Bezár

SZTEhírek

Közös koszorúzással pecsételték meg a francia–magyar diákbarátságot

Közös koszorúzással pecsételték meg a francia–magyar diákbarátságot

2014. április 18.
2 perc

Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és testvérintézménye, a nizzai d'Estienne d'Orves gimnázium közös projekttel emlékezett meg az első világháború szörnyűségiről. Az Ellenségek egykor, barátok ma gondolatot viselő munka remek alkalmat szolgáltat arra, hogy a diákok megismerkedjenek egymás kultúrájával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20140418_francia_cserediakok_a_sagvariban_001Huszonöt éves múltra tekint vissza az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és a nizzai d'Estienne d'Orves gimnázium testvérkapcsolata, vagyis az a diákcsereprogram, amelynek keretében a fiatalok megismerhetik egymás hazájának kultúráját, bővebb ismereteket szerezhetnek a másik nemzet történelméről.

 

A nizzai csoport mintegy húsz fővel és három kísérő tanárral 2014. április 11-én érkezett Magyarországra, azóta már bejárták Visegrád királyi palotáját, a fővárosban megtekintették a Budai várat, megmászták a Gellért-hegyet, jártak az Országházban, s kirándultak egyet az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban is. Célállomásuk természetesen Szeged volt, hogy a gimnázium falai között dolgozzanak az Ellenségek egykor, barátok ma című közös projektjükön. – Projektünk az első világháború centenáriumának tiszteletére jött létre, mégpedig a francia kollégák ötlete nyománSZS20140418_francia_cserediakok_a_sagvariban_003tájékoztatott Ruzsáli Zsolt, a Ságvári-gimnázium történelem szakos tanára. A diákok a háború alatti mindennapokból merítettek, így például nagyszüleik, dédszüleik történeteit vetették papírra, sőt, oktatóik felmenői közül is bekerült egy-egy életrajz a projektbe. A francia nyelvű cikkeket várhatóan májusban online publikálják, ugyanakkor rövid kivonatok magyar nyelven is elérhetőek lesznek.

 

– Hosszú éveken át Józsa György, intézményünk korábbi oktatója foglalkozott a csereutak szervezésével. A zömében tizenegyedik évfolyamos tanulóink minden második év októberében utaznak Franciaországba, hogy tíz napon át tanulják az idegen nyelvet, bővítsék ismereteiket az országról. Ez idő alatt azoknál a francia családoknál kapnak szállást, akiknek gyermekeit áprilisban vendégül látták – foglalta össze a program lényegét Kiss Dezső francia nyelv szakos pedagógus, az esemény főszervezője.

 

Az Ellenségek egykor, barátok ma gondolat mentén a 2014. április 18-i programot a szegedi Hősök kapuját őrző katonák lábánál koszorúzással zárták.

 

SZTEinfo

Fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek