SZTE Info

Az ókori fegyverek mesélnek

Az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék szervezésében második alkalommal rendezték meg az Ókori Hadtörténeti és Fegyvertörténeti Konferenciát 2014. április 11-én a BTK épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Székely Melinda, Horti Gábor és Gönczi Gergő szervezték meg az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék részéről a II. Ókori Hadtörténeti és Fegyvertörténeti Konferenciát, melyet Vajda Zoltán, az SZTE BTK dékánhelyettese nyitott meg. Neves hazai és külhoni kutatók adtak elő a rendezvényen. Vajda Zoltán elmondta, nagyon örül, hogy sikerült megszervezniük ezt a rangos nemzetközi konferenciát, melyre több külföldi egyetemi hallgató is ellátogatott, annak ellenére, hogy az előadások magyar nyelven zajlottak. Megosztotta a résztvevőkkel még azt is, milyen előnyösnek tartja ezt a tancsákozást, hiszen így tapasztalatokat lehet cserélni, és meg lehet vitatni a különböző friss kutatások eredményeit. A szakma eredményeit pedig nem kívánják megtartani a „falakon belül” – emelte ki. Nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy középiskolásokat is sikerüljön megszólítaniuk eredményeik által.

A szakmai seregszemlén Gróf Péter Római hadtörténeti emlékek Visegrádról című prezentációját hallhatták a megjelentek. Ezután Ötvös Koppány és Dániel Ciota előadása következett: Római fegyverek és katonai felszerelések Maros megye területéről, majd Mathédesz Lajos vette át a szót: Fegyverábrázolások pannóniai sztéléken című munkájával. Végül Pánczél Szilamér és Vass Lóránt zárta a konferencia első részét A tér és a csontfegyver tartozékok összjátéka. Példák egy dáciai segédcsapattáborból címmel. Az első szekció után a megjelentek megvitathatták az előadások anyagát, saját tapasztalataikat és eredményeiket.

A második szekcióban Farkas István Gergő Thákok idegenben. Új adatok a cohortes III.Thracum szerepéhez a raetiai haderegben című munkáját hallhatták a vendégek. Emellett Hullám Dénestől Csak egy lamella. Gondolatok a szarmata páncélok kérdéséhez című előadásán lehetett részt venni. A továbbiakban Kákoczki Balázstól és Bodolai Tamástól hallhatták A rhodoszi helepolisz mérnöki spaktusai című prezentációjukat. Végül pedig Iván Róbert Pajzsok és részeik a Sakule-i germán temetőből címet viselő előadása zárt a sort. Ezután ismét vita következett, mely során az előadásokról, szakmai tapasztalatokról és eredményekről lehetett diskurálni.

Az előadások során számos előkerült fegyverdarabról vagy páncéldíszről hallhattunk. Érdekességnek számít, hogy több őrtorony maradványai között találtak különböző lándzsahegyeket. De volt példa arra is, hogy álarcra bukkantak a régészek, melynek használati szerepeit még vitatják. Szó volt arról is, hogy temetőkből kerültek elő vasgolyók, melyek jelentőségére a sírban talált többi fegyver és fegyverdarab vezetett rá. Ugyanakkor láthattak a vendégek képeket különböző kardokról, melyek egyikének eredete pontosan megállapítható, hogy spártai fegyverről van szó, viszont a másikról csak találgatnak.

 

Herédi Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.