SZTE Info

Könyv útja túrán az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárban

A könyvtárosok világnapján, 2014. április 14-én különleges tárlatvezetésen vehettek részt a bibliotékába látogatók. Az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár munkatársai bemutatták, hogy mi minden történik egy könyvvel a beszerzéstől a polcra kerülésig.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemi bibliotékába bekerülő könyvek útja az állománygyarapítási osztályon kezdődik, ez az osztály a könyvtár alfája és ómegája, hiszen a beszerzés mellett a selejtezésre szánt könyvek is ide kerülnek – ismertette a túra kezdetén Molnár Andrea, a könyvtár állománygyarapítási osztályának csoportvezetője. Az osztályon dolgozók nemcsak könyvek, hanem nyomtatott és online folyóiratok, CD-k, adatbázisok előfizetésével is foglalkoznak. Az egyetemi bibliotéka állománya négy nagy forrásból gyarapszik; a kötelespéldány-szolgálat által, vásárlásból, ajándékozásból, felajánlásból és nemzetközi és belföldi cserékből. Az osztályon működő gyűjteményszervezési iroda szakreferensei hangolják össze az egyetemi egységek dokumentum igényét, döntenek a beszerzések szükségességéről és folyamatos kapcsolatban állnak az egyetemi karok, tanszékek munkatársaival.

 

Az osztályon egy úgynevezett fertőtlenítési helység is található, melyben a gombafertőzött, penészes dokumentumokat vegyszeres eljárással kezelik – tudtuk meg Molnár Andreától. A könyvek útja az állománygyarapítási osztályról a feldolgozó osztályra visz tovább, ahol a beszerezett dokumentumok számítógépes állományba vétele zajlik. Az osztály elektronikus katalógusépítést végez, mely a könyv formai – szerző, cím, műfaj, megjelenési adatok feltüntetése – és tartalmi feltárást, azaz tárgyszavazást jelent. Az újonnan beszerzett könyvek feldolgozása mellett úgynevezett retrospektív feldolgozást is végeznek, azaz régi könyvek feltárásával is foglalkoznak. A könyveken elhelyezett színes címkék nyomtatása is itt zajlik, melyen az ETO (Egyetemes Tizedes Osztályozás)-számot és a dokumentum leltári számát is feltüntetik. Innen a könyvek a számozásnak és színezésnek megfelelően kerülnek ki a polcokra – tudtuk meg Kossuth Gabriellától, a könyvtár feldolgozó osztályának munkatársától.

 

A könyvek útja során nagy szerepet játszik a könyvtárban működő kötészet, melyben a használat során megrongálódott, elszakadt könyveket javítják, kötik újra. A kötés két nagy lépésből áll; a könyvtest ragasztásából vagy varrásából és a könyvtábla elkészítéséből, melyet az összeragasztás után betűbefogó szerkezet segítségével hő eljárással szövegeznek – ismertette a túra végén Kádár László, a kötészet munkatársa.

 

2015. április 15-én, kedden 15 órakor „Régiségek, ritkaságok, különlegességek” címmel újabb rendhagyó tárlatvezetést szerveznek az egyetemi könyvtár munkatársai, melyen a bibliotéka különgyűjteményeiről tudhatnak meg mindent a látogatók.

 

Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00