SZTE Info

sansz-plakat-2-a3-page-001

Az Esélyegyenlőség Világnapja a szegedi egyetemen

Az esélyegyenlőségi világnapon várja programokkal az érdeklődőket az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ 2014. május 5-én és 6-án. Előadás a diszlexiásokról, láthatatlan kiállítás és képességek napja szerepel a programokban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az esélyegyenlőségi világnap apropóján két napos programsorozatot szervez az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ. Az Esélyegyenlőség Világnapjámnak programjait 2014. május 5-én, hétfőn 13.30-kor nyitja meg Sebőné Szenes Márta, az SZTE esélyegyenlőségi koordinátora az SZTE Rektori Hivatal épületének földszinti tárgyalójában.

13.45-től Oktatók is tanulhatják? címmel tart előadást az oktatók esélyegyenlőségi képzésének tapasztalatairól Meggyesné Hosszu Tímea és Máténé Homoki Tünde.

14 órától Diszlexiásokról felsőfokon címmel tart előadást a digitális kultúráról, a diszlexiáról és a felmentésektől Gyarmathy Éva, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének professzora az SZTE Rektori Hivatal földszinti tárgyalójában. (Az előadáshoz a Facebookon is lehet csatlakozni.)

 

Május 5-én, hétfőn és 6-án, kedden látogatható a Mini láthatatlan kiállítás a JATE Klub nagytermében, kizárólag egyetemi polgárok (hallgatók, oktatók és nem oktató dolgozók) részére. A Láthatatlan Kiállítás Budapest szegedi programja egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol megpróbálhatsz eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán. A Bízz vakon! mottóval meghirdetett kiállítás a budapesti kisebb, Szegedre hozott programja, amely a nemlátók és a látók világát igyekszik közelíteni egymáshoz, és pozitív élményeken keresztül tanítja meg, hogyan segíthetjük, s miképpen érthetjük meg őket. A kiállítást 8 fős csoportokban, egy látássérült vezető segítségével, 15 percenként induló csoportokkal lehet látogatni. Egy csoport 20-30 percet tölt benn a sötétben. A belépés ingyenes, a kiállításra érdemes előzetesen bejelentkezni. A kiállítás május 5-én, hétfőn 16.00-20.00-ig, május 6-án, kedden 10.00-12.00 és 13.00-18.00 óra között tart nyitva.

 

A Képességek Napját május 6-án, kedden 10 és 17 óra között rendezik meg az SZTE Rektori Hivatal épületében és a Dugonics téren. A SANSZ-napot 10 órakor nyitja meg a Rektori Hivatal földszinti tárgyalójában Sebőné Szenes Márta, SZTE Esélyegyenlőségi koordinátor és Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes. 10 óra 10 perctől mutatkoznak be az érdekvédelmi szervezetek, 11 órától pedig „Nem adom fel!” címmel kezdődik beszélgetés Papp Szabolccsal, aki a Nem Adom Fel Alapítványt képviseli. 11 és 17 óra között szakmai bemutatót rendeznek az Átriumban és a Dugonics téren kerekesszékes akadálypályával, zsonglőrbemutatóval és oktatással, élő könyvtárral, érzékenyítő játékokkal, segéd- és szimulációs eszközök bemutatójával és terápiás kutyabemutatóval. Itt mutatkoznak be az együttműködő szervezetek is: Csongrád Megyei CSEÖH, Kreatív Formák Alapítvány, Kiút Alapítvány, IH Rendezvényközpont, Napos Oldal Alapítvány, Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft., Nem Adom Fel Alapítvány, SINOSZ, S.O.S. Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat, Szivárvány Autizmus Egyesület, Vakok Csongrád Megyei Egyesülete.

 

A részletes program a Facebookon is megtalálható.

 

A programsorozat a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 pályázat keretében valósul meg.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 17.

Kiemelt_Kheten_TL

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa… – Habent sua fata libelli… – hangzott el Terentius Maurus közismert gondolata a szegedi egyetem jogász professzora, Trócsányi László „Párizsi Napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt… 2010. július – 2014. június című kötete bemutatóján. Az SZTE „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozat kiemelt könyvheti rendezvénye dedikációval zárult.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 26.
  13:00 - 14:00
  Az SZTE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tárgyalóterme a Klinika egykori vezetőjéről, Dr.Cserháti István Professzor Úrról kapja a nevét. Az ünnepélyes névtáblaavatóra a szervezők várják az érdeklődőket.
 • június 28.
  10:00 - 15:00
  A 45 brazil tagállami és önkormányzati egyetemet – mintegy 700 ezer diákot - tömörítő Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities (ABRUEM) múlt novemberi közgyűlésén egyhangúan úgy határozott, hogy 2018-ban Magyarországot választja szakmai útja célországaként. A delegáció látogatásának célja, hogy megismerjék a magyar felsőoktatási rendszert, intézménylátogatások során feltérképezzék az együttműködési lehetőségeket. Részt vesznek találkozókon és egyeztetéseken, amelyek megalapozhatják a hosszútávú szakmai együttműködést a magyar felsőoktatási intézményekkel. A szervezet weboldala az alábbi linken érhető el: http://www2.abruem.org.br/international-relations/
 • *
  június 29.
  09:00 - 11:00
  Rendkívüli Fogorvosdoktor Avató Ünnepi Szenátus Ülés