SZTE Info

Megkezdődött az EHÖK érettségi felkészítő tábora

2014. április 17-én reggel kezdődött az SZTE EHÖK emelt szintű érettségire felkészítő tábora. A részt vevő középiskolás diákok felkészülését a tavaszi szünetben a Szegedi Tudományegyetem professzorai, oktatói és legkiválóbb PhD-hallgatói segítik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

ehok erettsegi felkeszito taborAz ötnapos tábort Marsi István, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja nyitotta meg. Köszöntő szavaiban a felkészítő tábort a felsőoktatás előszobájának nevezete, mivel a táborban a tudásgyarapítás mellett az egyetemi életet is megismerhetik, megtapasztalhatják a középiskolások. Kiemelte: a diákok a legjobb intézményt választják, ha a Szegedi Tudományegyetemen tanulnak tovább. Beszéde végén a középiskolásoknak sikeres tábort és eredményes érettségit kívánt.

 

Az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat idei emelt szintű érettségire felkészítő programjának nyolchetes tanfolyama már lezajlott, ahol PhD-hallgatók hetente egy alkalommal tantárgyanként tartottak egy háromórás délutáni órát. Ezen a tanfolyamon merült fel egy összefüggő tábor szervezésének igénye is, mely nem csak a Szeged közeli középiskolások számára elérhető. Idén 58 középiskolás jelentkezett az intenzív felkészítő táborba, a résztvevők közel fele határon túli magyar, nagyon sokan érkeztek Nagyváradról, Aradról, Temesvárról, Kolozsvárról, Zentáról és Adáról is. Szeged mellett Nyíregyházáról, Budapestről és a Dunántúlról jöttek a magyarországi diákok – tudtuk meg Papp Violától, a tábor szervezőjétől. A részt vevő diákok négy tantárgyból – magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem és angol nyelv – előadásokon, szemináriumokon és konzultációs órákon vesznek részt. Felkészülésüket egyetemi professzorok, oktatók és a legkiválóbb PhD-hallgatók segítik. A szervezők arra törekedtek, hogy a diákok ne csak a tábor ideje alatt, hanem bármikor, amikor szükségük van rá, felkereshessék az előadókat, szervezőket. Ennek érdekében az órák mellett közösségi programokon, városnézésen és egyetemlátogatáson is részt vehetnek. A tábor zárásaként 2014. április 21-én, hétfőn egy írásbeli és szóbeli próbaérettségin mutatják meg tudásukat a középiskolások, melynek értékelését postán kapják majd meg – összegezte a tábor szervezője. Kiemelte: a program különlegessége, hogy a vidéki egyetemek közül először Szegeden indul a kétszintű érettségi követelményeknek megfelelően emelt szintű érettségire felkészítő tábor.

 

szteehokemeltszintu_galeria
Megkezdődött az EHÖK érettségi felkészítő tábora - GALÉRIA


Kulcsár Zsófia PhD-hallgató angol nyelvből tart emelt szintű érettségi felkészítőt a középiskolásoknak. – Az órák tematikáját az emelt szintű nyelvi érettségi öt komponense alapján alakítottam ki: olvasott szövegértés, nyelvhelyesség, hallott szövegértés, íráskészség és a beszédkészség. Olyan feladatokat gyakorlunk, melyeken keresztül a diákok megismerhetik az egyes feladattípusokat. Teljesen gyakorlatiasra terveztem az órákat, az írásbeli és a szóbeli érettségire is egyaránt igyekszem a tizennégy fős csoport felkészülését segíteni mondta.

 

Csernák Róbert és Horváth Alex, a Zentai Gimnázium tanulói az interneten és az iskolában találtak rá a Szegedi Tudományegyetem felhívására. – Matematikai felkészítőre jöttem, mert az SZTE programtervező szakán szeretnénk továbbtanulni, ahová felvételi követelmény a matek emelt érettségi. Remélem, a tábor után több tudással térek haza Szerbiába, jobb eredménnyel tudok az emelt szintű érettségin teljesíteni, és bejutok a megjelölt szakra – mondta Csernák Róbert. Horváth Alex így nyilatkozott: – A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán történelem alapszakra jelentkeztem, így a felkészítő tárgyak közül a történelmet választottam a táborban. Az otthoni felkészülés mellett, bízom benne, hogy a táborban mindent alaposan meg tudok tanulni, és sikeresen teljesíteni az érettségi követelményeket.

 

Gajzer Erzsébet

fotók hamarosan

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.