SZTE Info

Játékos ázsiai fesztivált rendeznek az SZTE Öthalmi Diáklakásokban

Az Öthalmi Napok (ÖN) 2014. április 15. és 17. között kreatív, játékos, fesztiválhangulatú időutazásra várja a diákszállás lakóit és az érdeklődőket. A téma: a Távol-Kelet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ázsia világa nem csak a programok keretében elevenedik meg az SZTE Öthalmi Diáklakásokban. A Zen Kert elmélyült gondolkodókat, meditálókat vár, a Kapoda Pagoda büszkén fogad bárkit, aki szalmában heverészne, a Dojo papírfalai pedig némán elrejtik azokat, akik elbújni, esetleg diszkréten beszélgetni szeretnének. A japán és kínai betűk, jelek és szimbólumok, illetve zászlók egész sora veszi körül a látogatókat, ám mielőtt még túlzottan ellazulnának, egy percre se m felejthetik. akármelyik árnyék egy tucat nindzsát rejthet. Akik mégis veszik a bátorságot, és ellátogatnak az egyetemi diákszállásra, láthatnak kendo-, kung-fu- és aikido-bemutatót, felfrissíthetik elméjüket és testüket az Ayurvéda jóga által, de hallhatnak kínai úti beszámolót és etikett-előadást is. A kultúrát is ápolják a kollégium lakói, akik szamurájnak, shaolin szerzetesnek és nindzsának öltöznek, mind testben, mind lélekben.

 

Ezt az egységet nem a Hadúr, és nem is a Klánvezér kovácsolja. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak kreatív közösségépítői karöltve hozzák létre az ÖN-t. Hogy hogyan is kell ezt elképzelni? A vetélkedők alatt a Zeneművészeti Kar szigorú üstdobosai verik a traktust. A tudomány aktuális és érdekes témáiról, a környezet védelméről a Természettudományi és Informatikai Kar Biológus Tanszékcsoport tanárai, hallgatói tartanak előadást. Ugyanakkor nem csak verbálisan védik a természetet a résztvevők. A rendezvény alatt a szemetet szelektíven gyűjtik, díszleteik, kellékein „hulladékok” újradolgozásával készülnek, a lakók sörkollektorokat építenek. Akik az esti koncertekre ropják, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat által biztosított nagysátor alatt teszik ezt. Akik éjszaka a DJ-ket hallgatják, megtehetik, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar kiváló hangosítást biztosít.

 

Szeged városa sem marad ki az orientalizációból. Az SZTE összes diákjának köze van a felsorolt intézményekhez, így mindenkit szertettel várnak a szervezők egy csakrát megnyitó, testet megedző keleti mulatozáson. A háromnapos lazulás összes programja, élménye ingyenes!

 

További információk: on.othalmidiaklakasok.hu.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja