SZTE Info

hangverseny_kiemelt

Hangversenyek az Egyetemi Tavasz fesztiválon

Az Egyetemi Tavasz programsorozat részeként a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar oktatói és hallgatói 2014 áprilisában öt különböző zenei rendezvényen mutatják meg tehetségüket és virtuozitásukat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. április 23-án, szerdán 19 órakor az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben S. Dobos Márta, az SZTE Zeneművészeti Karának docense, Velez Alekszandra gordonkaművész és Klebniczki György zongoraművész ad kamaraestet. S. Dobos Márta hegedűművész pályája kezdete óta rendszeresen koncertezik, Európa számos országában lépett fel. 2008 óta az Artisjus-díjas művésznő állandó kamarazene partnere Klebniczki György zongoraművész, az SZTE Zeneművészeti Karának tanársegédje, korrepetitora, akivel az elmúlt években számos önálló hangversenyt adtak itthon és külföldön. A zongoraművész 2004-ben és 2006-ban is elnyerte a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny különdíját. Zongoraművészi tevékenységeit elsősorban hangszeres zongorakísérőként, kamaraművészként folytatja, de számos rendezvényen, kamaraesteken szólistaként is fellép. A 2010-ben Artisjus-díjban részesült művész zenei tanulmányait jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában végzi. Az április 23-i esten Velez Alekszandrával, az SZTE Zeneművészeti Karának oktatójával közösen adnak kamaraestet, aki mint szólista, kamarazenész és zenekari művész szerepel belföldi és külföldi pódiumon egyaránt. Különböző kamara- és gordonkaversenyek, találkozók meghívott zsűritagjaként is tevékenykedik.

 

Varga Laura fuvolaművész és Vizsolyi Lívia fagottművész 2014. április 24-én, csütörtökön 19 órai kezdettel közös hangversenyt ad az SZTE Rektori Hivatal épületének dísztermében. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar docensei, korábban a Salieri Kamarazenekar tagjai voltak. Hosszú évek óta aktív szereplői az egyetemi kulturális fesztiváloknak. Az április 24-i hangverseny különlegessége, hogy a művészek hangszerükkel csupán szólóban, tehát zongorakíséret nélkül adnak műsort, valamint ősbemutatóként elhangzik Klebniczki György Magyarázatok duettje.

 

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Vonós Kamarazenekara 2014. április 25-én, pénteken 19 órai kezdettel hangversenyt ad az SZTE Zeneművészeti Karon. A Zeneművészeti Kar kiváló kamaraegyüttesének tagjai az intézmény vonós tanszakának hallgatói. Az együttes irányítója és hangversenymestere Kosztándi István, a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertmestere és zenekari szólistája, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar adjunktusa. Működése révén a Vonós Kamarazenekar nagyszerű lehetőséget kínál tagjainak a magas színvonalú művészi műhelymunkára és a begyakorolt művek közönség előtt való megszólaltatására. Az április 25-i esten a zeneirodalom két különböző korszakában – barokk és romantika – született, de stílusban egymáshoz közel álló kamaraművei csendülnek fel a kar egykori és jelenlegi hallgatói által, akik ezúttal szólistákként állnak közönség elé.

 

Az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben Császár Zsuzsanna ad zongoraestet 2014. április 28-án, hétfőn 19 órai kezdettel. A művésznő az SZTE Zeneművészeti Karának adjunktusa, több nemzetközi és országos verseny résztvevője és díjazottja. Szólistaként és kamarazenészként is rendszeresen koncertezik, és mesterkurzusokon tanít Magyarországon és külföldön egyaránt.

 

2014. április 29-én , kedden 19 órakor a Premier Harsona Kvartett várja koncerttel az érdeklődőket a Reök-palotában. Az együttes 2013 novemberében alakult az SZTE ZMK hallgatóiból majd 2013 decemberében tartották nagysikerű bemutatkozó koncertjük. A kvartett tagjai külföldi egyetemeken, világhírű harsonaművészek mesterkurzusain tanultak, és professzionális zenekarokkal járták be többek között az Egyesült Államokat, Németországot és Ázsiát. A zenekar tagjai: Czirok Zoltán, Dobi János, Major Lilla, Sztranyák Dávid, vendégfellépő: Dakó Lajos.

 

A hangversenyekről további információ itt: Egyetemi Tavasz programfüzet


A kamarazenekar koncertjének programja meghívója itt letölthető


Varga Laura és Vizsolyi Lívia koncertjének meghívója itt megtekinthető

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.