SZTE Info

Rangos nemzetközi gitárverseny zajlik Szegeden

A XV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál keretében ötödik alkalommal rendezi meg az SZTE Zeneművészeti Kar a Szegedi Nemzetközi Gitárversenyt, mely 2014. április 10-én vette kezdetét. A mesterkurzusokból és koncertsorozatból álló zenei fesztivál 2014. április 13-án nagyszabású gálaesttel zárul.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

gitarfesztival1A gitárverseny idén is nemzetközi: 8 országból 20 jelentkező regisztrált a versenyre, az európai országok résztvevői mellett, Mexikóból és Malajziából is érkeztek fiatal tehetségek – mondta Pavlovits Dávid, a fesztivál művészeti vezetője. Hozzátette: a szervezők számára is nagy siker, hogy ilyen sok ország képviselteti magát a megmérettetésen, mivel így átfogó képet kapnak a világ más országaiban élő fiatal tehetségekről, illetve az ott zajló szakmai munkáról. A nemzetközi mezőnyben a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karát öt fiatal művész képviseli. – Az erős mezőny ellenére bízom benne, hogy jól szerepelnek a hallgatóink, akik nagyon magas színvonalú gitároktatásban részesülnek a tanszakon, amely az ország legsikeresebb és legnépszerűbb alkotó gitáros közösségeinek egyike – emelte ki Pavlovits Dávid, aki az SZTE Zeneművészeti Kar gitár tanszakának vezetője.

 

A kulturális esemény nyitányaként április 10-én este Podhorszky Gábor és a francia származású Florian Larousse adott koncertet. A kétfordulós zenei verseny elődöntője április 11-én a Zeneművészeti Kar Fricsay-hangversenyteremben zajlik, majd április 12-én ugyanitt tartják a döntő. A versenyt elismert művészekből álló nemzetközi zsűri értékeli, az elődöntőben öt, míg a döntőben hét szakértő pontozza az előadásokat. A zsűri elnöke Tóth Péter zeneszerző, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja, tagjai Arnóth Balázs fagottművész, a Győri Egyetem docense, Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, zeneszerző, a Zeneakadémia docense, Nora Buschmann gitárművész, a Rostock Zeneiskola docense, Rasko Radovic gitárművész, az Újvidéki Konzervatórium tanszakvezető tanára és Nathan Fischer, a MARA Egyetem tanára. Az értékelés szempontjai a produkciók egészét, a kifejezőerőt, a virtuozitást, az igényes hangszerkezelést, illetve a művészi és előadói egyéniséget érintik – ismertette a művészeti vezető. A zenei megmérettetés április 13-án vasárnap, az IH Rendezvényközpontban díjátadóval és gálaesttel zárul, ahol Pusztai Antal, a jazz, latin és világzenei stílusok páratlan virtuóza lép fel, valamint bemutatkozik a Sofia Pirok Grupo Flamenco két temperamentumos táncosnővel, gitár, cajón és egy énekes kíséretében. Az est különlegessége, hogy Pusztai Antal részvételével elhangzik a nemrég elhunyt Paco de Lucia egyik legnépszerűbb szerzeménye, az Entre dos Aguas, és a Szegedi Nemzetközi Gitárverseny győztese is megszólaltatja a verseny fődíját, a görög hangszerkészítő, Vassilis Vassileiadis mestergitárját. A további díjazottak munkáját pénzjutalommal, kottákkal, CD-kel és húrokkal ismeri el a zsűri – tudtuk meg.

 

Pavlovits_DavidPavlovits Dávid hozzátette: a diákok számára nagy lehetőséget biztosít, hogy a fesztivál idején a meghívott külföldi vendégek mellett Arnóth Balázs, Roth Ede, Podhorszky Gábor, Eötvös József, Csáki András, Pusztai Antal, Bozóki Andrea és maga a tanszakvezető is mesterkurzusokat, nyilvános órákat ad a Zeneművészeti Karon. A fesztivál fő támogatói, akik nélkül ez a színvonalas, nagyszabású rendezvénysorozat nem jöhetett volna létre: a Spanyol Nagykövetség, a francia Savarez húrgyár, Szeged város önkormányzata, a Szegedi Tudományegyetem, számtalan kisebb cég, szállodák és médiumok.

 

A gitárfesztivál további programjai; április 11-én 19:30-kor Zoltai Döme, Sidó Zsombor és Nora Buschmann koncertje kezdődik az SZTE ZMK Fricsay-hangversenyteremben, április 12-én szintén 19:30-kor a Zeneművészeti Kar hangversenytermében Andrea Gonzalez és Csáki András ad koncertet, április 13-án 17 órakor magyar diákkoncert lesz a ZMK Kisteremben.

További információ: Gitárfesztivál.

 

Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.