SZTE Info

fuveszkert_fold_napja_kiemelt

A Föld Napján avatták az új trópusi üvegházat az SZTE Füvészkertben

Hatalmas érdeklődés övezte 2014. április 26-án az SZTE Füvészkertben tartott Föld Napja programsorozatot, ahol kicsik és nagyok egyaránt megismerhették a természet szépségét és a környezetvédelem fontosságát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

füvészkert üvegházAz előző évek hagyományaihoz hűen az SZTE Füvészkert idén is családi programokkal várta a látogatókat a Föld Napja alkalmából. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel közös program során a szervezők nagy hangsúlyt fektettek környezetmegóvás, a szelektív hulladékgyűjtés és a környezettudatos életszemléletet fontosságának hangsúlyozására, mindezt játékos és szórakoztató formában. A gyerekeket bábelőadás, arcfestés és kézművel-foglalkozás, az idősebbeket pedig Öko-Labirintus és egy saját fejlesztésű fotoakusztikus hazugságvizsgáló műszer várta.


Idén azonban egy különleges megnyitóval is bővült a program, ugyanis a Föld Napja keretében 2014. április 26-án hivatalosan is átadták az újonnan felújított trópusi üvegházat. Ennek jelentőségét az adja, hogy több mint ezer növénynek ad otthont, méghozzá látogatóbarát formában. Például olyan információs táblákat helyeztek el szerte az üvegházban, amelyek nemcsak tájékoztatják az olvasót, de formálják is a környezetről alkotott nézeteit. Emellett a látogatóknak lehetőségük van egy galériáról letekintve megszemlélni a trópusi tavak élővilágát vagy a trópusi dzsungelt.


A meleg égövi hangulatot árasztó épületben Németh Anikó, a füvészkert igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket, és köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette az üvegház elkészültét. Elmondása szerint ugyanis nagy munka előzte meg a megnyitót. – Magának az épületnek az elkészítése fél évet vett igénybe, és további három-négy hónapig tartott, hogy minden növény a helyére kerüljön – mesélte nekünk Németh Anikó. – Viszont egy kertész sosem pihenhet. Volt, amikor éjjel egy órakor derült ki, hogy mégis szivárog a tónak egy része – osztott meg velünk néhány kulisszatitkot az igazgatónő. – Remélem, hogy az üvegház növényei még évtizedekig munkát fognak nekünk adni, a látogatóknak pedig egy remek látványosságot – felelte bizakodva Németh Anikó, miután a jövővel kapcsolatban kérdeztük.


fuveszkert_Fold_napja_2014_aprilis_galeria
A Föld Napján avatták az új trópusi üvegházat az SZTE Füvészkertjében - GALÉRIA


A megnyitón beszédet mondott Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora is. – Az új üvegház minden szempontból méltó az egyetem hírnevéhez – jelentette ki a köszöntőjében, hozzátéve, hogy az itt található gyűjtemény egy kis darabot szimbolizál a Földből, melyet érdemes megnézni. – Mindig szem előtt kell tartani a fenntarthatóságot. Az SZTE jelenleg a világon a 35. helyen áll a zöld egyetem rangsorában, amihez a füvészkert is nagyban hozzájárul – mondta büszkén Szabó Gábor, megosztva a jelenlévőkkel, hogy édesapja gyűjteményre révén nosztalgikus érzést keltenek benne a kiállított kaktuszok.


Egy rövid szünet után, ami alatt Várai Viktória hawaii táncával megidézte a meleg éghajlatok szépségét, Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vett át a szót, felelevenítve a füvészkert történetét. Beszélt arról, milyen nagy jelentősége van annak, hogy közel 100 éve már szorgos kezek ápolják Szegeden a világ minden pontjáról származó növényritkaságokat. Ám azt is hozzátette, hogy fontos az ilyen intézményeket a nagyközönség előtt is nyitva tartani, hogy az emberek láthassák a ritka növényeket. – Az itt található gyűjtemény mind tudományos, mind esztétikai szemmel nézve is élvezhető – zárta gondolatait Makrai László.

A Föld Napja azonban itt nem ért véget az SZTE Füvészkertjében, hiszen a szórakoztató és tanulságos programok egész nap várták az érdeklődőket.

 

Őszi Tamás

Fotó: Maróti János (SZEGEDma.hu)


Korábban írtuk:

Új trópusi üvegház és környezettudatos játékok az SZTE Füvészkertben

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja