SZTE Info

Játékos ázsiai fesztivált rendeznek az SZTE Öthalmi Diáklakásokban

Az Öthalmi Napok (ÖN) 2014. április 15. és 17. között kreatív, játékos, fesztiválhangulatú időutazásra várja a diákszállás lakóit és az érdeklődőket. A téma: a Távol-Kelet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ázsia világa nem csak a programok keretében elevenedik meg az SZTE Öthalmi Diáklakásokban. A Zen Kert elmélyült gondolkodókat, meditálókat vár, a Kapoda Pagoda büszkén fogad bárkit, aki szalmában heverészne, a Dojo papírfalai pedig némán elrejtik azokat, akik elbújni, esetleg diszkréten beszélgetni szeretnének. A japán és kínai betűk, jelek és szimbólumok, illetve zászlók egész sora veszi körül a látogatókat, ám mielőtt még túlzottan ellazulnának, egy percre se m felejthetik. akármelyik árnyék egy tucat nindzsát rejthet. Akik mégis veszik a bátorságot, és ellátogatnak az egyetemi diákszállásra, láthatnak kendo-, kung-fu- és aikido-bemutatót, felfrissíthetik elméjüket és testüket az Ayurvéda jóga által, de hallhatnak kínai úti beszámolót és etikett-előadást is. A kultúrát is ápolják a kollégium lakói, akik szamurájnak, shaolin szerzetesnek és nindzsának öltöznek, mind testben, mind lélekben.

 

Ezt az egységet nem a Hadúr, és nem is a Klánvezér kovácsolja. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak kreatív közösségépítői karöltve hozzák létre az ÖN-t. Hogy hogyan is kell ezt elképzelni? A vetélkedők alatt a Zeneművészeti Kar szigorú üstdobosai verik a traktust. A tudomány aktuális és érdekes témáiról, a környezet védelméről a Természettudományi és Informatikai Kar Biológus Tanszékcsoport tanárai, hallgatói tartanak előadást. Ugyanakkor nem csak verbálisan védik a természetet a résztvevők. A rendezvény alatt a szemetet szelektíven gyűjtik, díszleteik, kellékein „hulladékok” újradolgozásával készülnek, a lakók sörkollektorokat építenek. Akik az esti koncertekre ropják, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat által biztosított nagysátor alatt teszik ezt. Akik éjszaka a DJ-ket hallgatják, megtehetik, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar kiváló hangosítást biztosít.

 

Szeged városa sem marad ki az orientalizációból. Az SZTE összes diákjának köze van a felsorolt intézményekhez, így mindenkit szertettel várnak a szervezők egy csakrát megnyitó, testet megedző keleti mulatozáson. A háromnapos lazulás összes programja, élménye ingyenes!

 

További információk: on.othalmidiaklakasok.hu.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.