SZTE Info

A pannóniai Seuso-kincsről tartottak előadást

A 20. század legjelentősebb késő római leletéről, a pannóniai Seuso-kincsről beszélt 2014. április 9-én Visy Zsolt régészprofesszor a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hatalmas érdeklődés kísérte a késő római Seuso-kicseket bemutató előadást. A SZAB-székházának termében összegyűlt érdeklődők közt fiatalok és idősek egyaránt voltak. Az eseményen Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem professzora, Magyarország egyik vezető régésze tartott bemutatót. Egyórás beszédéből az érdeklődők megtudhatták, hogy ugyan eddig csak 14 darabot ismerünk a leletből – ebből hét ezüst tárgy és egy bronz üst került vissza hazánkba –, maga a teljes kincs sokkal több (közel 250) darabból áll. Sajnos a tulajdonjogi vita következtében a kalandos úton eltűnt készlet darabjainak hollétét mind a mai napig homály fedi, lévén nem éri meg őket értékesíteni.


Seuso_kincs_galeria
A pannóniai Seuso-kincsről tartottak előadást - GALÉRIA


Ezt követően Visy Zsolt színes felvételek kíséretében bemutatta a 14 darabos lelet minden tagját. Ezek közt találhatóak ezüstből készült vésett vagy domborított mintával ellátott tálak, kézmosó edények, kancsók, vödrök, illatszeres ládikák, valamint két bronz üst is. A kincsek a nevüket a Seusóról, egy római nemesről kapták, akinek villája valahol Pannóniában lehetett. Seuso az értéktárgyakat ajándékba kapta, ezt bizonyítja a Seuso-tál is, melyen egy körbefutó felirat közli, hogy a tárgyak legyenek sokáig Seuso és leszármazottainak hasznára. Sajnos a kincsek eredeti tulajdonosáról semmilyen írás nem maradt fent, a tálakon szereplő alakok pedig korabeli stílusábrázolások, azaz nem Seusót láthatjuk rajtuk. A kincs többi részén mitikus történetek (többek közt Akhilleuszról és Meleagroszról), valamint állatok láthatóak.

A régészeket mind a mai napig foglalkoztatja, hogy mikor rejthették el a kincseket. Mivel a tárgyak kivétel nélkül a 4. századból valóak, így valószínűsíthető, hogy a 4-5. század fordulóján. A rejtélyek sorát Seuso villájának pontos helye is gazdagítja. Az előadó végezetül mesélt a kincsek kalandos és véres 20. századi történetéről, mely során külföldre, illetve ismeretlen helyekre vándoroltak. Hozzátette, hogy a tulajdonjoghoz való ragaszkodás eddig fékezte, hogy a lelet többi része előkerüljön. Visy Zsolt azonban reméli, hogy a 7 tárgy nemrégiben történt átvétele elősegíti az összes többi, eddig rejtett darab előkerülését. Az előadás végeztével a közönség soraiból tettek fel kérdéseket, melyek a kincs elrejtésétől azok kiállításán át annak legendájáig sok témát érintettek.

 

Őszi Tamás

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  10:00 - 11:00
  Program: 10.00 – Görög Márta: Köszöntő 10.10 – Farkas Csaba: Megnyitó 10.20 – Duxné Velcsov Katalin: A cégformák változásai 10.40 – Czene Klára: Gondolatok a cégjog fejlődéséről a cégbírósági eljárás tükrében 11.00 – Miskolczi Bodnár Péter: Társaság alapítás 1988-2018 11.20 – Nochta Tibor: A magánjogi felelősség újabb útjairól a társasági jogban 11.40 – Pázmándi Kinga: Az üzletrész, mint eszmei dolog 12.00 – Szegedi András: Gondolatok a gazdasági társaságok tőkevédelmének fejlődéséről 13.30 – Bodzási Balázs: A társasági szerződés jogi jellege, különös tekintettel az érvénytelenségre 13.50 – Szabó Gabriella: Társasági jogi változások az ügyvéd szemével 14.10 – Farkas Csaba: Az üzletrész történeti megközelítésben
 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  Az SZTE Virtus Vállalkozáskatalizátor Program létrehozásával a Szegedi Tudomány-egyetem elsődleges célja, hogy a vállalkozói szemléletet és a vállalkozói kedvet népszerűsítse az egyetemisták és a kutatók körében. A Program keretein belül szakértői háttértámogatást biztosít az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság a vállalkozó kedvű fiataloknak. A rendezvényen szakmai előadást tart Ville Kairamo a Demola vezetője. Előadása címe: Regional and international dimensions of university-industry collaborations. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Vajda Tamás történész (SZTE Egyetemi Levéltár) előadása: A szegedi egyetem díszdoktora: Glattfelder Gyula csanádi püspök
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  A kiállítást megnyitja Kecskés László, közreműködik Kosztándi István Liszt-díjas hegedűművész.
 • szeptember 19.
  19:00 - 20:00