SZTE Info

Könyv útja túrán az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárban

A könyvtárosok világnapján, 2014. április 14-én különleges tárlatvezetésen vehettek részt a bibliotékába látogatók. Az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár munkatársai bemutatták, hogy mi minden történik egy könyvvel a beszerzéstől a polcra kerülésig.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemi bibliotékába bekerülő könyvek útja az állománygyarapítási osztályon kezdődik, ez az osztály a könyvtár alfája és ómegája, hiszen a beszerzés mellett a selejtezésre szánt könyvek is ide kerülnek – ismertette a túra kezdetén Molnár Andrea, a könyvtár állománygyarapítási osztályának csoportvezetője. Az osztályon dolgozók nemcsak könyvek, hanem nyomtatott és online folyóiratok, CD-k, adatbázisok előfizetésével is foglalkoznak. Az egyetemi bibliotéka állománya négy nagy forrásból gyarapszik; a kötelespéldány-szolgálat által, vásárlásból, ajándékozásból, felajánlásból és nemzetközi és belföldi cserékből. Az osztályon működő gyűjteményszervezési iroda szakreferensei hangolják össze az egyetemi egységek dokumentum igényét, döntenek a beszerzések szükségességéről és folyamatos kapcsolatban állnak az egyetemi karok, tanszékek munkatársaival.

 

Az osztályon egy úgynevezett fertőtlenítési helység is található, melyben a gombafertőzött, penészes dokumentumokat vegyszeres eljárással kezelik – tudtuk meg Molnár Andreától. A könyvek útja az állománygyarapítási osztályról a feldolgozó osztályra visz tovább, ahol a beszerezett dokumentumok számítógépes állományba vétele zajlik. Az osztály elektronikus katalógusépítést végez, mely a könyv formai – szerző, cím, műfaj, megjelenési adatok feltüntetése – és tartalmi feltárást, azaz tárgyszavazást jelent. Az újonnan beszerzett könyvek feldolgozása mellett úgynevezett retrospektív feldolgozást is végeznek, azaz régi könyvek feltárásával is foglalkoznak. A könyveken elhelyezett színes címkék nyomtatása is itt zajlik, melyen az ETO (Egyetemes Tizedes Osztályozás)-számot és a dokumentum leltári számát is feltüntetik. Innen a könyvek a számozásnak és színezésnek megfelelően kerülnek ki a polcokra – tudtuk meg Kossuth Gabriellától, a könyvtár feldolgozó osztályának munkatársától.

 

A könyvek útja során nagy szerepet játszik a könyvtárban működő kötészet, melyben a használat során megrongálódott, elszakadt könyveket javítják, kötik újra. A kötés két nagy lépésből áll; a könyvtest ragasztásából vagy varrásából és a könyvtábla elkészítéséből, melyet az összeragasztás után betűbefogó szerkezet segítségével hő eljárással szövegeznek – ismertette a túra végén Kádár László, a kötészet munkatársa.

 

2015. április 15-én, kedden 15 órakor „Régiségek, ritkaságok, különlegességek” címmel újabb rendhagyó tárlatvezetést szerveznek az egyetemi könyvtár munkatársai, melyen a bibliotéka különgyűjteményeiről tudhatnak meg mindent a látogatók.

 

Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.