SZTE Info

Könyvfesztivál Budapesten SZTE-s alkotásokkal

Az irodalmi élet meghatározó szakmai és kulturális fóruma, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál immáron 21. alkalommal nyújt bepillantást a legújabban megjelent kötetekbe, valamint a látogatók képet kaphatnak az uralkodó trendekről, piaci mozgásokról is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 2014. április 24. és 27. között ingyenes programokkal várja a látogatókat a Millenárison. A fesztivál látogatottsága évről évre gyarapszik, ami nem meglepő, hiszen a szervezők színes programokkal várják a látogatókat. Dedikálások, irodalmi estek mellett sor kerül író-olvasó találkozókra, színházi bemutatókra, koncertekre, felolvasásokra is, valamint a gyerekeknek külön programmal is készülnek, a Gyerek(b)irodalom szórakoztatja a családos könyvbarátokat.

A programokat böngészve az idei rendezvényen szegedi kötődésű nevekkel is találkozhatunk. A Typotex Kiadó újdonságai között például megtaláljuk Gyenge Zoltán – a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének tanszékvezető professzora – könyvét, mely a mítoszok értelmezését járja körbe, rengeteg képi anyaggal kiegészülve. A Kép és mítosz című könyv tehát egyfajta mitológiaértelmezés a különböző korok és filozófiák tükrében. A szerző kiemeli, hogy a mítoszok kapcsán a hagyományos fogalmi kereteket mintegy háttérbe szorítva a képekben, történetekben való gondolkodást helyezi előtérbe. Ezzel az interpretáció egy olyan alternatíváját kínálja, mely mindenképpen figyelemre, és olvasásra méltó művé emeli a Kép és mítoszt.

Szilasi László, az SZTE Magyar Irodalmi Tanszék egyetemi docense a Harmadik híd című kötetét mutatja be az érdeklődőknek. A szerzővel Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke beszélget. A kötetbemutatóra 2014. április 26-án 15 órakor kerül sor, melyet követően a szerző dedikálja is a Magvető kiadó gondozásában megjelent regényét.

 

Ottroba Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 17.

Kiemelt_Kheten_TL

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa… – Habent sua fata libelli… – hangzott el Terentius Maurus közismert gondolata a szegedi egyetem jogász professzora, Trócsányi László „Párizsi Napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt… 2010. július – 2014. június című kötete bemutatóján. Az SZTE „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozat kiemelt könyvheti rendezvénye dedikációval zárult.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 28.
  10:00 - 15:00
  A 45 brazil tagállami és önkormányzati egyetemet – mintegy 700 ezer diákot - tömörítő Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities (ABRUEM) múlt novemberi közgyűlésén egyhangúan úgy határozott, hogy 2018-ban Magyarországot választja szakmai útja célországaként. A delegáció látogatásának célja, hogy megismerjék a magyar felsőoktatási rendszert, intézménylátogatások során feltérképezzék az együttműködési lehetőségeket. Részt vesznek találkozókon és egyeztetéseken, amelyek megalapozhatják a hosszútávú szakmai együttműködést a magyar felsőoktatási intézményekkel. A szervezet weboldala az alábbi linken érhető el: http://www2.abruem.org.br/international-relations/
 • *
  június 29.
  09:00 - 11:00
  Rendkívüli Fogorvosdoktor Avató Ünnepi Szenátus Ülés
 • június 29.
  09:00 - 11:00