SZTE Info

hangverseny_kiemelt

Hangversenyek az Egyetemi Tavasz fesztiválon

Az Egyetemi Tavasz programsorozat részeként a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar oktatói és hallgatói 2014 áprilisában öt különböző zenei rendezvényen mutatják meg tehetségüket és virtuozitásukat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. április 23-án, szerdán 19 órakor az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben S. Dobos Márta, az SZTE Zeneművészeti Karának docense, Velez Alekszandra gordonkaművész és Klebniczki György zongoraművész ad kamaraestet. S. Dobos Márta hegedűművész pályája kezdete óta rendszeresen koncertezik, Európa számos országában lépett fel. 2008 óta az Artisjus-díjas művésznő állandó kamarazene partnere Klebniczki György zongoraművész, az SZTE Zeneművészeti Karának tanársegédje, korrepetitora, akivel az elmúlt években számos önálló hangversenyt adtak itthon és külföldön. A zongoraművész 2004-ben és 2006-ban is elnyerte a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny különdíját. Zongoraművészi tevékenységeit elsősorban hangszeres zongorakísérőként, kamaraművészként folytatja, de számos rendezvényen, kamaraesteken szólistaként is fellép. A 2010-ben Artisjus-díjban részesült művész zenei tanulmányait jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában végzi. Az április 23-i esten Velez Alekszandrával, az SZTE Zeneművészeti Karának oktatójával közösen adnak kamaraestet, aki mint szólista, kamarazenész és zenekari művész szerepel belföldi és külföldi pódiumon egyaránt. Különböző kamara- és gordonkaversenyek, találkozók meghívott zsűritagjaként is tevékenykedik.

 

Varga Laura fuvolaművész és Vizsolyi Lívia fagottművész 2014. április 24-én, csütörtökön 19 órai kezdettel közös hangversenyt ad az SZTE Rektori Hivatal épületének dísztermében. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar docensei, korábban a Salieri Kamarazenekar tagjai voltak. Hosszú évek óta aktív szereplői az egyetemi kulturális fesztiváloknak. Az április 24-i hangverseny különlegessége, hogy a művészek hangszerükkel csupán szólóban, tehát zongorakíséret nélkül adnak műsort, valamint ősbemutatóként elhangzik Klebniczki György Magyarázatok duettje.

 

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Vonós Kamarazenekara 2014. április 25-én, pénteken 19 órai kezdettel hangversenyt ad az SZTE Zeneművészeti Karon. A Zeneművészeti Kar kiváló kamaraegyüttesének tagjai az intézmény vonós tanszakának hallgatói. Az együttes irányítója és hangversenymestere Kosztándi István, a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertmestere és zenekari szólistája, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar adjunktusa. Működése révén a Vonós Kamarazenekar nagyszerű lehetőséget kínál tagjainak a magas színvonalú művészi műhelymunkára és a begyakorolt művek közönség előtt való megszólaltatására. Az április 25-i esten a zeneirodalom két különböző korszakában – barokk és romantika – született, de stílusban egymáshoz közel álló kamaraművei csendülnek fel a kar egykori és jelenlegi hallgatói által, akik ezúttal szólistákként állnak közönség elé.

 

Az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben Császár Zsuzsanna ad zongoraestet 2014. április 28-án, hétfőn 19 órai kezdettel. A művésznő az SZTE Zeneművészeti Karának adjunktusa, több nemzetközi és országos verseny résztvevője és díjazottja. Szólistaként és kamarazenészként is rendszeresen koncertezik, és mesterkurzusokon tanít Magyarországon és külföldön egyaránt.

 

2014. április 29-én , kedden 19 órakor a Premier Harsona Kvartett várja koncerttel az érdeklődőket a Reök-palotában. Az együttes 2013 novemberében alakult az SZTE ZMK hallgatóiból majd 2013 decemberében tartották nagysikerű bemutatkozó koncertjük. A kvartett tagjai külföldi egyetemeken, világhírű harsonaművészek mesterkurzusain tanultak, és professzionális zenekarokkal járták be többek között az Egyesült Államokat, Németországot és Ázsiát. A zenekar tagjai: Czirok Zoltán, Dobi János, Major Lilla, Sztranyák Dávid, vendégfellépő: Dakó Lajos.

 

A hangversenyekről további információ itt: Egyetemi Tavasz programfüzet


A kamarazenekar koncertjének programja meghívója itt letölthető


Varga Laura és Vizsolyi Lívia koncertjének meghívója itt megtekinthető

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.