SZTE Info

fuveszkert_fold_napja_kiemelt

A Föld Napján avatták az új trópusi üvegházat az SZTE Füvészkertben

Hatalmas érdeklődés övezte 2014. április 26-án az SZTE Füvészkertben tartott Föld Napja programsorozatot, ahol kicsik és nagyok egyaránt megismerhették a természet szépségét és a környezetvédelem fontosságát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

füvészkert üvegházAz előző évek hagyományaihoz hűen az SZTE Füvészkert idén is családi programokkal várta a látogatókat a Föld Napja alkalmából. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel közös program során a szervezők nagy hangsúlyt fektettek környezetmegóvás, a szelektív hulladékgyűjtés és a környezettudatos életszemléletet fontosságának hangsúlyozására, mindezt játékos és szórakoztató formában. A gyerekeket bábelőadás, arcfestés és kézművel-foglalkozás, az idősebbeket pedig Öko-Labirintus és egy saját fejlesztésű fotoakusztikus hazugságvizsgáló műszer várta.


Idén azonban egy különleges megnyitóval is bővült a program, ugyanis a Föld Napja keretében 2014. április 26-án hivatalosan is átadták az újonnan felújított trópusi üvegházat. Ennek jelentőségét az adja, hogy több mint ezer növénynek ad otthont, méghozzá látogatóbarát formában. Például olyan információs táblákat helyeztek el szerte az üvegházban, amelyek nemcsak tájékoztatják az olvasót, de formálják is a környezetről alkotott nézeteit. Emellett a látogatóknak lehetőségük van egy galériáról letekintve megszemlélni a trópusi tavak élővilágát vagy a trópusi dzsungelt.


A meleg égövi hangulatot árasztó épületben Németh Anikó, a füvészkert igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket, és köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette az üvegház elkészültét. Elmondása szerint ugyanis nagy munka előzte meg a megnyitót. – Magának az épületnek az elkészítése fél évet vett igénybe, és további három-négy hónapig tartott, hogy minden növény a helyére kerüljön – mesélte nekünk Németh Anikó. – Viszont egy kertész sosem pihenhet. Volt, amikor éjjel egy órakor derült ki, hogy mégis szivárog a tónak egy része – osztott meg velünk néhány kulisszatitkot az igazgatónő. – Remélem, hogy az üvegház növényei még évtizedekig munkát fognak nekünk adni, a látogatóknak pedig egy remek látványosságot – felelte bizakodva Németh Anikó, miután a jövővel kapcsolatban kérdeztük.


fuveszkert_Fold_napja_2014_aprilis_galeria
A Föld Napján avatták az új trópusi üvegházat az SZTE Füvészkertjében - GALÉRIA


A megnyitón beszédet mondott Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora is. – Az új üvegház minden szempontból méltó az egyetem hírnevéhez – jelentette ki a köszöntőjében, hozzátéve, hogy az itt található gyűjtemény egy kis darabot szimbolizál a Földből, melyet érdemes megnézni. – Mindig szem előtt kell tartani a fenntarthatóságot. Az SZTE jelenleg a világon a 35. helyen áll a zöld egyetem rangsorában, amihez a füvészkert is nagyban hozzájárul – mondta büszkén Szabó Gábor, megosztva a jelenlévőkkel, hogy édesapja gyűjteményre révén nosztalgikus érzést keltenek benne a kiállított kaktuszok.


Egy rövid szünet után, ami alatt Várai Viktória hawaii táncával megidézte a meleg éghajlatok szépségét, Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vett át a szót, felelevenítve a füvészkert történetét. Beszélt arról, milyen nagy jelentősége van annak, hogy közel 100 éve már szorgos kezek ápolják Szegeden a világ minden pontjáról származó növényritkaságokat. Ám azt is hozzátette, hogy fontos az ilyen intézményeket a nagyközönség előtt is nyitva tartani, hogy az emberek láthassák a ritka növényeket. – Az itt található gyűjtemény mind tudományos, mind esztétikai szemmel nézve is élvezhető – zárta gondolatait Makrai László.

A Föld Napja azonban itt nem ért véget az SZTE Füvészkertjében, hiszen a szórakoztató és tanulságos programok egész nap várták az érdeklődőket.

 

Őszi Tamás

Fotó: Maróti János (SZEGEDma.hu)


Korábban írtuk:

Új trópusi üvegház és környezettudatos játékok az SZTE Füvészkertben

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.