SZTE Info

Megkezdődött az EHÖK érettségi felkészítő tábora

2014. április 17-én reggel kezdődött az SZTE EHÖK emelt szintű érettségire felkészítő tábora. A részt vevő középiskolás diákok felkészülését a tavaszi szünetben a Szegedi Tudományegyetem professzorai, oktatói és legkiválóbb PhD-hallgatói segítik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

ehok erettsegi felkeszito taborAz ötnapos tábort Marsi István, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja nyitotta meg. Köszöntő szavaiban a felkészítő tábort a felsőoktatás előszobájának nevezete, mivel a táborban a tudásgyarapítás mellett az egyetemi életet is megismerhetik, megtapasztalhatják a középiskolások. Kiemelte: a diákok a legjobb intézményt választják, ha a Szegedi Tudományegyetemen tanulnak tovább. Beszéde végén a középiskolásoknak sikeres tábort és eredményes érettségit kívánt.

 

Az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat idei emelt szintű érettségire felkészítő programjának nyolchetes tanfolyama már lezajlott, ahol PhD-hallgatók hetente egy alkalommal tantárgyanként tartottak egy háromórás délutáni órát. Ezen a tanfolyamon merült fel egy összefüggő tábor szervezésének igénye is, mely nem csak a Szeged közeli középiskolások számára elérhető. Idén 58 középiskolás jelentkezett az intenzív felkészítő táborba, a résztvevők közel fele határon túli magyar, nagyon sokan érkeztek Nagyváradról, Aradról, Temesvárról, Kolozsvárról, Zentáról és Adáról is. Szeged mellett Nyíregyházáról, Budapestről és a Dunántúlról jöttek a magyarországi diákok – tudtuk meg Papp Violától, a tábor szervezőjétől. A részt vevő diákok négy tantárgyból – magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem és angol nyelv – előadásokon, szemináriumokon és konzultációs órákon vesznek részt. Felkészülésüket egyetemi professzorok, oktatók és a legkiválóbb PhD-hallgatók segítik. A szervezők arra törekedtek, hogy a diákok ne csak a tábor ideje alatt, hanem bármikor, amikor szükségük van rá, felkereshessék az előadókat, szervezőket. Ennek érdekében az órák mellett közösségi programokon, városnézésen és egyetemlátogatáson is részt vehetnek. A tábor zárásaként 2014. április 21-én, hétfőn egy írásbeli és szóbeli próbaérettségin mutatják meg tudásukat a középiskolások, melynek értékelését postán kapják majd meg – összegezte a tábor szervezője. Kiemelte: a program különlegessége, hogy a vidéki egyetemek közül először Szegeden indul a kétszintű érettségi követelményeknek megfelelően emelt szintű érettségire felkészítő tábor.

 

szteehokemeltszintu_galeria
Megkezdődött az EHÖK érettségi felkészítő tábora - GALÉRIA


Kulcsár Zsófia PhD-hallgató angol nyelvből tart emelt szintű érettségi felkészítőt a középiskolásoknak. – Az órák tematikáját az emelt szintű nyelvi érettségi öt komponense alapján alakítottam ki: olvasott szövegértés, nyelvhelyesség, hallott szövegértés, íráskészség és a beszédkészség. Olyan feladatokat gyakorlunk, melyeken keresztül a diákok megismerhetik az egyes feladattípusokat. Teljesen gyakorlatiasra terveztem az órákat, az írásbeli és a szóbeli érettségire is egyaránt igyekszem a tizennégy fős csoport felkészülését segíteni mondta.

 

Csernák Róbert és Horváth Alex, a Zentai Gimnázium tanulói az interneten és az iskolában találtak rá a Szegedi Tudományegyetem felhívására. – Matematikai felkészítőre jöttem, mert az SZTE programtervező szakán szeretnénk továbbtanulni, ahová felvételi követelmény a matek emelt érettségi. Remélem, a tábor után több tudással térek haza Szerbiába, jobb eredménnyel tudok az emelt szintű érettségin teljesíteni, és bejutok a megjelölt szakra – mondta Csernák Róbert. Horváth Alex így nyilatkozott: – A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán történelem alapszakra jelentkeztem, így a felkészítő tárgyak közül a történelmet választottam a táborban. Az otthoni felkészülés mellett, bízom benne, hogy a táborban mindent alaposan meg tudok tanulni, és sikeresen teljesíteni az érettségi követelményeket.

 

Gajzer Erzsébet

fotók hamarosan

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.