SZTE Info

fuveszkert_fold_napja_kiemelt

A Föld Napján avatták az új trópusi üvegházat az SZTE Füvészkertben

Hatalmas érdeklődés övezte 2014. április 26-án az SZTE Füvészkertben tartott Föld Napja programsorozatot, ahol kicsik és nagyok egyaránt megismerhették a természet szépségét és a környezetvédelem fontosságát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

füvészkert üvegházAz előző évek hagyományaihoz hűen az SZTE Füvészkert idén is családi programokkal várta a látogatókat a Föld Napja alkalmából. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel közös program során a szervezők nagy hangsúlyt fektettek környezetmegóvás, a szelektív hulladékgyűjtés és a környezettudatos életszemléletet fontosságának hangsúlyozására, mindezt játékos és szórakoztató formában. A gyerekeket bábelőadás, arcfestés és kézművel-foglalkozás, az idősebbeket pedig Öko-Labirintus és egy saját fejlesztésű fotoakusztikus hazugságvizsgáló műszer várta.


Idén azonban egy különleges megnyitóval is bővült a program, ugyanis a Föld Napja keretében 2014. április 26-án hivatalosan is átadták az újonnan felújított trópusi üvegházat. Ennek jelentőségét az adja, hogy több mint ezer növénynek ad otthont, méghozzá látogatóbarát formában. Például olyan információs táblákat helyeztek el szerte az üvegházban, amelyek nemcsak tájékoztatják az olvasót, de formálják is a környezetről alkotott nézeteit. Emellett a látogatóknak lehetőségük van egy galériáról letekintve megszemlélni a trópusi tavak élővilágát vagy a trópusi dzsungelt.


A meleg égövi hangulatot árasztó épületben Németh Anikó, a füvészkert igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket, és köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette az üvegház elkészültét. Elmondása szerint ugyanis nagy munka előzte meg a megnyitót. – Magának az épületnek az elkészítése fél évet vett igénybe, és további három-négy hónapig tartott, hogy minden növény a helyére kerüljön – mesélte nekünk Németh Anikó. – Viszont egy kertész sosem pihenhet. Volt, amikor éjjel egy órakor derült ki, hogy mégis szivárog a tónak egy része – osztott meg velünk néhány kulisszatitkot az igazgatónő. – Remélem, hogy az üvegház növényei még évtizedekig munkát fognak nekünk adni, a látogatóknak pedig egy remek látványosságot – felelte bizakodva Németh Anikó, miután a jövővel kapcsolatban kérdeztük.


fuveszkert_Fold_napja_2014_aprilis_galeria
A Föld Napján avatták az új trópusi üvegházat az SZTE Füvészkertjében - GALÉRIA


A megnyitón beszédet mondott Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora is. – Az új üvegház minden szempontból méltó az egyetem hírnevéhez – jelentette ki a köszöntőjében, hozzátéve, hogy az itt található gyűjtemény egy kis darabot szimbolizál a Földből, melyet érdemes megnézni. – Mindig szem előtt kell tartani a fenntarthatóságot. Az SZTE jelenleg a világon a 35. helyen áll a zöld egyetem rangsorában, amihez a füvészkert is nagyban hozzájárul – mondta büszkén Szabó Gábor, megosztva a jelenlévőkkel, hogy édesapja gyűjteményre révén nosztalgikus érzést keltenek benne a kiállított kaktuszok.


Egy rövid szünet után, ami alatt Várai Viktória hawaii táncával megidézte a meleg éghajlatok szépségét, Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vett át a szót, felelevenítve a füvészkert történetét. Beszélt arról, milyen nagy jelentősége van annak, hogy közel 100 éve már szorgos kezek ápolják Szegeden a világ minden pontjáról származó növényritkaságokat. Ám azt is hozzátette, hogy fontos az ilyen intézményeket a nagyközönség előtt is nyitva tartani, hogy az emberek láthassák a ritka növényeket. – Az itt található gyűjtemény mind tudományos, mind esztétikai szemmel nézve is élvezhető – zárta gondolatait Makrai László.

A Föld Napja azonban itt nem ért véget az SZTE Füvészkertjében, hiszen a szórakoztató és tanulságos programok egész nap várták az érdeklődőket.

 

Őszi Tamás

Fotó: Maróti János (SZEGEDma.hu)


Korábban írtuk:

Új trópusi üvegház és környezettudatos játékok az SZTE Füvészkertben

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018