SZTE Info

„Jelenből lesz a múlt” – Gausz Ildikó a nemrég megjelent egyetemi évkönyvről

A 2011-2012-es egyetemi évkönyv megjelenésének apropóján egyetemtörténetről és a kiadvány fontosságáról beszélgettünk Gausz Ildikóval, a szerkesztőbizottság titkárával, az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár Egyetemi Gyűjteményének főkönyvtárosával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Megjelent a Szegedi Tudományegyetem 2011-2012-es évkönyve, melyben megtalálható az adott időszakhoz kapcsolódó minden fontos egyetemtörténeti adat, kezdve a karok oktatóitól egészen a végzettek névsoráig. Az évkönyvek évről évre történő kiadása már hagyománynak számít, hiszen egészen 1921-től, az egyetem Szegedre kerülésétől kezdve tart. Ezek a példányok – sőt már a kolozsvári időszakhoz köthetőek is – kivétel nélkül megtalálhatóak az Egyetemi Gyűjtemény könyvespolcán, egy egészen egyedülálló és teljes gyűjteményt alkotva. Erről és sok másról is kérdeztük a szerkesztőbizottság titkárát a megjelent évkönyv kapcsán.

 

Egyetemtörténeti adalék

 

Az évkönyv egy egyetemtörténeti adalék, amely hagyományosan papíralapúan jelenik meg – magyarázta Gausz Ildikó, szeretetteljesen végighúzva a kezét a polcon, ott, ahol patinásan és tekintélyt parancsolóan sorakoznak az eddig kiadott kötetek. – Az ETR-rel helyettesített „Tanrendek” példája mutatja, hogy ami fizikálisan is megjelenik és kézbe vehető, az sokkal biztonságosabban őrzi meg az ismeretanyagot. Ezzel együtt elismerem, hogy digitális korunkban felülmúlhatatlan előnyt jelent egy jól kereshető adatbázis, mint amilyen az Egyetemi Könyvtár folyamatosan bővülő Contenta repozitóriumai között az UnivHistória. A világ elkerülhetetlenül a digitalizálás felé halad, így az évkönyv is létezik PDF formátumban – mesélte nekünk Gausz Ildikó, hozzátéve, hogy a papíralapú évkönyvek fellapozása tagadhatatlan érzelmi töltettel bír. – Emlékszem, amikor még hallgatóként vettem a kezembe az akkori évkönyvet, nekem is az volt az első, hogy megkerestem saját magamat a névsorban. Az oktatóknak is ez szokott lenni egyébként az automatikus reakciójuk, mert jó érzéssel tölti el őket, amikor rábukkannak a nevükre árulta el.

 

Az almanachtól az évkönyvig

 

– Bár nem gondolnánk, az évek során jelentős átalakuláson mentek át az évkönyvek – tette hozzá a szerkesztőbizottság titkára, kezébe véve egy kemény borítású példányt az 1934-35-ös tanévből. – Ez az első olyan kötet, amely almanach helyett már az évkönyv elnevezést viseli. Érdekes, de régen sokkal több személyes adat jelent meg az egyetem dolgozóiról – mutatott egy oldalra, ahol az oktatóknak még a pontos lakcímét is megadták. – Természetesen ez ma már egyáltalán nincs így. Nemcsak azért, mert személyiségi jogokat sértenénk ezzel, hanem mert annyi kar van, annyi dolgozóval, hogy ezeket képtelenség lenne egy könyvben összegyűjteni.

 

Az intézményi struktúra és az oktatói névsor mellett az évkönyvekben hagyományosan helyet kapnak az adott évben végzett hallgatók nevei; az intézmény rektorának tanévnyitó beszéde; a szenátus, a gazdasági tanács, valamint a kari tanácsok tagjainak névsora; egy évről évre bővülő egyetemtörténeti krónika és az adott tanévre vonatkozó egyetemi sajtóvisszhang. Azt még Gausz Ildikó sem tagadta, hogy ez egy száraz adathalmaz, ám a monotonitást a szerkesztőbizottság megpróbálja megtörni egy-egy színesítő írással. Idén Görög Márta beszámolóját lehet olvasni az SZTE Alma Mater működéséről. A következő kiadványban pedig a Szent-Györgyi-emlékévről lesz egy beszámoló.

 

A jelenből lesz múlt

 

– Én is úgy tartom, hogy a jelenből lesz a múlt – folytatta Gausz Ildikó. – Szükségünk van az ilyen egyetemtörténeti láncszemekre. Ezért is kötelességünk biztosítani azt, hogy ahogyan én most le tudtam emelni közel száz év távlatából egy évkönyvet 1934-ből, úgy a mostani példányokat is le tudja emelni egy száz évvel későbbi generáció.

 

Az évkönyv megjelenése a szerkesztőbizottság tagjainak – Pál József, Békési Imre, Csernay László, Molnár Imre, Mojzes Katalin és Gausz Ildikó – áldozatos munkájának köszönhető.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.