SZTE Info

Játékos ázsiai fesztivált rendeznek az SZTE Öthalmi Diáklakásokban

Az Öthalmi Napok (ÖN) 2014. április 15. és 17. között kreatív, játékos, fesztiválhangulatú időutazásra várja a diákszállás lakóit és az érdeklődőket. A téma: a Távol-Kelet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ázsia világa nem csak a programok keretében elevenedik meg az SZTE Öthalmi Diáklakásokban. A Zen Kert elmélyült gondolkodókat, meditálókat vár, a Kapoda Pagoda büszkén fogad bárkit, aki szalmában heverészne, a Dojo papírfalai pedig némán elrejtik azokat, akik elbújni, esetleg diszkréten beszélgetni szeretnének. A japán és kínai betűk, jelek és szimbólumok, illetve zászlók egész sora veszi körül a látogatókat, ám mielőtt még túlzottan ellazulnának, egy percre se m felejthetik. akármelyik árnyék egy tucat nindzsát rejthet. Akik mégis veszik a bátorságot, és ellátogatnak az egyetemi diákszállásra, láthatnak kendo-, kung-fu- és aikido-bemutatót, felfrissíthetik elméjüket és testüket az Ayurvéda jóga által, de hallhatnak kínai úti beszámolót és etikett-előadást is. A kultúrát is ápolják a kollégium lakói, akik szamurájnak, shaolin szerzetesnek és nindzsának öltöznek, mind testben, mind lélekben.

 

Ezt az egységet nem a Hadúr, és nem is a Klánvezér kovácsolja. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak kreatív közösségépítői karöltve hozzák létre az ÖN-t. Hogy hogyan is kell ezt elképzelni? A vetélkedők alatt a Zeneművészeti Kar szigorú üstdobosai verik a traktust. A tudomány aktuális és érdekes témáiról, a környezet védelméről a Természettudományi és Informatikai Kar Biológus Tanszékcsoport tanárai, hallgatói tartanak előadást. Ugyanakkor nem csak verbálisan védik a természetet a résztvevők. A rendezvény alatt a szemetet szelektíven gyűjtik, díszleteik, kellékein „hulladékok” újradolgozásával készülnek, a lakók sörkollektorokat építenek. Akik az esti koncertekre ropják, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat által biztosított nagysátor alatt teszik ezt. Akik éjszaka a DJ-ket hallgatják, megtehetik, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar kiváló hangosítást biztosít.

 

Szeged városa sem marad ki az orientalizációból. Az SZTE összes diákjának köze van a felsorolt intézményekhez, így mindenkit szertettel várnak a szervezők egy csakrát megnyitó, testet megedző keleti mulatozáson. A háromnapos lazulás összes programja, élménye ingyenes!

 

További információk: on.othalmidiaklakasok.hu.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.