SZTE Info

Az ókori fegyverek mesélnek

Az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék szervezésében második alkalommal rendezték meg az Ókori Hadtörténeti és Fegyvertörténeti Konferenciát 2014. április 11-én a BTK épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Székely Melinda, Horti Gábor és Gönczi Gergő szervezték meg az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék részéről a II. Ókori Hadtörténeti és Fegyvertörténeti Konferenciát, melyet Vajda Zoltán, az SZTE BTK dékánhelyettese nyitott meg. Neves hazai és külhoni kutatók adtak elő a rendezvényen. Vajda Zoltán elmondta, nagyon örül, hogy sikerült megszervezniük ezt a rangos nemzetközi konferenciát, melyre több külföldi egyetemi hallgató is ellátogatott, annak ellenére, hogy az előadások magyar nyelven zajlottak. Megosztotta a résztvevőkkel még azt is, milyen előnyösnek tartja ezt a tancsákozást, hiszen így tapasztalatokat lehet cserélni, és meg lehet vitatni a különböző friss kutatások eredményeit. A szakma eredményeit pedig nem kívánják megtartani a „falakon belül” – emelte ki. Nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy középiskolásokat is sikerüljön megszólítaniuk eredményeik által.

A szakmai seregszemlén Gróf Péter Római hadtörténeti emlékek Visegrádról című prezentációját hallhatták a megjelentek. Ezután Ötvös Koppány és Dániel Ciota előadása következett: Római fegyverek és katonai felszerelések Maros megye területéről, majd Mathédesz Lajos vette át a szót: Fegyverábrázolások pannóniai sztéléken című munkájával. Végül Pánczél Szilamér és Vass Lóránt zárta a konferencia első részét A tér és a csontfegyver tartozékok összjátéka. Példák egy dáciai segédcsapattáborból címmel. Az első szekció után a megjelentek megvitathatták az előadások anyagát, saját tapasztalataikat és eredményeiket.

A második szekcióban Farkas István Gergő Thákok idegenben. Új adatok a cohortes III.Thracum szerepéhez a raetiai haderegben című munkáját hallhatták a vendégek. Emellett Hullám Dénestől Csak egy lamella. Gondolatok a szarmata páncélok kérdéséhez című előadásán lehetett részt venni. A továbbiakban Kákoczki Balázstól és Bodolai Tamástól hallhatták A rhodoszi helepolisz mérnöki spaktusai című prezentációjukat. Végül pedig Iván Róbert Pajzsok és részeik a Sakule-i germán temetőből címet viselő előadása zárt a sort. Ezután ismét vita következett, mely során az előadásokról, szakmai tapasztalatokról és eredményekről lehetett diskurálni.

Az előadások során számos előkerült fegyverdarabról vagy páncéldíszről hallhattunk. Érdekességnek számít, hogy több őrtorony maradványai között találtak különböző lándzsahegyeket. De volt példa arra is, hogy álarcra bukkantak a régészek, melynek használati szerepeit még vitatják. Szó volt arról is, hogy temetőkből kerültek elő vasgolyók, melyek jelentőségére a sírban talált többi fegyver és fegyverdarab vezetett rá. Ugyanakkor láthattak a vendégek képeket különböző kardokról, melyek egyikének eredete pontosan megállapítható, hogy spártai fegyverről van szó, viszont a másikról csak találgatnak.

 

Herédi Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/