SZTE Info

Közös diplomát adhat ki az SZTE GTK és a Páviai Egyetem

Az SZTE és az olaszországi Páviai Egyetem Gazdaságtudományi Karának együttműködése nemcsak a képzés színvonalának emelkedéséhez járulhat hozzá, hanem növeli a szegedi hallgatók, illetve általában az SZTE versenyképességét is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

gtk pavai egyetemKettősdiploma-kiadásról írt alá szándéknyilatkozatot 2014. április 4-én a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara és az olaszországi Páviai Egyetem (Universitá di Pavia) Gazdaságtudományi Kara. A szerződés lehetővé teszi, hogy a két egyetem öt-öt, mesterképzésben tanuló hallgatója 10 hónapos – angol nyelvű – részképzésen vehessen részt a másik intézményben, és tanulmányait mindkét universitas által kibocsátott diplomával zárhassa. A szegedi közgazdászok közül az angol nyelvű nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakon tanulók számára nyitott ez a lehetőség.

 

A szándéknyilatkozatot – melyet a szenátusoknak még jóvá kell hagyniuk – Antonio Majocchi, a Páviai Egyetem (Universitá di Pavia) Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese és Vilmányi Márton, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja látta el kézjegyével az SZTE GTK dísztermében. Antonio Majocchi elárulta, a két fél együttműködése néhány éve egy kutatási kooperációval indult, majd ezt követően vált egyre szorosabbá. Reményei szerint a kettős diploma (double degree) hozzásegíti az érintett hallgatókat, hogy az eddigieknél is jobb eséllyel induljanak nemcsak a magyar vagy az olasz, de bármely más munkaerőpiacon is. A képzési rendszert a két egyetem oktatói közösen állították össze. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a diákok egy tanévet Szegeden, egyet Páviában töltve mindkét ország életével, gazdaságával, kultúrájával megismerkedhetnek.

 

Vilmányi Márton a megállapodást két szempontból is méltatta. – Az együttműködés értéket teremt a hallgatók számára, hiszen nem csupán Magyarországon szerezhetnek ismereteket, hanem jelentős tapasztalatra és többlettudásra tehetnek szert Olaszországban is. Karunk oktatói pedig speciális, a szegedi fakultásra jellemző tudást adhatnak át a páviai fiataloknak. Másrészt szélesebb kontextusba helyezve a kettős diploma növeli a hallgatók versenyképességét az egységesülő európai munkaerőpiacon. A szegedi diákok egy másik ország tudását, kultúráját elsajátítva képesek lesznek külföldön is hatékonyan dolgozni. Ebből a szempontból mérföldkőnek tekinthető ez a szerződés, mely kutatási és oktatási kooperációt ötvözve nemcsak a képzés színvonalának emelkedéséhez járulhat hozzá, hanem növeli a szegedi hallgatók, illetve általában a Szegedi Tudományegyetem versenyképességét is – fogalmazott az eseményen a szegedi dékán.

 

GTK_olasz-magyar_galeria
Közös diplomát adhat ki az SZTE GTK és a Páviai Egyetem - GALÉRIA


Az SZTE Gazdaságtudományi Kar – folytatta Vilmányi Márton – kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel bír, és elkötelezett annak folyamatos bővítése mellett. – Több mint negyven partnerintézménnyel kötöttünk eddig kétoldalú Erasmus-megállapodást, hallgatóink ennek köszönhetően európai és Európán kívüli országokban tölthetnek el hosszabb-rövidebb időt. Kettős diploma kibocsátásáról a Páviai Egyetemmel aláírt az első szerződésünk, mely éppen ezért úttörő jelentőségű. Törekszünk arra, hogy – ennek tapasztalatait felhasználva – továbbiak kövessék a kontraktust. Számos – elsősorban európai – egyetemmel készítünk elő hasonló megállapodást, és terveink szerint a következő esztendők során hármat-négyet alá is tudunk majd írni – mondta.

 

SZTEinfo

fotók: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.