SZTE Info

Oktogon Napok a Sík Sándor Szakkollégiumban

A Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium hagyományos rendezvénye 2014. április 23. és 26. között várja az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jó kollégiumok nemcsak arról ismerhetők fel, hogy a benne lakók jól érzik magukat, minden szobához külön illemhelyiség, illetve fürdő tartozik, hanem arról is, hogy milyen kulturális és egyéb szakmai programokat biztosít falai között. Ha ez igaz, akkor a szegedi Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium lakói biztosan nagyon boldogok, hiszen idén is megrendezik a már hagyományosnak számító Oktogon Napokat, amelynek a kollégiumi könyvtár ad otthont.

Az esemény április 23-án, szerdán Péter Róbert szegedi egyetemi oktató előadásával kezdődik 21 órakor. Másnap, április 24-én, csütörtökön a kollégium két lakójának előadását hallgathatják meg az érdeklődők: Köröndi Bernát orvostanhallgató az öregedésről, míg Vázsonyi Ákos bölcsészhallgató Trianon nyelvi következményeiről fog beszámolót tartani. Pénteken Szabó András festőművész diaporámával kísért előadása kezdődik 20 órakor. Az utolsó napon, szombaton a délelőtti szekcióban 9 órától Acél Zsolt bemutatóját – A nyugati írásos magaskultúra kialakulása Alexandriában és Rómában – lehet meghallgatni. Utána következnek Mezei Péter (Sampling a zene világában) illetve Horváth Gábor (A Dóm tér szimbolikája) előadásai. A programsorozat zárásaként 20 órától a Piano Clubban az Edgar’s Jazz Quartett zenél, majd 22 órától retró magyar slágereket hallgathatnak az érdeklődők. A belépés minden programra ingyenes, a szervezők mindenkit sok szeretettel várnak!


Farkas Levente

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."