SZTE Info

„Lépésről lépésre” mozogni és fejlődni

Az SZTE ETSZK „B” épületében tartott előadást 2004. április 15-én Pásztai Zoltán: Mozgásterápia a gyermekgyógyászatban a „Zoli box (Zoli doboz/láda) technika” ismertetése címmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pásztai Zoltán, a Nagyváradi Egyetem docense látogatott el az Erasmus-programnak köszönhetően az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karra. Az ETSZK Bal Fasori épületében 2014. április 15-én tartott előadást, mely a gyerekek mozgásszervi rendellenességei esetében használt „Zoli box” technikák jelentőségéről szólt a stato-kinetetikus funkció biztosításában. Tudni kell, hogy a Pásztai Zoltán és munkatársai által kidolgozott és szabadalmaztatott eszköz és eljárás széles körűen alkalmazható a gyermekkori neurológiai rendellenességek fizioterápiájában, a neurohabilitációban és rehabilitációban. Segíti a helyes testtartás kialakítását, egy lépcsőfok lehet az egyensúly fejlesztésében, hozzájárul a gyermek mindennapi aktivitásának fejlesztéséhez

 

A szakember Szegeden arról beszélt, hogy a gyereknevelésben neurofizikai és pszichikai felelősséget kell vállalniuk a szülőknek a gyermekeikért, hiszen minden esetben mi vagyunk a felelősek értük. Fontos, hogy a gyerek ne csak lelki törődést kapjon, de kialakuljon a megfelelő testtartása és a megfelelő izomműködése is, hiszen mai gyermekek körében már sokkal nagyobb a deformitás esélye. Megtudhattuk az előadáson azt is, hogyha a gyereknek növekedése során kimaradnak különböző fejlődési szakaszok, az több problémát is okozhatnak a későbbiek során. Ilyen például a négykézláb menés kimaradása, amiért a szülők akár maguk is lehetnek hibásak. – Mert a gyereknek piszkos lesz a keze – világította meg Pásztai Zoltán. Ennek kihagyása során a gyermeknél előfordulhat, hogy az egyik láb rövidebb lesz a másiknál. Ugyanakkor nem tanulja meg felfelé tartani a fejét, így több izomműködés nem kapcsolódik össze az aggyal, ez pedig elősegítheti később a diszgráfiát és diszlexiát a gyermekeknél. De a nem megfelelő mozgás már az anya hasában elkezdődik, hiszen az anyukák autót vezetnek terhességük alatt, ennek következtében a gyermek összehúzódik a hasban. Majd a nem természetes szülés következtében a gyermek nem spirális mozgásban születik, ami ugyancsak hasonló problémák kialakulásához járul hozzá.

 

– Már szállóigévé vált a „Zoli box” kifejezés, így hát ez maradt a neve – mesélt saját munkájáról. A „Zoli box” – mint nevében is rejlik – különböző méretű dobozokból áll. Ezeknek a dobozoknak a segítségével végeznek el a gyerekek különböző gyakorlatokat. 1993-tól 2003-ig 2228 esete volt, akiknek ezzel a technikával segített. Akadt közöttük hipertóniás gyermek, agysérült gyermek, hátgerinc-operált kislány, egy vak kisfiú és térdműtéten átesett 17 éves is. Több képen láthatták a résztvevők ezeknek a gyerekeknek a fejlődését. Például azt, hogyan tanultak meg egyensúlyozni, újra járni, és fogyatékosságukkal együtt élni. Láthatták a 17 éves, térdén operált fiút, amint oldalazó mozgást végez, miközben a dobozra támaszkodik. Ezáltal az agya egy másik képet kap a mozgásáról, és így nem a régi, helytelen járását folytatja, amit a mankóra támaszkodás eredményezne. Egy másik képsorozaton a vak kisfiú szerepelt, aki az utasításra a megfelelő tárgyakat vette ki a dobozból, így megtanulva azt, hogyan találja fel magát a környezetében. De volt egy 7-8 hónapos gyermek is, aki a funkcionális mozgást gyakorolta, vagyis miután beletették a dobozba, kimászott abból. Ugyanakkor az előadó fontosnak tartotta kiemelni, hogy a „Zoli box” nemcsak mozgássérült vagy beteg gyerekek számára hasznos hanem egészséges gyermekeknek is segít megtanulni például a helyes testtartást.

 

Az előadás végén a vendégek kérdezhettek Pásztai Zoltántól. és részletesebben átbeszélhették a „Zoly box” technika jelentőségét és eredményességét.

 

Herédi Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • december 5. 17:00 - 15. 20:00
    Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
  • december 15.
    06:16 - 06:16
    Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.