SZTE Info

Könyvfesztivál Budapesten SZTE-s alkotásokkal

Az irodalmi élet meghatározó szakmai és kulturális fóruma, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál immáron 21. alkalommal nyújt bepillantást a legújabban megjelent kötetekbe, valamint a látogatók képet kaphatnak az uralkodó trendekről, piaci mozgásokról is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 2014. április 24. és 27. között ingyenes programokkal várja a látogatókat a Millenárison. A fesztivál látogatottsága évről évre gyarapszik, ami nem meglepő, hiszen a szervezők színes programokkal várják a látogatókat. Dedikálások, irodalmi estek mellett sor kerül író-olvasó találkozókra, színházi bemutatókra, koncertekre, felolvasásokra is, valamint a gyerekeknek külön programmal is készülnek, a Gyerek(b)irodalom szórakoztatja a családos könyvbarátokat.

A programokat böngészve az idei rendezvényen szegedi kötődésű nevekkel is találkozhatunk. A Typotex Kiadó újdonságai között például megtaláljuk Gyenge Zoltán – a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének tanszékvezető professzora – könyvét, mely a mítoszok értelmezését járja körbe, rengeteg képi anyaggal kiegészülve. A Kép és mítosz című könyv tehát egyfajta mitológiaértelmezés a különböző korok és filozófiák tükrében. A szerző kiemeli, hogy a mítoszok kapcsán a hagyományos fogalmi kereteket mintegy háttérbe szorítva a képekben, történetekben való gondolkodást helyezi előtérbe. Ezzel az interpretáció egy olyan alternatíváját kínálja, mely mindenképpen figyelemre, és olvasásra méltó művé emeli a Kép és mítoszt.

Szilasi László, az SZTE Magyar Irodalmi Tanszék egyetemi docense a Harmadik híd című kötetét mutatja be az érdeklődőknek. A szerzővel Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke beszélget. A kötetbemutatóra 2014. április 26-án 15 órakor kerül sor, melyet követően a szerző dedikálja is a Magvető kiadó gondozásában megjelent regényét.

 

Ottroba Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 25.
  10:00 - 11:00
  “This talk first reviews important observational characteristics of the body image on the Shroud of Turin, some of which come from the 1978 STURP expedition to examine the Shroud directly in Turin, for which Dr. Jackson was its team leader. Following this, several examples will be presented to demonstrate how various image formation hypotheses can be rejected by testing against the available observational data, according to the Scientific Method. Next, a subset of the observational data is used to formulate the presenter’s hypothesis of image formation involving radiation and gravity. The remainder of the observational data of the Shroud image, which were not used to construct the hypothesis, are then used to test the hypothesis. The talk concludes with a summary and significance of the above analysis.”
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • szeptember 29.
  14:00 - 18:00
  Az SZTE Konfuciusz Intézet sok szeretettel vár minden kedves vendéget a Konfuciusz Napon. A programsorozat két részből áll. 15.00 és 17.00 óra között a látogatóink interaktív állomásainkon játékos formában ismerkedhetnek meg Kínával. A feladatokat teljesítő résztvevők értékes ajándékokat nyerhetnek. 17.00 órakor kezdődik gálaműsorunk, amelyen különböző Kínával kapcsolható műsorszámokat mutatnak be a Konfuciusz Intézet hallgatói, tanárai, barátai. A programon a részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a konfuciusz@rekt.szte.hu címen lehet.