SZTE Info

Kopernikusz igazsága a „halszaggal” szemben

Az SZTE Eötvös Lóránd Kollégiumban tartott előadást Nádasdy Ádám a magyar nyelv uráli eredetéről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nádasdy Ádám – magyar nyelvész, költő, műfordító, esszéista és egyetemi tanár – tartott előadást a magyar nyelv uráli eredetéről, részletesen ismertette azt az eljárást, mellyel vizsgálják a nyelvünk rokonságait. A Szegedi Tudományegyetem Eötvös Lóránd Kollégiumában 2014. április 29-én tartott programon elsősorban a módszertanról hallhattak a látogatók.
Az angol, holland és német nyelv hasonlóságát elemezte beveztőként Nádasdy Ádám. „Mivel biológia órán is a békát boncolják először, hiszen az a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb, majd jönnek a bonyolultabb dolgok” – hasonlította össze mosolyogva a két tudományágat a professzor. „De nincs mód úgy belelátni a nyelvészetbe, mint a biológiába” – tette hozzá később. Az eljárás lényege, hogy az azonos jelentésű szavaknál megfigyelik a hangok változását.
Első példáként a magyar kő szót hozta fel. Ez az angolban stone, a hollandban steen és a németben Stein. Az alábbi indoeurópai nyelveknél megfigyelhető, hogy a stone szóban lévő o hang a hollandban ee-re változik, míg a németben ei-re. Ez a folyamat pedig végigkövethető számos angol, holland és német szónál. Ugyanezzel a módszerrel járnak el a magyar és finnugor nyelveknél is, melyek az uráli nyelvcsaládhoz tartoznak. Példaként a finn, vogul és magyar nyelvet hozta fel, melyhez állított egy finnugor rekonstrukciót. A magyar epe szó a finnben sappe, a vogulban tǟp, a finnugor rekonstrukcióban pedig säppä. Ehhez a következő elmélet párosult: a finn szó s hangja th-ra változott, mely egy idő után szétvált, ami a vogulban t-re módosult, a magyarban pedig h-ra. Ez a magyarban később eltűnt, így maradt a hepe szó helyett az epe. Vannak persze olyan szavak, melyeknél ez nem valósul meg. Ilyenkor arra kell gondolni, hogy az uráli nyelvcsalád kutatása 3000 évre tekint vissza, azóta pedig rengeteg jövevényszót használunk, mely számos dolognak tudható be. Ezzel kapcsolatban elég csak a 20. századra gondolnunk.
A nyelvrokonság kutatásának módszere egy logikai gondolatmenet, mely segít visszarepíteni bennünket az emlékezetünktől is messzebb. „Olyan a nyelvészet, mint a régészet. Én érthetetlen módon régi köveket találok a fölben, és a történész megmondja, hogy ott egy épület állt sok évvel ezelőtt” – magyarázta Nádasdy Ádám.
A 19. században genetikai rokonságot kutattak a nyelvek között, aminek következtében a nyelvészetbe a biológiából kerültek át kifejezések: például nyelvcsalád, leánynyelvek és öröklött szavak. Ennek köszönhető, hogy ma az emberek sokszor összekeverik a nyelvek rokonságát a tényleges rokonsággal. Így amikor azt hallják, hogy a magyar rokonságban áll a finnugorral, akkor azt hiszik, hogy biológiai kapcsolat van közöttük.
Sokan úgy vélik, a magyar nyelv és a finnugor nyelv rokonságának hangsúlyozásával és bizonyításával a magyarok büszkeségét akarják rombolni és a hunok dicsőségét „halszagúvá” tenni. A lényeg, hogy a nyelvészetet reáltárgyként kezelik és teljesen mindegy, hogy az igazságot milyen ember mondja ki. „Tegyük fel, hogy Kopernikusz egy török kém volt, akinek a kereszténység aláaknázása volt a célja a heliocentrikus világkép terjesztésével” – vetette fel Nádasdy Ádám. „ Változtat-e ez a tényen, hogy igaza volt?” – világította meg később. „Csak azért nem fogják a delfint az oroszlánnal rokonságba állítani az elefánt helyett, mert az sokkal nemesebb állat” – vitte tovább a gondolatot.
A vendégek a kérdéseiket feltehették és a tapasztalataikat megvitathatták Nádasdy Ádámmal az előadás végén.


SZTEinfo – H. R.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform