SZTE Info

Könyv útja túrán az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárban

A könyvtárosok világnapján, 2014. április 14-én különleges tárlatvezetésen vehettek részt a bibliotékába látogatók. Az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár munkatársai bemutatták, hogy mi minden történik egy könyvvel a beszerzéstől a polcra kerülésig.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemi bibliotékába bekerülő könyvek útja az állománygyarapítási osztályon kezdődik, ez az osztály a könyvtár alfája és ómegája, hiszen a beszerzés mellett a selejtezésre szánt könyvek is ide kerülnek – ismertette a túra kezdetén Molnár Andrea, a könyvtár állománygyarapítási osztályának csoportvezetője. Az osztályon dolgozók nemcsak könyvek, hanem nyomtatott és online folyóiratok, CD-k, adatbázisok előfizetésével is foglalkoznak. Az egyetemi bibliotéka állománya négy nagy forrásból gyarapszik; a kötelespéldány-szolgálat által, vásárlásból, ajándékozásból, felajánlásból és nemzetközi és belföldi cserékből. Az osztályon működő gyűjteményszervezési iroda szakreferensei hangolják össze az egyetemi egységek dokumentum igényét, döntenek a beszerzések szükségességéről és folyamatos kapcsolatban állnak az egyetemi karok, tanszékek munkatársaival.

 

Az osztályon egy úgynevezett fertőtlenítési helység is található, melyben a gombafertőzött, penészes dokumentumokat vegyszeres eljárással kezelik – tudtuk meg Molnár Andreától. A könyvek útja az állománygyarapítási osztályról a feldolgozó osztályra visz tovább, ahol a beszerezett dokumentumok számítógépes állományba vétele zajlik. Az osztály elektronikus katalógusépítést végez, mely a könyv formai – szerző, cím, műfaj, megjelenési adatok feltüntetése – és tartalmi feltárást, azaz tárgyszavazást jelent. Az újonnan beszerzett könyvek feldolgozása mellett úgynevezett retrospektív feldolgozást is végeznek, azaz régi könyvek feltárásával is foglalkoznak. A könyveken elhelyezett színes címkék nyomtatása is itt zajlik, melyen az ETO (Egyetemes Tizedes Osztályozás)-számot és a dokumentum leltári számát is feltüntetik. Innen a könyvek a számozásnak és színezésnek megfelelően kerülnek ki a polcokra – tudtuk meg Kossuth Gabriellától, a könyvtár feldolgozó osztályának munkatársától.

 

A könyvek útja során nagy szerepet játszik a könyvtárban működő kötészet, melyben a használat során megrongálódott, elszakadt könyveket javítják, kötik újra. A kötés két nagy lépésből áll; a könyvtest ragasztásából vagy varrásából és a könyvtábla elkészítéséből, melyet az összeragasztás után betűbefogó szerkezet segítségével hő eljárással szövegeznek – ismertette a túra végén Kádár László, a kötészet munkatársa.

 

2015. április 15-én, kedden 15 órakor „Régiségek, ritkaságok, különlegességek” címmel újabb rendhagyó tárlatvezetést szerveznek az egyetemi könyvtár munkatársai, melyen a bibliotéka különgyűjteményeiről tudhatnak meg mindent a látogatók.

 

Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.