Bezár

SZTEhírek

konyvritkasagok_kiemelt_uj
Könyvritkaságokat fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány díjazottjai

Könyvritkaságokat fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány díjazottjai

2014. április 27.
2 perc

A Somogyi-könyvtár hagyományos rendezvényén három, a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő kitüntetett is részt vett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Már tizenegy éve annak, hogy a Szegedért Alapítvány kitüntetettje, Gregor József elsőként elindította a mára már hagyománnyá vált könyv-örökbefogadást. A Somogyi-könyvtár Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros közreműködésével minden évben igyekszik a díjazottak munkájához, életútjához, kedvteléseihez legközelebb álló köteteket kiválogatni, hogy aztán szimbolikusan átnyújtsa azokat új gazdáiknak.


Konyves_szegedert_galeria
Könyvritkaságokat fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány díjazottjai - GALÉRIA

 

Kosztándi István hegedűművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar első koncertmestere, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának címzetes főiskolai docense, aki 2014-ben a Gregor József-díjat vehette át, a 2014. április 25-i örökbefogadáson Westhoff egy 1696-os nyolcvonalas kottafüzetét vette jelképesen birtokába. A társadalmi-állampolgári kuratórium által Debreczeni Pál-díjjal elismert Muszka Dániel, a szegedi Informatikai Történeti Múzeum megalapítója szenvedélyes horgász lévén a Nagy Francia Enciklopédia egy 1806-es képkötetét fogadhatta örökbe. A tudományos grémium a Szőkefalvi-Nagy Béla-díjat Jancsó Gábornak, az SZTE Élettani Intézet igazgatójának, tanszékvezető egyetemi tanárnak osztotta ki a szegedi nagy árvíz és a város újjászületésének évfordulóján 2014-ben: a kutató-orvos, akinek felmenői szintén egytől egyig az orvostudományokban jeleskedtek, Rácz Sámuel első magyar nyelvű élettani tankönyvét fogta kezébe, amely nemcsak korát tekintve (1789-ben íródott) különleges, hanem azért is jelentős, mert a szerzőnek ezzel sikerült meghonosítania az egészségügyben használatos kifejezéseket.

 

A Szegedért Alapítvány fődíjasa, Fekete Gizi színművésznő, a Szegedi Nemzeti Színház társulati tagja Az ember tragédiájának egyik első példányát kapta meg bibliotékától.

 

SZTEinfo

Fotó: Gémes Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek