SZTE Info

Női vízilabda: megvan az első részsiker

A lényegi kérdéseket három perc alatt eldöntve, meggyőző játékot bemutatva aratott négygólos győzelmet a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem női vízilabdacsapata a Honvéd felett az ötödik-nyolcadik helyért folyó rájátszás első fordulójának első mérkőzésén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Remekül kezdte a 2014. április 9-i meccset a hazai medencében játszó szegedi alakulat, amely a csapatkapitány, Dalmády Szandra, valamint Miklós Dóra és Lengyel Dominika vezérletével gyorsan háromgólos előnyre tett szert. A hazaiak szemszögéből létfontosságú volt a jó kezdés, hiszen mindössze két csere lehetőség állt Major Levente mester rendelkezésére. A találkozó elején kiharcolt fórt sikerült is megőrizni a negyed végére (5-2).

A második felvonástól kezdve sokkal kiegyenlítettebb játék zajlott a vízben: felváltva estek a gólok, s az első játékrészben tapasztalt különbség egy csapásra eltűnt a csapatok közül. Ez azt eredményezte, hogy a negyed döntetlennel zárult, így a félidőben maradt a háromgólos hazai előny (7-4).

Fordulás után folytatódott a küzdelmes játék, ami egyértelműen a szegedieknek kedvezett, akik így folyamatosan tudták tartani az első felvonásban kiharcolt megnyugtató vezetésüket. A Tisza-partiak legfőbb célja a biztos előny megtartása volt ezekben a pillanatokban. A harmadik negyed ilyetén módon megint csak eldöntetlen maradt.

A záró felvonásnak tehát háromgólos szegedi előnyről vághattak neki az együttesek. A Honvéd akárhogy is próbált egyszerűen nem tudott közelebb férkőzni ellenfeléhez. Ebben nagy szerepe volt a remek napot kifogó Dalmády Szandra, Miklós Dóra, Lengyel Dominika triónak, akik hat-négy-három elosztásban magukra vállalták mind a 13 szegedi gólt. A Tisza-parti együttes végül magabiztos, 13-9-es sikert könyvelhetett el az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcának első összecsapásán. A második mérkőzésre 2014. április 12-én kerül sor a Honvéd otthonában, Budapesten.

 

Női vízilabda OB I, rájátszás az 5-8. helyért, 1. forduló:

 

Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem – Honvéd POLO 13-9 (5-2, 2-2, 3-3, 3-2). Szeged, SZUE, 100 néző. Vezette: Csizmadia, Marjay.

Szeged: Tóth E. – Lengyel Dorottya, MIKLÓS 4, Dalmády P., DALMÁDY SZ. 6, Lengyel Anett, Lengyel Dominika 3. Csere: Kocsis, Vidovics. Vezetőedző: Major Levente.

Honvéd: Varga K. – O-Nagy 1, Kerekes 1, Mchunu, SZÍVÓS 3, Szűcs, Kiss 2. Csere: Gerendás 1, Ráduly 1, Ármai. Vezetőedző: Rottler Antal.

Gól emberelőnyből: 7/3 ill. 5/1

Gól ötméteresből: 1/1 ill. 1/0

Kipontozódott: Lengyel Anett

 

Forrás: delmagyar.hu

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.