SZTE Info

Ösztöndíjjal támogatja a magyar kormány a külföldi hallgatókat

A „keleti nyitás” jegyében, a hazai felsőoktatás nemzetköziesítésének ösztönzésére a külföldről érkező hallgatók számára Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot indított a magyar kormány. A programnak köszönhetően az eddigieknél is több országból is érkezhetnek diákok a Szegedi Tudományegyetemre, hogy tanulmányaikat itt folytassák.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Stipendium Hungaricum a magyar kormány által alapított ösztöndíj, amelynek célja a külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak kiemelt támogatása. Az ösztöndíjnak köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán jelenleg 8 jordán hallgató tanul. Ők 2013 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat. Rajtuk kívül 1 vietnámi hallgató kezdte meg keresztféléven tanulmányait z SZTE Természettudományi és Informatikai Kar vegyész mesterszakán.

Az ösztöndíj magyar vagy idegen nyelvű magyarországi felsőoktatási tanulmányok folytatására, önköltséges képzési helyre szól, a kétoldalú nemzetközi oktatási megállapodásokban meghatározott igények alapján. Az ösztöndíj egyrészt a képzés önköltségéből, másrészt a hallgatóknak fizetett havi ösztöndíjból áll. Jelentkezni hároméves alapképzésre, négyéves képzésre, ötéves mesterképzésre, valamint doktori iskolai képzésre lehet. A program a Kínából és a Távol-Kelet országaiból, köztük Japánból, Kambodzsából, Szingapúrból és Vietnamból, továbbá a Kaukázus vidékéről érkező fiatalok mellett a Független Államok Közösségéből, így Üzbegisztánból, Kazahsztánból, Türkmenisztánból, valamint az arab országokból, például Jordániából, Egyiptomból, Libanonból, továbbá a Nyugat-Balkánról, elsősorban Macedóniából érkező hallgatóknak nyújt támogatást.

A legkiválóbb külföldi hallgatók jelölését a külföldi partner a helyi magyar külképviselet bevonásával végzi. Az érintett felsőoktatási intézménybe, az intézmény által meghatározott felvételi követelmények teljesítését követően nyernek felvételt a kiválasztott hallgatók. A pályázatokat a Magyar Ösztöndíj Bizottságnak kell benyújtani. A MÖB kuratórium által meghatározott szakmai javaslat alapján az Emberi Erőforrások minisztere adományozza az ösztöndíjat.

A 2014/2015-ös tanévre szóló pályázatok beadási határideje: 2014. április 7.


További információ: Stipendium Hungaricum és Balassi Intézet oldalán.


A külföldi fiatalok tájékoztatását szolgálja az SZTE angol nyelvű honlapjáról elérhető hírfolyam.


Az SZTE idegen nyelven elérhető képzési portfolióját is részletezi az egyetem angol nyelvű honlapja.

SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.