SZTE Info

Ösztöndíjjal támogatja a magyar kormány a külföldi hallgatókat

A „keleti nyitás” jegyében, a hazai felsőoktatás nemzetköziesítésének ösztönzésére a külföldről érkező hallgatók számára Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot indított a magyar kormány. A programnak köszönhetően az eddigieknél is több országból is érkezhetnek diákok a Szegedi Tudományegyetemre, hogy tanulmányaikat itt folytassák.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Stipendium Hungaricum a magyar kormány által alapított ösztöndíj, amelynek célja a külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak kiemelt támogatása. Az ösztöndíjnak köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán jelenleg 8 jordán hallgató tanul. Ők 2013 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat. Rajtuk kívül 1 vietnámi hallgató kezdte meg keresztféléven tanulmányait z SZTE Természettudományi és Informatikai Kar vegyész mesterszakán.

Az ösztöndíj magyar vagy idegen nyelvű magyarországi felsőoktatási tanulmányok folytatására, önköltséges képzési helyre szól, a kétoldalú nemzetközi oktatási megállapodásokban meghatározott igények alapján. Az ösztöndíj egyrészt a képzés önköltségéből, másrészt a hallgatóknak fizetett havi ösztöndíjból áll. Jelentkezni hároméves alapképzésre, négyéves képzésre, ötéves mesterképzésre, valamint doktori iskolai képzésre lehet. A program a Kínából és a Távol-Kelet országaiból, köztük Japánból, Kambodzsából, Szingapúrból és Vietnamból, továbbá a Kaukázus vidékéről érkező fiatalok mellett a Független Államok Közösségéből, így Üzbegisztánból, Kazahsztánból, Türkmenisztánból, valamint az arab országokból, például Jordániából, Egyiptomból, Libanonból, továbbá a Nyugat-Balkánról, elsősorban Macedóniából érkező hallgatóknak nyújt támogatást.

A legkiválóbb külföldi hallgatók jelölését a külföldi partner a helyi magyar külképviselet bevonásával végzi. Az érintett felsőoktatási intézménybe, az intézmény által meghatározott felvételi követelmények teljesítését követően nyernek felvételt a kiválasztott hallgatók. A pályázatokat a Magyar Ösztöndíj Bizottságnak kell benyújtani. A MÖB kuratórium által meghatározott szakmai javaslat alapján az Emberi Erőforrások minisztere adományozza az ösztöndíjat.

A 2014/2015-ös tanévre szóló pályázatok beadási határideje: 2014. április 7.


További információ: Stipendium Hungaricum és Balassi Intézet oldalán.


A külföldi fiatalok tájékoztatását szolgálja az SZTE angol nyelvű honlapjáról elérhető hírfolyam.


Az SZTE idegen nyelven elérhető képzési portfolióját is részletezi az egyetem angol nyelvű honlapja.

SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 04.

kiemelt_konyvhet

Több mint húsz, a szegedi egyetem munkatársai által jegyzett kiadvány ad alkalmat könyves beszélgetésre a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjain. Az SZTE szervezésében 2018. június 5. és 11. között tudománynépszerűsítő programok és könyves utazások várják az érdeklődőket.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *