SZTE Info

Rangos nemzetközi gitárverseny zajlik Szegeden

A XV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál keretében ötödik alkalommal rendezi meg az SZTE Zeneművészeti Kar a Szegedi Nemzetközi Gitárversenyt, mely 2014. április 10-én vette kezdetét. A mesterkurzusokból és koncertsorozatból álló zenei fesztivál 2014. április 13-án nagyszabású gálaesttel zárul.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

gitarfesztival1A gitárverseny idén is nemzetközi: 8 országból 20 jelentkező regisztrált a versenyre, az európai országok résztvevői mellett, Mexikóból és Malajziából is érkeztek fiatal tehetségek – mondta Pavlovits Dávid, a fesztivál művészeti vezetője. Hozzátette: a szervezők számára is nagy siker, hogy ilyen sok ország képviselteti magát a megmérettetésen, mivel így átfogó képet kapnak a világ más országaiban élő fiatal tehetségekről, illetve az ott zajló szakmai munkáról. A nemzetközi mezőnyben a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karát öt fiatal művész képviseli. – Az erős mezőny ellenére bízom benne, hogy jól szerepelnek a hallgatóink, akik nagyon magas színvonalú gitároktatásban részesülnek a tanszakon, amely az ország legsikeresebb és legnépszerűbb alkotó gitáros közösségeinek egyike – emelte ki Pavlovits Dávid, aki az SZTE Zeneművészeti Kar gitár tanszakának vezetője.

 

A kulturális esemény nyitányaként április 10-én este Podhorszky Gábor és a francia származású Florian Larousse adott koncertet. A kétfordulós zenei verseny elődöntője április 11-én a Zeneművészeti Kar Fricsay-hangversenyteremben zajlik, majd április 12-én ugyanitt tartják a döntő. A versenyt elismert művészekből álló nemzetközi zsűri értékeli, az elődöntőben öt, míg a döntőben hét szakértő pontozza az előadásokat. A zsűri elnöke Tóth Péter zeneszerző, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja, tagjai Arnóth Balázs fagottművész, a Győri Egyetem docense, Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, zeneszerző, a Zeneakadémia docense, Nora Buschmann gitárművész, a Rostock Zeneiskola docense, Rasko Radovic gitárművész, az Újvidéki Konzervatórium tanszakvezető tanára és Nathan Fischer, a MARA Egyetem tanára. Az értékelés szempontjai a produkciók egészét, a kifejezőerőt, a virtuozitást, az igényes hangszerkezelést, illetve a művészi és előadói egyéniséget érintik – ismertette a művészeti vezető. A zenei megmérettetés április 13-án vasárnap, az IH Rendezvényközpontban díjátadóval és gálaesttel zárul, ahol Pusztai Antal, a jazz, latin és világzenei stílusok páratlan virtuóza lép fel, valamint bemutatkozik a Sofia Pirok Grupo Flamenco két temperamentumos táncosnővel, gitár, cajón és egy énekes kíséretében. Az est különlegessége, hogy Pusztai Antal részvételével elhangzik a nemrég elhunyt Paco de Lucia egyik legnépszerűbb szerzeménye, az Entre dos Aguas, és a Szegedi Nemzetközi Gitárverseny győztese is megszólaltatja a verseny fődíját, a görög hangszerkészítő, Vassilis Vassileiadis mestergitárját. A további díjazottak munkáját pénzjutalommal, kottákkal, CD-kel és húrokkal ismeri el a zsűri – tudtuk meg.

 

Pavlovits_DavidPavlovits Dávid hozzátette: a diákok számára nagy lehetőséget biztosít, hogy a fesztivál idején a meghívott külföldi vendégek mellett Arnóth Balázs, Roth Ede, Podhorszky Gábor, Eötvös József, Csáki András, Pusztai Antal, Bozóki Andrea és maga a tanszakvezető is mesterkurzusokat, nyilvános órákat ad a Zeneművészeti Karon. A fesztivál fő támogatói, akik nélkül ez a színvonalas, nagyszabású rendezvénysorozat nem jöhetett volna létre: a Spanyol Nagykövetség, a francia Savarez húrgyár, Szeged város önkormányzata, a Szegedi Tudományegyetem, számtalan kisebb cég, szállodák és médiumok.

 

A gitárfesztivál további programjai; április 11-én 19:30-kor Zoltai Döme, Sidó Zsombor és Nora Buschmann koncertje kezdődik az SZTE ZMK Fricsay-hangversenyteremben, április 12-én szintén 19:30-kor a Zeneművészeti Kar hangversenytermében Andrea Gonzalez és Csáki András ad koncertet, április 13-án 17 órakor magyar diákkoncert lesz a ZMK Kisteremben.

További információ: Gitárfesztivál.

 

Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.