SZTE Info

Könyv útja túrán az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárban

A könyvtárosok világnapján, 2014. április 14-én különleges tárlatvezetésen vehettek részt a bibliotékába látogatók. Az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár munkatársai bemutatták, hogy mi minden történik egy könyvvel a beszerzéstől a polcra kerülésig.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemi bibliotékába bekerülő könyvek útja az állománygyarapítási osztályon kezdődik, ez az osztály a könyvtár alfája és ómegája, hiszen a beszerzés mellett a selejtezésre szánt könyvek is ide kerülnek – ismertette a túra kezdetén Molnár Andrea, a könyvtár állománygyarapítási osztályának csoportvezetője. Az osztályon dolgozók nemcsak könyvek, hanem nyomtatott és online folyóiratok, CD-k, adatbázisok előfizetésével is foglalkoznak. Az egyetemi bibliotéka állománya négy nagy forrásból gyarapszik; a kötelespéldány-szolgálat által, vásárlásból, ajándékozásból, felajánlásból és nemzetközi és belföldi cserékből. Az osztályon működő gyűjteményszervezési iroda szakreferensei hangolják össze az egyetemi egységek dokumentum igényét, döntenek a beszerzések szükségességéről és folyamatos kapcsolatban állnak az egyetemi karok, tanszékek munkatársaival.

 

Az osztályon egy úgynevezett fertőtlenítési helység is található, melyben a gombafertőzött, penészes dokumentumokat vegyszeres eljárással kezelik – tudtuk meg Molnár Andreától. A könyvek útja az állománygyarapítási osztályról a feldolgozó osztályra visz tovább, ahol a beszerezett dokumentumok számítógépes állományba vétele zajlik. Az osztály elektronikus katalógusépítést végez, mely a könyv formai – szerző, cím, műfaj, megjelenési adatok feltüntetése – és tartalmi feltárást, azaz tárgyszavazást jelent. Az újonnan beszerzett könyvek feldolgozása mellett úgynevezett retrospektív feldolgozást is végeznek, azaz régi könyvek feltárásával is foglalkoznak. A könyveken elhelyezett színes címkék nyomtatása is itt zajlik, melyen az ETO (Egyetemes Tizedes Osztályozás)-számot és a dokumentum leltári számát is feltüntetik. Innen a könyvek a számozásnak és színezésnek megfelelően kerülnek ki a polcokra – tudtuk meg Kossuth Gabriellától, a könyvtár feldolgozó osztályának munkatársától.

 

A könyvek útja során nagy szerepet játszik a könyvtárban működő kötészet, melyben a használat során megrongálódott, elszakadt könyveket javítják, kötik újra. A kötés két nagy lépésből áll; a könyvtest ragasztásából vagy varrásából és a könyvtábla elkészítéséből, melyet az összeragasztás után betűbefogó szerkezet segítségével hő eljárással szövegeznek – ismertette a túra végén Kádár László, a kötészet munkatársa.

 

2015. április 15-én, kedden 15 órakor „Régiségek, ritkaságok, különlegességek” címmel újabb rendhagyó tárlatvezetést szerveznek az egyetemi könyvtár munkatársai, melyen a bibliotéka különgyűjteményeiről tudhatnak meg mindent a látogatók.

 

Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *