SZTE Info

„Lépésről lépésre” mozogni és fejlődni

Az SZTE ETSZK „B” épületében tartott előadást 2004. április 15-én Pásztai Zoltán: Mozgásterápia a gyermekgyógyászatban a „Zoli box (Zoli doboz/láda) technika” ismertetése címmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pásztai Zoltán, a Nagyváradi Egyetem docense látogatott el az Erasmus-programnak köszönhetően az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karra. Az ETSZK Bal Fasori épületében 2014. április 15-én tartott előadást, mely a gyerekek mozgásszervi rendellenességei esetében használt „Zoli box” technikák jelentőségéről szólt a stato-kinetetikus funkció biztosításában. Tudni kell, hogy a Pásztai Zoltán és munkatársai által kidolgozott és szabadalmaztatott eszköz és eljárás széles körűen alkalmazható a gyermekkori neurológiai rendellenességek fizioterápiájában, a neurohabilitációban és rehabilitációban. Segíti a helyes testtartás kialakítását, egy lépcsőfok lehet az egyensúly fejlesztésében, hozzájárul a gyermek mindennapi aktivitásának fejlesztéséhez

 

A szakember Szegeden arról beszélt, hogy a gyereknevelésben neurofizikai és pszichikai felelősséget kell vállalniuk a szülőknek a gyermekeikért, hiszen minden esetben mi vagyunk a felelősek értük. Fontos, hogy a gyerek ne csak lelki törődést kapjon, de kialakuljon a megfelelő testtartása és a megfelelő izomműködése is, hiszen mai gyermekek körében már sokkal nagyobb a deformitás esélye. Megtudhattuk az előadáson azt is, hogyha a gyereknek növekedése során kimaradnak különböző fejlődési szakaszok, az több problémát is okozhatnak a későbbiek során. Ilyen például a négykézláb menés kimaradása, amiért a szülők akár maguk is lehetnek hibásak. – Mert a gyereknek piszkos lesz a keze – világította meg Pásztai Zoltán. Ennek kihagyása során a gyermeknél előfordulhat, hogy az egyik láb rövidebb lesz a másiknál. Ugyanakkor nem tanulja meg felfelé tartani a fejét, így több izomműködés nem kapcsolódik össze az aggyal, ez pedig elősegítheti később a diszgráfiát és diszlexiát a gyermekeknél. De a nem megfelelő mozgás már az anya hasában elkezdődik, hiszen az anyukák autót vezetnek terhességük alatt, ennek következtében a gyermek összehúzódik a hasban. Majd a nem természetes szülés következtében a gyermek nem spirális mozgásban születik, ami ugyancsak hasonló problémák kialakulásához járul hozzá.

 

– Már szállóigévé vált a „Zoli box” kifejezés, így hát ez maradt a neve – mesélt saját munkájáról. A „Zoli box” – mint nevében is rejlik – különböző méretű dobozokból áll. Ezeknek a dobozoknak a segítségével végeznek el a gyerekek különböző gyakorlatokat. 1993-tól 2003-ig 2228 esete volt, akiknek ezzel a technikával segített. Akadt közöttük hipertóniás gyermek, agysérült gyermek, hátgerinc-operált kislány, egy vak kisfiú és térdműtéten átesett 17 éves is. Több képen láthatták a résztvevők ezeknek a gyerekeknek a fejlődését. Például azt, hogyan tanultak meg egyensúlyozni, újra járni, és fogyatékosságukkal együtt élni. Láthatták a 17 éves, térdén operált fiút, amint oldalazó mozgást végez, miközben a dobozra támaszkodik. Ezáltal az agya egy másik képet kap a mozgásáról, és így nem a régi, helytelen járását folytatja, amit a mankóra támaszkodás eredményezne. Egy másik képsorozaton a vak kisfiú szerepelt, aki az utasításra a megfelelő tárgyakat vette ki a dobozból, így megtanulva azt, hogyan találja fel magát a környezetében. De volt egy 7-8 hónapos gyermek is, aki a funkcionális mozgást gyakorolta, vagyis miután beletették a dobozba, kimászott abból. Ugyanakkor az előadó fontosnak tartotta kiemelni, hogy a „Zoli box” nemcsak mozgássérült vagy beteg gyerekek számára hasznos hanem egészséges gyermekeknek is segít megtanulni például a helyes testtartást.

 

Az előadás végén a vendégek kérdezhettek Pásztai Zoltántól. és részletesebben átbeszélhették a „Zoly box” technika jelentőségét és eredményességét.

 

Herédi Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • október 3.
  10:00 - 18:00
 • október 3.
  18:00 - 19:00
  Dr. Fizel Natasa főiskolai adjunktus (SZTE JGYPK) előadása: Együttműködés vagy versengés? – A szegedi tanárképző főiskola és az egyetem kapcsolata a tanárképzés területén