SZTE Info

Ösztöndíjjal támogatja a magyar kormány a külföldi hallgatókat

A „keleti nyitás” jegyében, a hazai felsőoktatás nemzetköziesítésének ösztönzésére a külföldről érkező hallgatók számára Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot indított a magyar kormány. A programnak köszönhetően az eddigieknél is több országból is érkezhetnek diákok a Szegedi Tudományegyetemre, hogy tanulmányaikat itt folytassák.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Stipendium Hungaricum a magyar kormány által alapított ösztöndíj, amelynek célja a külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak kiemelt támogatása. Az ösztöndíjnak köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán jelenleg 8 jordán hallgató tanul. Ők 2013 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat. Rajtuk kívül 1 vietnámi hallgató kezdte meg keresztféléven tanulmányait z SZTE Természettudományi és Informatikai Kar vegyész mesterszakán.

Az ösztöndíj magyar vagy idegen nyelvű magyarországi felsőoktatási tanulmányok folytatására, önköltséges képzési helyre szól, a kétoldalú nemzetközi oktatási megállapodásokban meghatározott igények alapján. Az ösztöndíj egyrészt a képzés önköltségéből, másrészt a hallgatóknak fizetett havi ösztöndíjból áll. Jelentkezni hároméves alapképzésre, négyéves képzésre, ötéves mesterképzésre, valamint doktori iskolai képzésre lehet. A program a Kínából és a Távol-Kelet országaiból, köztük Japánból, Kambodzsából, Szingapúrból és Vietnamból, továbbá a Kaukázus vidékéről érkező fiatalok mellett a Független Államok Közösségéből, így Üzbegisztánból, Kazahsztánból, Türkmenisztánból, valamint az arab országokból, például Jordániából, Egyiptomból, Libanonból, továbbá a Nyugat-Balkánról, elsősorban Macedóniából érkező hallgatóknak nyújt támogatást.

A legkiválóbb külföldi hallgatók jelölését a külföldi partner a helyi magyar külképviselet bevonásával végzi. Az érintett felsőoktatási intézménybe, az intézmény által meghatározott felvételi követelmények teljesítését követően nyernek felvételt a kiválasztott hallgatók. A pályázatokat a Magyar Ösztöndíj Bizottságnak kell benyújtani. A MÖB kuratórium által meghatározott szakmai javaslat alapján az Emberi Erőforrások minisztere adományozza az ösztöndíjat.

A 2014/2015-ös tanévre szóló pályázatok beadási határideje: 2014. április 7.


További információ: Stipendium Hungaricum és Balassi Intézet oldalán.


A külföldi fiatalok tájékoztatását szolgálja az SZTE angol nyelvű honlapjáról elérhető hírfolyam.


Az SZTE idegen nyelven elérhető képzési portfolióját is részletezi az egyetem angol nyelvű honlapja.

SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.