SZTE Info

A pszichoszomatikus medicináról tartanak konferenciát

Oktatásról, gyakorlatról és kutatásról is hallhatnak majd a tudományos seregszemle résztvevői a SZAB-székházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A pszichoszomatikus medicina oktatása, gyakorlata és kutatása címmel rendeznek tudományos ülést 2014. április 24-én (csütörtökön) 14.30-kor a SZAB Tudományos Ülések Bizottsága és az SZTE Magatartástudományi Intézete szervezésében. Az esemény helyszíne a Szegedi Akadémiai Bizottság székháza (Szeged, Somogyi B. utca 7.). Az üléselnök Kálmán János (SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika) lesz.

 

Köszöntőt mond Barabás Katalin (SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézet). Ezt követően Tiringer István (PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet) Pszichoszomatikus koncepciók: a szubjektív betegségelméletektől a bizonyítékokon alapuló orvoslásig, majd Keresztes Margit (SZTE ÁOK Biokémiai Intézet) Stressz, depresszió és a nem koherens szívműködés (Rendszerszemléletű pszichokardiológia), aztán Havancsák Rózsa (SZTE ÁOK Bőrgyógyászati Klinika és Magatartástudományi Intézet) Pszichoszomatikus szemlélet a melanoma kezelésében címmel tart előadást. A folytatásban az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Intézet, a SOTE Klinikai és Kutatási Mentálhigiénés Osztály több munkatársa mutatja be, miként lehet vizsgálni a pikkelysömört a stressz-diatézis modell alkalmazásával. Végezetül Kurgyis Enikő (SZTE ÁOK 5. éves orvostanhallgató) A zene hatásai az emberi szervezetre címmel ad elő, majd Keresztes Margit mond zárszót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.