SZTE Info

Az ókori fegyverek mesélnek

Az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék szervezésében második alkalommal rendezték meg az Ókori Hadtörténeti és Fegyvertörténeti Konferenciát 2014. április 11-én a BTK épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Székely Melinda, Horti Gábor és Gönczi Gergő szervezték meg az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék részéről a II. Ókori Hadtörténeti és Fegyvertörténeti Konferenciát, melyet Vajda Zoltán, az SZTE BTK dékánhelyettese nyitott meg. Neves hazai és külhoni kutatók adtak elő a rendezvényen. Vajda Zoltán elmondta, nagyon örül, hogy sikerült megszervezniük ezt a rangos nemzetközi konferenciát, melyre több külföldi egyetemi hallgató is ellátogatott, annak ellenére, hogy az előadások magyar nyelven zajlottak. Megosztotta a résztvevőkkel még azt is, milyen előnyösnek tartja ezt a tancsákozást, hiszen így tapasztalatokat lehet cserélni, és meg lehet vitatni a különböző friss kutatások eredményeit. A szakma eredményeit pedig nem kívánják megtartani a „falakon belül” – emelte ki. Nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy középiskolásokat is sikerüljön megszólítaniuk eredményeik által.

A szakmai seregszemlén Gróf Péter Római hadtörténeti emlékek Visegrádról című prezentációját hallhatták a megjelentek. Ezután Ötvös Koppány és Dániel Ciota előadása következett: Római fegyverek és katonai felszerelések Maros megye területéről, majd Mathédesz Lajos vette át a szót: Fegyverábrázolások pannóniai sztéléken című munkájával. Végül Pánczél Szilamér és Vass Lóránt zárta a konferencia első részét A tér és a csontfegyver tartozékok összjátéka. Példák egy dáciai segédcsapattáborból címmel. Az első szekció után a megjelentek megvitathatták az előadások anyagát, saját tapasztalataikat és eredményeiket.

A második szekcióban Farkas István Gergő Thákok idegenben. Új adatok a cohortes III.Thracum szerepéhez a raetiai haderegben című munkáját hallhatták a vendégek. Emellett Hullám Dénestől Csak egy lamella. Gondolatok a szarmata páncélok kérdéséhez című előadásán lehetett részt venni. A továbbiakban Kákoczki Balázstól és Bodolai Tamástól hallhatták A rhodoszi helepolisz mérnöki spaktusai című prezentációjukat. Végül pedig Iván Róbert Pajzsok és részeik a Sakule-i germán temetőből címet viselő előadása zárt a sort. Ezután ismét vita következett, mely során az előadásokról, szakmai tapasztalatokról és eredményekről lehetett diskurálni.

Az előadások során számos előkerült fegyverdarabról vagy páncéldíszről hallhattunk. Érdekességnek számít, hogy több őrtorony maradványai között találtak különböző lándzsahegyeket. De volt példa arra is, hogy álarcra bukkantak a régészek, melynek használati szerepeit még vitatják. Szó volt arról is, hogy temetőkből kerültek elő vasgolyók, melyek jelentőségére a sírban talált többi fegyver és fegyverdarab vezetett rá. Ugyanakkor láthattak a vendégek képeket különböző kardokról, melyek egyikének eredete pontosan megállapítható, hogy spártai fegyverről van szó, viszont a másikról csak találgatnak.

 

Herédi Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.