SZTE Info

„Lépésről lépésre” mozogni és fejlődni

Az SZTE ETSZK „B” épületében tartott előadást 2004. április 15-én Pásztai Zoltán: Mozgásterápia a gyermekgyógyászatban a „Zoli box (Zoli doboz/láda) technika” ismertetése címmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pásztai Zoltán, a Nagyváradi Egyetem docense látogatott el az Erasmus-programnak köszönhetően az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karra. Az ETSZK Bal Fasori épületében 2014. április 15-én tartott előadást, mely a gyerekek mozgásszervi rendellenességei esetében használt „Zoli box” technikák jelentőségéről szólt a stato-kinetetikus funkció biztosításában. Tudni kell, hogy a Pásztai Zoltán és munkatársai által kidolgozott és szabadalmaztatott eszköz és eljárás széles körűen alkalmazható a gyermekkori neurológiai rendellenességek fizioterápiájában, a neurohabilitációban és rehabilitációban. Segíti a helyes testtartás kialakítását, egy lépcsőfok lehet az egyensúly fejlesztésében, hozzájárul a gyermek mindennapi aktivitásának fejlesztéséhez

 

A szakember Szegeden arról beszélt, hogy a gyereknevelésben neurofizikai és pszichikai felelősséget kell vállalniuk a szülőknek a gyermekeikért, hiszen minden esetben mi vagyunk a felelősek értük. Fontos, hogy a gyerek ne csak lelki törődést kapjon, de kialakuljon a megfelelő testtartása és a megfelelő izomműködése is, hiszen mai gyermekek körében már sokkal nagyobb a deformitás esélye. Megtudhattuk az előadáson azt is, hogyha a gyereknek növekedése során kimaradnak különböző fejlődési szakaszok, az több problémát is okozhatnak a későbbiek során. Ilyen például a négykézláb menés kimaradása, amiért a szülők akár maguk is lehetnek hibásak. – Mert a gyereknek piszkos lesz a keze – világította meg Pásztai Zoltán. Ennek kihagyása során a gyermeknél előfordulhat, hogy az egyik láb rövidebb lesz a másiknál. Ugyanakkor nem tanulja meg felfelé tartani a fejét, így több izomműködés nem kapcsolódik össze az aggyal, ez pedig elősegítheti később a diszgráfiát és diszlexiát a gyermekeknél. De a nem megfelelő mozgás már az anya hasában elkezdődik, hiszen az anyukák autót vezetnek terhességük alatt, ennek következtében a gyermek összehúzódik a hasban. Majd a nem természetes szülés következtében a gyermek nem spirális mozgásban születik, ami ugyancsak hasonló problémák kialakulásához járul hozzá.

 

– Már szállóigévé vált a „Zoli box” kifejezés, így hát ez maradt a neve – mesélt saját munkájáról. A „Zoli box” – mint nevében is rejlik – különböző méretű dobozokból áll. Ezeknek a dobozoknak a segítségével végeznek el a gyerekek különböző gyakorlatokat. 1993-tól 2003-ig 2228 esete volt, akiknek ezzel a technikával segített. Akadt közöttük hipertóniás gyermek, agysérült gyermek, hátgerinc-operált kislány, egy vak kisfiú és térdműtéten átesett 17 éves is. Több képen láthatták a résztvevők ezeknek a gyerekeknek a fejlődését. Például azt, hogyan tanultak meg egyensúlyozni, újra járni, és fogyatékosságukkal együtt élni. Láthatták a 17 éves, térdén operált fiút, amint oldalazó mozgást végez, miközben a dobozra támaszkodik. Ezáltal az agya egy másik képet kap a mozgásáról, és így nem a régi, helytelen járását folytatja, amit a mankóra támaszkodás eredményezne. Egy másik képsorozaton a vak kisfiú szerepelt, aki az utasításra a megfelelő tárgyakat vette ki a dobozból, így megtanulva azt, hogyan találja fel magát a környezetében. De volt egy 7-8 hónapos gyermek is, aki a funkcionális mozgást gyakorolta, vagyis miután beletették a dobozba, kimászott abból. Ugyanakkor az előadó fontosnak tartotta kiemelni, hogy a „Zoli box” nemcsak mozgássérült vagy beteg gyerekek számára hasznos hanem egészséges gyermekeknek is segít megtanulni például a helyes testtartást.

 

Az előadás végén a vendégek kérdezhettek Pásztai Zoltántól. és részletesebben átbeszélhették a „Zoly box” technika jelentőségét és eredményességét.

 

Herédi Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.