SZTE Info

Közös diplomát adhat ki az SZTE GTK és a Páviai Egyetem

Az SZTE és az olaszországi Páviai Egyetem Gazdaságtudományi Karának együttműködése nemcsak a képzés színvonalának emelkedéséhez járulhat hozzá, hanem növeli a szegedi hallgatók, illetve általában az SZTE versenyképességét is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

gtk pavai egyetemKettősdiploma-kiadásról írt alá szándéknyilatkozatot 2014. április 4-én a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara és az olaszországi Páviai Egyetem (Universitá di Pavia) Gazdaságtudományi Kara. A szerződés lehetővé teszi, hogy a két egyetem öt-öt, mesterképzésben tanuló hallgatója 10 hónapos – angol nyelvű – részképzésen vehessen részt a másik intézményben, és tanulmányait mindkét universitas által kibocsátott diplomával zárhassa. A szegedi közgazdászok közül az angol nyelvű nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakon tanulók számára nyitott ez a lehetőség.

 

A szándéknyilatkozatot – melyet a szenátusoknak még jóvá kell hagyniuk – Antonio Majocchi, a Páviai Egyetem (Universitá di Pavia) Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese és Vilmányi Márton, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja látta el kézjegyével az SZTE GTK dísztermében. Antonio Majocchi elárulta, a két fél együttműködése néhány éve egy kutatási kooperációval indult, majd ezt követően vált egyre szorosabbá. Reményei szerint a kettős diploma (double degree) hozzásegíti az érintett hallgatókat, hogy az eddigieknél is jobb eséllyel induljanak nemcsak a magyar vagy az olasz, de bármely más munkaerőpiacon is. A képzési rendszert a két egyetem oktatói közösen állították össze. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a diákok egy tanévet Szegeden, egyet Páviában töltve mindkét ország életével, gazdaságával, kultúrájával megismerkedhetnek.

 

Vilmányi Márton a megállapodást két szempontból is méltatta. – Az együttműködés értéket teremt a hallgatók számára, hiszen nem csupán Magyarországon szerezhetnek ismereteket, hanem jelentős tapasztalatra és többlettudásra tehetnek szert Olaszországban is. Karunk oktatói pedig speciális, a szegedi fakultásra jellemző tudást adhatnak át a páviai fiataloknak. Másrészt szélesebb kontextusba helyezve a kettős diploma növeli a hallgatók versenyképességét az egységesülő európai munkaerőpiacon. A szegedi diákok egy másik ország tudását, kultúráját elsajátítva képesek lesznek külföldön is hatékonyan dolgozni. Ebből a szempontból mérföldkőnek tekinthető ez a szerződés, mely kutatási és oktatási kooperációt ötvözve nemcsak a képzés színvonalának emelkedéséhez járulhat hozzá, hanem növeli a szegedi hallgatók, illetve általában a Szegedi Tudományegyetem versenyképességét is – fogalmazott az eseményen a szegedi dékán.

 

GTK_olasz-magyar_galeria
Közös diplomát adhat ki az SZTE GTK és a Páviai Egyetem - GALÉRIA


Az SZTE Gazdaságtudományi Kar – folytatta Vilmányi Márton – kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel bír, és elkötelezett annak folyamatos bővítése mellett. – Több mint negyven partnerintézménnyel kötöttünk eddig kétoldalú Erasmus-megállapodást, hallgatóink ennek köszönhetően európai és Európán kívüli országokban tölthetnek el hosszabb-rövidebb időt. Kettős diploma kibocsátásáról a Páviai Egyetemmel aláírt az első szerződésünk, mely éppen ezért úttörő jelentőségű. Törekszünk arra, hogy – ennek tapasztalatait felhasználva – továbbiak kövessék a kontraktust. Számos – elsősorban európai – egyetemmel készítünk elő hasonló megállapodást, és terveink szerint a következő esztendők során hármat-négyet alá is tudunk majd írni – mondta.

 

SZTEinfo

fotók: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 17.

Kiemelt_Kheten_TL

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa… – Habent sua fata libelli… – hangzott el Terentius Maurus közismert gondolata a szegedi egyetem jogász professzora, Trócsányi László „Párizsi Napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt… 2010. július – 2014. június című kötete bemutatóján. Az SZTE „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozat kiemelt könyvheti rendezvénye dedikációval zárult.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 26.
  13:00 - 14:00
  Az SZTE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tárgyalóterme a Klinika egykori vezetőjéről, Dr.Cserháti István Professzor Úrról kapja a nevét. Az ünnepélyes névtáblaavatóra a szervezők várják az érdeklődőket.
 • június 28.
  10:00 - 15:00
  A 45 brazil tagállami és önkormányzati egyetemet – mintegy 700 ezer diákot - tömörítő Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities (ABRUEM) múlt novemberi közgyűlésén egyhangúan úgy határozott, hogy 2018-ban Magyarországot választja szakmai útja célországaként. A delegáció látogatásának célja, hogy megismerjék a magyar felsőoktatási rendszert, intézménylátogatások során feltérképezzék az együttműködési lehetőségeket. Részt vesznek találkozókon és egyeztetéseken, amelyek megalapozhatják a hosszútávú szakmai együttműködést a magyar felsőoktatási intézményekkel. A szervezet weboldala az alábbi linken érhető el: http://www2.abruem.org.br/international-relations/
 • *
  június 29.
  09:00 - 11:00
  Rendkívüli Fogorvosdoktor Avató Ünnepi Szenátus Ülés