikái karolta körül őket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2014. április 2-án fuvolajátékkal kezdődött a kiállításmegnyitó, majd Serfőző Levente egyetemi lelkész köszöntötte a résztvevőket, és bemutatta a kiállított képek eredetét, jelentőségét. Az esemény megjelent Homoki-Nagy Mária, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese és természetesen Simon András művész. Serfőző Levente után Homoki-Nagy Mária vette át a szót, aki személyes élményét mesélte el. – Ahogy megláttam Simon András műveit, egy régi emlék jutott eszembe az egyetemi éveimről – mondta. Az utcán sétált, amikor egy hasonló stílusban megrajzolt ajándékkártyát adtak a kezébe. A képen ugyanúgy, egyetlen vonallal megrajzolt ábra volt, mely egy gyermekét ölelő anyát jelenített meg alatta egy felirattal: „Istent öleli gyermekként”. – Mélyen elgondolkoztatott ez a mondat, hiszen lehet, hogy nem minden ember így gondol gyermekére, amikor megöleli – mesélte. Ezután Simon Andrást hallhattuk, aki elmondta, hogy a művészeti élményt nem csak ő egyedül hozza létre. Ehhez két dolog kell: ő maga és a néző, hiszen befogadó nélkül ez a kölcsönhatás nem jöhet létre. Ugyanakkor arról is beszámolt, hogy rajzain keresztül nem a saját érdekeit képviseli, hanem vissza akar szolgáltatni abból a tehetségből, amit Istentől kapott.

A köszöntő és a beszédek után a látogatók zenei kíséret keretében szemlélhették a grafikákat, és engedhették, hogy átjárják őket a képek által nyújtott gondolatok és érzések. Simon András szívesen megbeszélte az érdeklődőkkel tapasztalataikat a rajzok megtekintése után, és megosztotta velük saját gondolatait a műveivel kapcsolatban.

Simon András tárlata 2014. április 8-áig még megtekinthetők a TIK-ben.

 

Herédi Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.