SZTE Info

A pannóniai Seuso-kincsről tartottak előadást

A 20. század legjelentősebb késő római leletéről, a pannóniai Seuso-kincsről beszélt 2014. április 9-én Visy Zsolt régészprofesszor a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hatalmas érdeklődés kísérte a késő római Seuso-kicseket bemutató előadást. A SZAB-székházának termében összegyűlt érdeklődők közt fiatalok és idősek egyaránt voltak. Az eseményen Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem professzora, Magyarország egyik vezető régésze tartott bemutatót. Egyórás beszédéből az érdeklődők megtudhatták, hogy ugyan eddig csak 14 darabot ismerünk a leletből – ebből hét ezüst tárgy és egy bronz üst került vissza hazánkba –, maga a teljes kincs sokkal több (közel 250) darabból áll. Sajnos a tulajdonjogi vita következtében a kalandos úton eltűnt készlet darabjainak hollétét mind a mai napig homály fedi, lévén nem éri meg őket értékesíteni.


Seuso_kincs_galeria
A pannóniai Seuso-kincsről tartottak előadást - GALÉRIA


Ezt követően Visy Zsolt színes felvételek kíséretében bemutatta a 14 darabos lelet minden tagját. Ezek közt találhatóak ezüstből készült vésett vagy domborított mintával ellátott tálak, kézmosó edények, kancsók, vödrök, illatszeres ládikák, valamint két bronz üst is. A kincsek a nevüket a Seusóról, egy római nemesről kapták, akinek villája valahol Pannóniában lehetett. Seuso az értéktárgyakat ajándékba kapta, ezt bizonyítja a Seuso-tál is, melyen egy körbefutó felirat közli, hogy a tárgyak legyenek sokáig Seuso és leszármazottainak hasznára. Sajnos a kincsek eredeti tulajdonosáról semmilyen írás nem maradt fent, a tálakon szereplő alakok pedig korabeli stílusábrázolások, azaz nem Seusót láthatjuk rajtuk. A kincs többi részén mitikus történetek (többek közt Akhilleuszról és Meleagroszról), valamint állatok láthatóak.

A régészeket mind a mai napig foglalkoztatja, hogy mikor rejthették el a kincseket. Mivel a tárgyak kivétel nélkül a 4. századból valóak, így valószínűsíthető, hogy a 4-5. század fordulóján. A rejtélyek sorát Seuso villájának pontos helye is gazdagítja. Az előadó végezetül mesélt a kincsek kalandos és véres 20. századi történetéről, mely során külföldre, illetve ismeretlen helyekre vándoroltak. Hozzátette, hogy a tulajdonjoghoz való ragaszkodás eddig fékezte, hogy a lelet többi része előkerüljön. Visy Zsolt azonban reméli, hogy a 7 tárgy nemrégiben történt átvétele elősegíti az összes többi, eddig rejtett darab előkerülését. Az előadás végeztével a közönség soraiból tettek fel kérdéseket, melyek a kincs elrejtésétől azok kiállításán át annak legendájáig sok témát érintettek.

 

Őszi Tamás

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.