Bezár

SZTEhírek

A húsvéti zokninyúl receptje

A húsvéti zokninyúl receptje

2014. április 18.
2 perc

Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központja rendszeresen szervez kézműves programokat. 2014. április 17-én a TIK-ben önkéntes segítőkkel együtt készíthettünk dekupázsolt tojást, tulipánt és zokninyulat Vukovich Katica és Szalárdi Réka útmutatásával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ kézműves délutánján mi a zokninyulat választottuk. Vittünk egy pár új, csíkos zoknit, az egyiket pöttyösre cseréltük. Kiderült, zokninyulat készíteni nagyon egyszerű, a hozzávalók: zokni, tű, hímzőfonal, cérna, vatelin, köles, olló.

 

Így készül: a zoknit fektessük le az asztalra, a sarkát igazítsuk a közepére. A lábujj felől vágjuk el középen a sarokrész felé, a sarokrésztől két ujjnyira legyen a vágás vége. Fordítsuk ki, és férceljük össze cérnával a füleket. Ez tíz perc; fiúknak, akik soha nem varrtak még: húsz. Fordítsuk vissza a színére a zoknit, és vágjuk le a szárrészt – ez lesz a gallérja. Ez után a nyuszit tömjük ki apróra tépett, gombócokká gyúrt vatelinnel, először a füleket, aztán a testet. A fület lazán tömjük, hogy legyen tartása, de ne kerüljön bele sok tömőanyag, mert a büszke húsvéti nyuszink hanyatt fog esni. És azt persze nem akarjuk. A fül után tömjük ki a testet, azt már lehet keményre tömni.

 

Husveti_zokninyul_galeria
A húsvéti zokninyúl receptje - GALÉRIA


A végén még tegyünk bele kölest vagy száraz babot is, ha ügyesek vagyunk, akkor ennek segítségével el tudjuk úgy igazítani a nyuszit, ha nem dől el. (A legjobb, ha két nyuszit készítünk, és akkor egymásnak tudnak támaszkodni). Ha megtöltöttük a zokninyuszi alját, varrjuk össze.

 

Ezután varrjunk neki színes hímzőfonálból szemet, szájat, orrot.

 

Végül helyezzük fel a kis gallért, aztán büszkén dőljünk hátra. Ilyen egyszerű ez.

 

szöveg és fotó: Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek