SZTE Info

A pszichoszomatikus medicináról tartanak konferenciát

Oktatásról, gyakorlatról és kutatásról is hallhatnak majd a tudományos seregszemle résztvevői a SZAB-székházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A pszichoszomatikus medicina oktatása, gyakorlata és kutatása címmel rendeznek tudományos ülést 2014. április 24-én (csütörtökön) 14.30-kor a SZAB Tudományos Ülések Bizottsága és az SZTE Magatartástudományi Intézete szervezésében. Az esemény helyszíne a Szegedi Akadémiai Bizottság székháza (Szeged, Somogyi B. utca 7.). Az üléselnök Kálmán János (SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika) lesz.

 

Köszöntőt mond Barabás Katalin (SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézet). Ezt követően Tiringer István (PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet) Pszichoszomatikus koncepciók: a szubjektív betegségelméletektől a bizonyítékokon alapuló orvoslásig, majd Keresztes Margit (SZTE ÁOK Biokémiai Intézet) Stressz, depresszió és a nem koherens szívműködés (Rendszerszemléletű pszichokardiológia), aztán Havancsák Rózsa (SZTE ÁOK Bőrgyógyászati Klinika és Magatartástudományi Intézet) Pszichoszomatikus szemlélet a melanoma kezelésében címmel tart előadást. A folytatásban az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Intézet, a SOTE Klinikai és Kutatási Mentálhigiénés Osztály több munkatársa mutatja be, miként lehet vizsgálni a pikkelysömört a stressz-diatézis modell alkalmazásával. Végezetül Kurgyis Enikő (SZTE ÁOK 5. éves orvostanhallgató) A zene hatásai az emberi szervezetre címmel ad elő, majd Keresztes Margit mond zárszót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 18. 16:00 - május 31. 19:00
  Megnyitja: Dr. Bíró István dékán
  A kiállítók: Dr. Gyeviki János, Dr. Kertész Szabolcs, Dr. Krisch Judit, Dr. Lendvai Edina, Dr. Pintér Gáborné, Baló Tünde, Szilágyi Krisztina, Varga Zoltán, Dr. Veréb Gábor, Prof. Dr. Véha Antal
  A Lépcső Galériában 2012 januárja óta rendszeresen rendeznek fotókiállításokat ismert fotóművészek, hallgatók és dolgozók fotóiból.
  Megtekinthető május 31-ig, hétköznap 08.00–19.00, szombaton 08.00–15.00 óráig.
 • április 23.
  08:00 - 10:00
  Az Ókortörténeti Tanszék előadása
 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 23.
  09:30 - 13:00
 • április 23. 11:00 - 28. 14:00
  Témakör: az olasz vokális kamarazene a reneszánsztól a 20. századig