SZTE Info

Közös diplomát adhat ki az SZTE GTK és a Páviai Egyetem

Az SZTE és az olaszországi Páviai Egyetem Gazdaságtudományi Karának együttműködése nemcsak a képzés színvonalának emelkedéséhez járulhat hozzá, hanem növeli a szegedi hallgatók, illetve általában az SZTE versenyképességét is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

gtk pavai egyetemKettősdiploma-kiadásról írt alá szándéknyilatkozatot 2014. április 4-én a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara és az olaszországi Páviai Egyetem (Universitá di Pavia) Gazdaságtudományi Kara. A szerződés lehetővé teszi, hogy a két egyetem öt-öt, mesterképzésben tanuló hallgatója 10 hónapos – angol nyelvű – részképzésen vehessen részt a másik intézményben, és tanulmányait mindkét universitas által kibocsátott diplomával zárhassa. A szegedi közgazdászok közül az angol nyelvű nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakon tanulók számára nyitott ez a lehetőség.

 

A szándéknyilatkozatot – melyet a szenátusoknak még jóvá kell hagyniuk – Antonio Majocchi, a Páviai Egyetem (Universitá di Pavia) Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese és Vilmányi Márton, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja látta el kézjegyével az SZTE GTK dísztermében. Antonio Majocchi elárulta, a két fél együttműködése néhány éve egy kutatási kooperációval indult, majd ezt követően vált egyre szorosabbá. Reményei szerint a kettős diploma (double degree) hozzásegíti az érintett hallgatókat, hogy az eddigieknél is jobb eséllyel induljanak nemcsak a magyar vagy az olasz, de bármely más munkaerőpiacon is. A képzési rendszert a két egyetem oktatói közösen állították össze. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a diákok egy tanévet Szegeden, egyet Páviában töltve mindkét ország életével, gazdaságával, kultúrájával megismerkedhetnek.

 

Vilmányi Márton a megállapodást két szempontból is méltatta. – Az együttműködés értéket teremt a hallgatók számára, hiszen nem csupán Magyarországon szerezhetnek ismereteket, hanem jelentős tapasztalatra és többlettudásra tehetnek szert Olaszországban is. Karunk oktatói pedig speciális, a szegedi fakultásra jellemző tudást adhatnak át a páviai fiataloknak. Másrészt szélesebb kontextusba helyezve a kettős diploma növeli a hallgatók versenyképességét az egységesülő európai munkaerőpiacon. A szegedi diákok egy másik ország tudását, kultúráját elsajátítva képesek lesznek külföldön is hatékonyan dolgozni. Ebből a szempontból mérföldkőnek tekinthető ez a szerződés, mely kutatási és oktatási kooperációt ötvözve nemcsak a képzés színvonalának emelkedéséhez járulhat hozzá, hanem növeli a szegedi hallgatók, illetve általában a Szegedi Tudományegyetem versenyképességét is – fogalmazott az eseményen a szegedi dékán.

 

GTK_olasz-magyar_galeria
Közös diplomát adhat ki az SZTE GTK és a Páviai Egyetem - GALÉRIA


Az SZTE Gazdaságtudományi Kar – folytatta Vilmányi Márton – kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel bír, és elkötelezett annak folyamatos bővítése mellett. – Több mint negyven partnerintézménnyel kötöttünk eddig kétoldalú Erasmus-megállapodást, hallgatóink ennek köszönhetően európai és Európán kívüli országokban tölthetnek el hosszabb-rövidebb időt. Kettős diploma kibocsátásáról a Páviai Egyetemmel aláírt az első szerződésünk, mely éppen ezért úttörő jelentőségű. Törekszünk arra, hogy – ennek tapasztalatait felhasználva – továbbiak kövessék a kontraktust. Számos – elsősorban európai – egyetemmel készítünk elő hasonló megállapodást, és terveink szerint a következő esztendők során hármat-négyet alá is tudunk majd írni – mondta.

 

SZTEinfo

fotók: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.