SZTE Info

A pannóniai Seuso-kincsről tartottak előadást

A 20. század legjelentősebb késő római leletéről, a pannóniai Seuso-kincsről beszélt 2014. április 9-én Visy Zsolt régészprofesszor a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hatalmas érdeklődés kísérte a késő római Seuso-kicseket bemutató előadást. A SZAB-székházának termében összegyűlt érdeklődők közt fiatalok és idősek egyaránt voltak. Az eseményen Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem professzora, Magyarország egyik vezető régésze tartott bemutatót. Egyórás beszédéből az érdeklődők megtudhatták, hogy ugyan eddig csak 14 darabot ismerünk a leletből – ebből hét ezüst tárgy és egy bronz üst került vissza hazánkba –, maga a teljes kincs sokkal több (közel 250) darabból áll. Sajnos a tulajdonjogi vita következtében a kalandos úton eltűnt készlet darabjainak hollétét mind a mai napig homály fedi, lévén nem éri meg őket értékesíteni.


Seuso_kincs_galeria
A pannóniai Seuso-kincsről tartottak előadást - GALÉRIA


Ezt követően Visy Zsolt színes felvételek kíséretében bemutatta a 14 darabos lelet minden tagját. Ezek közt találhatóak ezüstből készült vésett vagy domborított mintával ellátott tálak, kézmosó edények, kancsók, vödrök, illatszeres ládikák, valamint két bronz üst is. A kincsek a nevüket a Seusóról, egy római nemesről kapták, akinek villája valahol Pannóniában lehetett. Seuso az értéktárgyakat ajándékba kapta, ezt bizonyítja a Seuso-tál is, melyen egy körbefutó felirat közli, hogy a tárgyak legyenek sokáig Seuso és leszármazottainak hasznára. Sajnos a kincsek eredeti tulajdonosáról semmilyen írás nem maradt fent, a tálakon szereplő alakok pedig korabeli stílusábrázolások, azaz nem Seusót láthatjuk rajtuk. A kincs többi részén mitikus történetek (többek közt Akhilleuszról és Meleagroszról), valamint állatok láthatóak.

A régészeket mind a mai napig foglalkoztatja, hogy mikor rejthették el a kincseket. Mivel a tárgyak kivétel nélkül a 4. századból valóak, így valószínűsíthető, hogy a 4-5. század fordulóján. A rejtélyek sorát Seuso villájának pontos helye is gazdagítja. Az előadó végezetül mesélt a kincsek kalandos és véres 20. századi történetéről, mely során külföldre, illetve ismeretlen helyekre vándoroltak. Hozzátette, hogy a tulajdonjoghoz való ragaszkodás eddig fékezte, hogy a lelet többi része előkerüljön. Visy Zsolt azonban reméli, hogy a 7 tárgy nemrégiben történt átvétele elősegíti az összes többi, eddig rejtett darab előkerülését. Az előadás végeztével a közönség soraiból tettek fel kérdéseket, melyek a kincs elrejtésétől azok kiállításán át annak legendájáig sok témát érintettek.

 

Őszi Tamás

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 17.

Kiemelt_Kheten_TL

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa… – Habent sua fata libelli… – hangzott el Terentius Maurus közismert gondolata a szegedi egyetem jogász professzora, Trócsányi László „Párizsi Napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt… 2010. július – 2014. június című kötete bemutatóján. Az SZTE „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozat kiemelt könyvheti rendezvénye dedikációval zárult.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 26.
  13:00 - 14:00
  Az SZTE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tárgyalóterme a Klinika egykori vezetőjéről, Dr.Cserháti István Professzor Úrról kapja a nevét. Az ünnepélyes névtáblaavatóra a szervezők várják az érdeklődőket.
 • június 28.
  10:00 - 15:00
  A 45 brazil tagállami és önkormányzati egyetemet – mintegy 700 ezer diákot - tömörítő Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities (ABRUEM) múlt novemberi közgyűlésén egyhangúan úgy határozott, hogy 2018-ban Magyarországot választja szakmai útja célországaként. A delegáció látogatásának célja, hogy megismerjék a magyar felsőoktatási rendszert, intézménylátogatások során feltérképezzék az együttműködési lehetőségeket. Részt vesznek találkozókon és egyeztetéseken, amelyek megalapozhatják a hosszútávú szakmai együttműködést a magyar felsőoktatási intézményekkel. A szervezet weboldala az alábbi linken érhető el: http://www2.abruem.org.br/international-relations/
 • *
  június 29.
  09:00 - 11:00
  Rendkívüli Fogorvosdoktor Avató Ünnepi Szenátus Ülés